Foto

Energia Tg. Jiu scrie istorie in Eurochallenge!

Detinatoarea Cupei Romaniei, Energia Tg. Jiu, a reusit, marti seara, sa obtina cea mai spectaculoasa victorie din actualul sezon european, gruparea pregatita de antrenorul Antonis Constantinides spulberand echipa franceza Le Mans Sarthe Basket, cu scorul de 84-60 (25-10, 31-9, 14-25, 14-16), in primul meci din sferturile de finala ale Eurochallenge. Maine seara, de la ora 20:30, baschetbalistii Energiei Tg. Jiu vor evolua pe taram francez in cel de-al doilea meci al acestei faze din competitia europeana, o eventuala noua victorie aducandu-le gorjenilor o calificare istorica in Final 4! Conform FIBA-Europe, in aceasta faza se joaca dupa sistemul cel mai bun din trei meciuri, ultima disputa fiind programata, in cazul in care va mai fi nevoie, sa se dispute tot la Tg. Jiu, in data de 17 martie.
 
Aflata la prima participare intr-o competitie europeana intercluburi, Energia Tg. Jiu continua sa scrie istorie in Eurochallenge, demoland adversari care provin din tari cu mare traditie in baschetul de pe Batranul Continent. Astfel, dupa ce au eliminat si cateva echipe mari in primele doua faze ale Eurochallenge, baschetbalistii pregatiti de antrenorul Antonis Constantinides au avut, marti seara, o noua misiune dificila. De aceasta data, in fata propriilor suporteri, au primit replica puternicei echipe franceze Le Mans Sarthe Basket, clasata pe locul 8 in prima liga din Hexagon si cu pretentii la calificarea in play-off-ul Pro A. La fel ca si la meciurile precedente, marti seara, Energia n-a tinut deloc cont de renumele adversarului si a debutat in tromba, fortand desprinderea pe tabela de la primele actiuni. Cu un joc bine gandit tactic si cu o aparare extrem de mobila, gazdele reusesc sa-si surprinda adversarul din Franta si realizeaza un “run” spectaculos, in minutul 5 tabela indicand 13-0! In ciuda eforturilor disperate, oaspetii reusesc sa sparga gheata abia in minutul 6, scor 13-2, dar nu reusesc sa gaseasca solutii pentru a anihila tavalugul gorjean, astfel ca primul sfert se incheie la o diferenta consistenta: scor 25-10. Urmatoarele zece minute au fost de-a dreptul incredibile, gazdele reusind cel mai bun sfert din actualul sezon european, in vreme ce francezii pareau legati de maini si de picioare. Cu Nemanja Milosevic intr-o forma deosebita, extrema de forta din Muntenegru reusind pana la final sa-si treaca in cont un spectaculos double-double, cu 23 de puncte si 12 recuperari, Energia isi mareste substantial avantajul, la pauza tabela indicand un scor incredibil: 56-19!  La reluare, loviti in orgoliu propriu si speculand o relaxare prematura din partea gazdelor, baschetbalistii din Hexagon forteaza revenirea pe tabela si reusesc sa mai reduca din handicap, finalul celui de-al treilea sfert consemnand scorul de 70-44. Ultima parte a jocului se desfasoara in mare parte sub semnul echilibrului, gazdele avand deja o experienta suficienta pentru a gestiona cum se cuvine diferenta de scor, astfel ca fluierul final al arbitrilor “ingheata” tabela la 84-60 in favoarea Energiei. O victorie categorica, in care s-a inregistrat cea mai mare diferenta de scor din toate meciurile disputate in sferturile de finala, si care da aripi echipei locale in “zborul” spre FINAL 4 Eurochallenge!
Conform datelor statistice oficiale, punctele victoriei au fost marcate de MILOSEVIC (23 p, 3x3, 12 rec, 1 pasa, 2 int), WATSON (12 p, 4 rec, 7 pase), GLYNIADAKIS (12 p, 6 rec, 1 cap), MACK (10 p, 2x3, 5 rec, 4 pase, 3 int), DARBY (9 p, 3x3, 3 rec, 3 pase), TROUPE (9 p, 2x3, 7 pase, 1 int), KARPELESZ (9 p, 2 rec, 3 pase, 1 cap). Au mai evoluat AKTAS (3 rec), TAL si BRATOLOVEANU. De la oaspeti s-au remarcat BEAUBOIS (15 p, 3x3, 1 rec, 2 pase) si CJ WALLACE (13 p, 3x3, 1 rec).
 
Declaratii la cald
 
Mai jos va prezentam declaratiile din finalul partidei:
Antonis Constantindes (antrenor Energia Tg. Jiu) – Simt ca am obtinut o victorie foarte mare impotriva unei echipe foarte mari. Acest succes vine in primul meci important din seria eliminatorie. Stiam ca intr-o serie care se joaca dupa sistemul cel mai bun din trei partide, primul joc este extrem de important pentru ambele echipe, dar mai ales pentru cea care a castigat avantajul terenului propriu, deoarece este echipa care are o presiune mult mai mare. Este foarte bine pentru noi ca nu am aratat in nici un moment ca jucam sub presiune si cred ca de aceea am castigat impotriva acestei echipe foarte mari. In prima jumatate am jucat perfect, atat in defensiva, cat si in ofensiva, si vreau sa-mi felicit inca o data jucatorii pentru asta. Nu stiu daca la terminarea seriei vom ajunge in Final 4, dar stiu ca astazi am demonstrat ca meritam 100% sa fim prezenti acolo.
Erman Kunter (antrenor Le Mans Sarthe Basket) – Am inceput meciul foarte prost; dupa prima repriza scorul era de 56-19. In prima parte, adversarii nostri au avut procentaje deosebit, in jur de 62% de la distanta si 90% de la doua puncte, ceea ce inseamna ca nu ne-am aparat deloc. Nu cred deloc ca am subestimat Energia. Au ajuns in sferturi dupa ce au trecut de o grupa in care au jucat impotriva echipele din Astana si Brindisi. Personal, cred ca daca Energia se califica in Final 4, pot emite pretentii si pot obtine multe!
Porter Troupe (Energia Tg. Jiu) – Le Mans este o echipa buna. Am simtit ca am intrat pe teren cu un plus de energie si intreaga noastra echipa a jucat pe cartea totul sau nimic, fiind dornici sa ne protejam avantajul terenului propriu sa evoluam bine in fata propriilor suporteri si sa fim siguri ca vom merge in Franta cu avantajul de 1-0. Am reusit sa marcam multe cosuri in prima parte si cred ca Milosevic a jucat foarte bine, cu multa energie si toti am fost impulsionati de acest moment bun. Este un vis sa jucam in Final 4, inseamna foarte mult pentru carierele noastre si sunt sigur ca vom da tot ce avem mai bun ca sa ajungem acolo.
CJ Wallace (vedeta Le Mans Sarthe Basket) – Energia a jucat bine iar noi am ratat startul. Cred ca am jucat bine in partea a doua a meciului. Ne dorim sa facem un joc mare joi (n.n. – maine se joaca al doilea meci) si ne vom intoarce aici martea viitoare! Cred ca au intrat pe teren foarte motivati, cu multa energie, au fost sustinuti bine de suporteri si au inscris din toate pozitiile in prima parte.
 
Rezultatele si programul sferturilor
 
In afara meciului de la Tg. Jiu s-au mai inregistrat urmatoarele rezultate in sferturile de finala ale Eurochallenge:
 
TS Medical Park – Avtodor 94-88 (scor 1-0)
Fraport Skyliners – BC Enisey 77-74 (scor 1-0)
JSF Nanterre – Enel Basket Brindisi 80-68 (scor 1-0)
 
Conform FIBA-Europe, iata programul meciurilor din data de 12 martie:
 
Le Mans Sarthe Basket – Energia Tg. Jiu (ora 20:30 - transmis live https://www.youtube.com/watch?v=1GCvgIPZMv8&feature=youtu.be)
Avtodor – TS Medical Park
BC Enisey – Fraport Skyliners
Enel Basket Brindisi – JSF Nanterre
 
Reamintim ca sferturile de finala se disputa dupa sistemul cel mai bun din trei meciuri, partidele decisive, in cazul in care va mai fi nevoie, urmand sa se dispute in data de 17 martie. FINAL 4 Eurochallenge este programat pentru perioada 24-26 aprilie 2015, iar in cazul unei calificari in aceasta faza, Energia Tg. Jiu si-ar dori sa organizeze marea batalie finala!  
 
Foto - Milosevic a fost de neoprit! (credit Alin Peptan)

Parteneri