Foto

Energia Tg. Jiu s-a calificat in Last 16 Eurochallenge!

Detinatoarea Cupei Romaniei, Energia Tg. Jiu, a reusit sa se califice, in premiera, in Last 16 Eurochallenge, desi gruparea pregatita de antrenorul Antonis Constantinides a cedat, marti seara, in ultimul meci din Grupa B in fief-ul incomodei echipe bulgare Lukoil Academic Sofia, cu scorul de 74-97 (20-27, 19-25, 22-20, 13-25). In pofida acestui esec, Energia Tg. Jiu s-a clasat pe locul secund in Grupa B, la egalitate cu team-ul maghiar Kormend, dar avand avantaj la cosaverajul general, astfel ca detinatoarea Cupei Romaniei va evolua in urmatoarea faza a competitiei europene in cadrul Grupei I, alaturi de Enel Basket Brindisi (Italia), Okapi Aalstar (Belgia) si BC Astana (Kazahstan). Tot marti seara, CSM U Oradea si U-Banca Transilvania Cluj-Napoca si-au incheiat aventura in Eurochallenge, oradenii cedand pe terenul Tofas SC, cu 75-84, in vreme ce clujenii au reusit sa sparga gheata si sa obtina o victorie de palmares in fief-ul Atomeromu SE, cu 81-68.
 
Aflata la prima participare intr-o cupa europeana, Energia Tg. Jiu, detinatoarea Cupei Romaniei, a reusit sa dea lovitura si a acces in Last 16 Eurochallenge, dupa ce a terminat meciurile din prima faza a competitiei pe locul secund in Grupa B. O performanta deosebita, care demonstreaza inca o data ca reprezentantele baschetului masculin romanesc au potential de a se lupta de la egal la egal cu marile forte de pe Batranul Continent.
In ultima runda din Grupa B, baschetbalistii pregatiti de antrenorul Antonis Constantinides aveau la dispozitie mai multe variante de calificare, asta si pentru ca reprezentanta noastra avea deja trei victorii la activ, in vreme ce contracandidata sa, Egis Kormend, era obligata sa castige pe terenul liderului Tartu Rock University la o diferenta foarte mare. De altfel, gruparea maghiara a reusit sa castige in fief-ul gruparii estoniene, cu 83-81, dar diferenta s-a dovedit a fi insuficienta pentru calificare, chiar daca Energia Tg. Jiu a capotat in cele din urma pe terenul echipei bulgare Lukoil Academic Sofia, cu scorul de 74-97, la capatul unui joc fara istoric, in care reprezentanta Romaniei a jucat doar cu gandul la accederea in faza superioara. Conform datelor statistice, punctele Energiei Tg. Jiu au fost realizate la Sofia de TROUPE (24 p, 5x3, 5 rec, 2 pase), WATSON (18 p, 5 rec, 7 pase, 1 int), MILOSEVIC (12 p, 1x3, 6 rec, 1 int, 1 cap), TURNER (8 p, 3 rec, 1 int, 2 cap), KARPELESZ (6 p, 1x3, 1 int), DARBY (3 p, 2 rec, 1 pasa, 1 cap), VLAICU (2 p, 1 rec), SULLIVAN (1 p, 1 rec, 1 pasa). A mai evoluat AKTAS (2 pase, 1 int). De la gazde s-a remarcat SMITH (27 p, 1x3, 3 rec, 7 pase, 1 int).
In urma acestui rezultat de la Sofia, coroborat cu victoria obtinuta de Egis Kormend pe terenul Tartu Rock University, cu 83-81, iata cum arata clasamentul final al grupei B:
1. Tartu Rock University – 10 puncte (4 victorii, 2 infrangeri)
2. Energia Tg. Jiu – 9 puncte (3 victorii, 3 infrangeri)
3. Egis Kormend – 9 puncte (3 victorii, 3 infrangeri)
4. Lukoil Academic Sofia – 8 puncte (2 victorii, 4 infrangeri)
La finalul partidei de la Sofia, cei doi antrenori au declarat:
Antonis Constantinides (Energia Tg. Jiu) – Un meci foarte slab si o performanta modesta pentru noi in aceasta seara. Nu am aratat nimic din ceea ce ne-am pregatit pentru acest joc. Nimic nu a fost in regula in jocul nostru, trebuie sa vedem motivele si sa reparam problemele inaintea meciurilor din faza urmatoare. Am pierdut, dar in acelasi timp ne-am calificat si asta este cel mai important in acest moment. Felicitari pentru cei de la Lukoil, au jucat bine si corect.
Jovica Arsic (Lukoil Academic Sofia) – O mare dezamagire pentru noi toti deoarece pentru renumele Lukoil Academic sa nu te califici in Last 16 este un semn rau si nu poti spune ca este usor sa treci peste asta. Echipa noastra are un potential mult mai mare, dar am facut cateva greseli in meciurile cruciale si acum platim tribut cu totii. Despre meciul de azi, a fost mult mai usor decat ne-am asteptat, dar Smith a facut o prima repriza foarte buna si dupa aceea am gestionat bine avantajul. Cand conduci pe tabela este usor sa joci!
 
Programul Grupei I

Conform sistemului competitional FIBA-Europe si a clasamentelor finale din cele opt grupe, Energia Tg. Jiu s-a calificat in TOP 16 Eurochallenge si va evolua mai departe in cadrul Grupei I, alaturi de Enel Basket Brindisi (Italia), Okapi Aalstar (Belgia) si BC Astana (Kazahstan). Gruparea italiana Enel Basket Brindisi a ocupat primul loc in Grupa A, cu cinci victorii si o singura infrangere, performanta “copiata” in Grupa C de echipa belgiana Okapi Aalstar, si oarecum si de echipa BC Astana in Grupa D, reprezentanta Kazahstan reusind sa obtina acelasi numar de puncte cu liderul seriei in care a evoluat CSM U Oradea, dar cu un cosaveraj inferior rusilor de la Avtodor Saratov. Dupa o mica pauza de Sarbatori, meciurile Energiei Tg. Jiu din Grupa I sunt programate astfel:
13.01.2015
Energia Tg. Jiu – Okapi Aalstar
20.01.2015
BC Astana – Energia Tg. Jiu
27.01.2015
Enel Basket Brindisi – Energia Tg. Jiu
10.02.2015
Okapi Aalstar - Energia Tg. Jiu
17.02.2015
Energia Tg. Jiu – BC Astana
24.02.2015
Energia Tg. Jiu – Enel Basket Brindisi

Parteneri