Foto

Energia Tg. Jiu se mentine in cursa pentru calificarea in Last 16 Eurochallenge

Cea de-a patra etapa din grupele Eurochallenge a fost una nefasta pentru reprezentantele LNBM, CSM U Oradea si U-Banca Transilvania Cluj-Napoca cedand, marti seara, in propriile fief-uri, in fata BC Astana, cu 74-83, respectiv Magnofit GK, cu 68-81, in vreme ce Energia Tg. Jiu a scapat printre degete o victorie uriasa pe terenul rivalei estoniene, Tartu Rock impunandu-se intr-un final de infarct cu 66-59. In urma rezultatelor de marti seara, CSM U Oradea si U-BT Cluj-Napoca si-au diminuat total sansele de a accede in faza urmatoare, sperante de calificare in Last 16 Eurochallenge pastrand doar Energia Tg. Jiu, care se afla pe locul secund in Grupa B.
 
Dupa un debut foarte bun in grupele Eurochallenge, desi se afla la prima participare in cupele europene, detinatoarea Cupei Romaniei, Energia Tg. Jiu, continua sa-si mentina sperantele de calificare in faza superioara a competitiei derulata sub egida FIBA-Europe. Din pacate, marti seara, in derby-ul Grupei B, gruparea pregatita de antrenorul Antonis Constantinides a fost nevoita sa cedeze in fief-ul echipei estoniene Tartu Rock University, cu scorul de 59-66 (16-12, 8-11, 20-20, 15-23), la capatul unui joc extrem de echilibrat, in care reprezentanta noastra a condus “ostilitatile” pana aproape de final. De altfel, cu 132 de secunde inaintea fluierului final, Energia Tg. Jiu conducea cu 59-55, dupa un cos spectaculos reusit de Watson, si parea ca va produce o noua surpriza. Nu a fost sa fie, gazdele reusind sa castige dupa un spectaculos “run” de 11-0 realizat intr-un final incandescent, in care baschetbalistii din Tg. Jiu s-au intrecut in ratari si greseli copilaresti. Conform datelor statistice, punctele Energiei Tg. Jiu au fost realizate de MILOSEVIC (18 p, 10 rec, 2 int, 1 cap), WATSON (17 p, 3x3, 3 rec, 4 pase, 3 int), KREMEN (9 p, 3x3, 2 rec, 3 pase), KARPELESZ (5 p, 4 rec, 3 int), SULLIVAN (5 p, 1x3, 2 rec, 1 int), TURNER (4 p, 5 rec, 1 pasa, 1 int), TROUPE (1 p, 1 rec, 4 pase). Au mai evoluat STEFAN (1 int), VLAICU si AKTAS (1 rec, 1 int). De la gazde s-a remarcat EICHFUSS (18 p, 2x3, 8 rec, 1 pasa, 1 int).
La finalul partidei, antrenorii celor doua echipe au declarat:
Antonis Constantinides (antrenor Energia Tg. Jiu) – In primul rand, doresc sa felicit Tartu Rock pentru victorie. A fost un joc interesant, poate nu atat de calitativ. Obiectivul nostru a fost sa realizam o aparare foarte buna si sa mentinem un scor cat mai mic. Am reusit – este foarte greu sa faci Tartu sa inscrie pe terenul lor doar 66 de puncte. Din pacate, nu am reusit acelasi lucru in atac. Cred ca ambele echipe meritau victoria, dar Tartu a gasit solutii mai bune pe final. Singurul lucru bun de astazi este ca nu am pierdut la o diferenta mai mare decat am castigat pe teren propriu (n.n. – Energia a castigat in tur cu 74-56).
Gert Kullamae (antrenor Tartu Rock) – In prima parte am fost prea tensionati si nu ne-am asumat responsabilitati in anumite situatii. Cred ca ambele echipe si-au facut bine temele si de aceea nu ne-am putut surprinde prea mult. De aceea poate a fost si un joc nu foarte deschis. Din fericire, in partea a doua am aruncat mai mult si in cele din urma am castigat. Este o victorie foarte buna pentru moral si extrem de importanta in economia calificarii.
In urma acestui rezultat, coroborat cu victoria obtinuta de Lukoil Academic Sofia pe terenul gruparii maghiare Egis Kormend, cu 76-63, iata cum arata clasamentul Grupei B inaintea ultimelor doua etape:
1. Tartu Rock University – 7 puncte (3 victorii, 1 infrangere)
2. Energia Tg. Jiu – 6 puncte (2 victorii, 2 infrangeri)
3. Egis Kormend – 6 puncte (2 victorii, 2 infrangeri)
4. Lukoil Academic Sofia – 5 puncte (1 victorie, 3 infrangeri)
 
In Grupa D, vicecampioana LNBM, CSM U Oradea, a inregistrat a patra infrangere consecutiva, dupa ce a cedat in fata propriilor suporteri in disputa cu incomoda grupare BC Astana, cu scorul de 74-83 (17-29, 19-15, 17-23, 21-16), si si-a diminuat total sansele de accedere in faza superioara. Din nefericire, a fost un joc in care oradenii au platit un tribut greu pentru debutul nefast, dar si pentru lipsa de concentrare la aruncarile libere, diferenta din primul sfert mentinandu-se pe tabela si la finalul partidei, in ciuda eforturilor disperate ale baschetbalistilor pregatiti de antrenorul Cristian Achim de a reveni in meci. Pe de alta parte, trebuie subliniat procentajul uluitor realizat de oaspeti la aruncarile de la mare distanta, gruparea din Kazahstan reusind un incredibil 59,3%, cu 16 reusite din 27 de aruncari! Conform datelor statistice, punctele CSM U Oradea au fost marcate de SUBOTIC (16 p, 2x3, 4 rec, 4 pase, 1 int), DILLON (10 p, 3 rec, 8 pase, 2 int, 1 cap), PANTIC (10 p, 5 rec, 2 pase, 1 int), PASCA (8 p, 1x3, 3 rec), KRAPIC (7 p, 1x3, 4 rec, 1 int), HATTEN (7 p, 4 rec, 4 pase, 1 int), GUTOAIA (6 p, 6 rec, 3 pase), LUPUSAVEI (6 p, 2x3, 1 rec, 1 int) si NUHANOVIC (4 p, 1 rec, 2 int, 2 cap). De la oaspeti s-a remarcat JOHNSON (23 p, 6x3, 1 rec, 9 pase, 1 int, 1 cap).
La terminarea meciului, cei doi antrenori au declarat:
Cristian Achim (antrenor CSM U Oradea) – Am avut parte de un meci frumos. Imi pare rau ca n-am reusit sa castigam, chiar daca am jucat impotriva unei echipe care, safim sinceri, provine dintr-o alta liga, ca sa spunem asa. Cu toate acestea, am fost sigur caputem castiga.Am deschis meciul un pic prea usor in aparare si asta ne-a costat. Pe de altaparte, n-am vazut ca la acest nivel o echipa sa aiba 10 cosuride trei puncte marcate la pauza, cu un procentaj de 77%! Rareori mi-a fost dat sa vad doi jucatori din aceeasi echipa, care sa aiba6/7, respectiv 5/6, la aruncarile din spatele semicercului. Asa ceva este foarte greu sa faci si la antrenamente, cand faci sprinturi de la un cos la celalalt si nu ai adversar in fata, ce samai zic despre o astfel de performanta in timpul unui meci... Este clar caAstana are niste jucatori de o calitate deosebita, dar chiar si in aceste conditii era greu de anticipat ca cineva poate sa marcheze in acest fel. Din pacate, intr-un moment bun pentru noi,am ratatcinci aruncari libere consecutiv. Cred ca acolo meciul se putea intoarce. Chiar si asa, am fost la cinci puncte de ei cu posesie cand mai erau doua minute si jumatate. Meciul s-a jucat panala finalsi imi pare rau ca nu am castigat.
Aleksandar Trifunovic (antrenor BC Astana) – Doresc sa le multumesc gazdelor pentru ospitalitate. Meciul a fost frumos, competitiv si ma bucur ca am castigat. Aveam nevoie de victorie, deoarece in etapa precedenta am pierdut la mare lupta. Astazi, pot spune ca am vazut 7-8 minute de aparare foarte buna. Am avut procentaje bune la aruncari in aceasta seara, dar astfel de meciuri prinzi numai atunci cand te aperi foarte bine, ca sa capeti incredere. Desigur, au fost si unele aruncari riscante, dar majoritatea au intrat. Ma bucur de victorie.
In urma acestui rezultat, coroborat cu victoria la scor obtinuta de Avtodor pe terenul turcilor de la Tofas SC, cu 101-66, iata cum arata clasamentul Grupei D dupa patru etape:
1. Avtodor Saratov – 8 puncte (4 victorii)
2. BC Astana – 7 puncte (3 victorii, 1 infrangere)
3. Tofas SC – 5 puncte (1 victorie, 3 infrangeri)
4. CSM U Oradea – 4 puncte (4 infrangeri)
 
In Grupa F, U-Banca Transilvania Cluj-Napoca n-a reusit sa sparga gheata nici in cea de-a patra etapa, baschetbalistii pregatiti de antrenorul Marcel Tenter cedand pe teren propriu in fata gruparii austriece Magnofit Gussing Knights, cu scorul de 68-81 (12-26, 17-14, 14-14, 25-27). A fost un joc in care oaspetii s-au distantat inca din primul sfert si, in pofida eforturilor gazdelor de a reveni pe tabela, au reusit sa-si conserve avantajul pana la final, cand au obtinut victoria la o diferenta mai mare decat in partida din tur (n.n. – austriecii au castigat in propriul fief cu 84-77). Conform datelor oficiale, punctele echipei U-BT Cluj-Napoca au fost realizate de BACIU (14 p, 5 rec, 1 pasa, 1 int), MILLAGE (13 p, 7 rec, 5 pase, 4 int), MANDACHE (10 p, 2x3, 1 rec, 2 pase, 1 int), SILVASAN (9 p, 2x3, 3 rec, 1 pasa), BARNETTE (9 p, 2x3, 4 rec, 3 pase, 2 int, 1 cap), HARGROVE (8 p, 2x3, 3 rec, 2 pase, 1 int), LALOVIC (2 p, 4 rec, 1 int, 1 cap). Au mai evoluat CUIC (3 rec) si KUTI. De la oaspeti s-a remarcat TAYLOR (19 p, 7 rec, 1 cap).
Imediat dupa finalul partidei, antrenorii celor doua echipe au declarat:
Marcel Tenter (antenor U-BT Cluj-Napoca) – Vreau sa felicit echipa din Gussing, a meritat sa castige astazi. Au jucat foarte tare si agresiv si ne-au impiedicat sa executam planul de joc. Aceasta este, de altfel, principala mea nemultumire: am exersat anumite lucruri la antrenamente, insa disciplina noastra de joc a fost sub nivelul la care trebuia sa fie. Acest lucru trebuie sa se schimbe, pentru ca nu aceasta este directia in care imi doresc ca lucrurile sa mearga. Imi pare rau ca nu am putut sa le oferim fanilor un meci de calitate.
Matthias Zollner (antrenor Gussing Knights) – In primul rand, doresc sa multumesc gazdelor pentru ospitalitate, a fost o organizare excelenta. Referitor la meci, azi am reusit sa jucam conform strategiei, cu intensitate, cu o aparare foarte buna. Am gestionat foarte bine avanatajul si cred ca de aceea am reusit sa castigam. Sunt foarte mandru de modul in care au jucat astazi baietii mei.
In urma acestui rezultat, coroborat cu victoria obtinuta de TS Medical Park pe terenul echipei maghiare Atomeromu SE, cu 82-78, iata cum arata clasamentul Grupei F dupa patru etape:
1. Trabzonspor Medical Park – 8 puncte (4 victorii)
2. Magnofit Gussing Knights – 7 puncte (3 victorii, 1 infrangere)
3. Atomeromu SE – 5 puncte (1 victorie, 3 infrangeri)
4. U-BT Cluj-Napoca – 4 puncte (4 infrangeri)
 
Conform calendarului FIBA-Europe, iata si programul meciurilor pe care reprezentatele LNBM le mai au de disputat in grupele Eurochallenge:

09.12.2014
Avtodor Saratov - CSM U Oradea (Grupa D)
TS Medical Park - U-BT Cluj-Napoca (Grupa F)
Energia Tg. Jiu – Kormend (Grupa B, ora 19:00, in direct pe DIGI SPORT)
16.12.2014
SC Tofas - CSM U Oradea (Grupa D)
Atomeromu SE Paks - U-BT Cluj-Napoca (Grupa F)
Lukoil Academic Sofia - Energia Tg. Jiu (Grupa B)
 

Parteneri