Foto

Energia Tg. Jiu si-a asigurat calificarea in faza a doua din FIBA Europe Cup

Energia Tg. Jiu a inregistrat, marti seara, cea de-a patra victorie din Grupa K a FIBA Europe Cup, baschetbalistii pregatiti de antrenorul Antonis Constantinides reusind sa depaseasca in fata propriilor suporteri incomoda grupare cipriota AEK Larnaca Petrolina, cu scorul de 87-82 (17-20, 29-13, 18-24, 23-25). In urma acestui nou succes, singura reprezentanta a baschetului masculin romanesc prezenta in intrecerea derulata sub egida FIBA si-a asigurat calificarea in faza urmatoare de pe prima pozitie, desi mai are de disputat inca un meci in Grupa K, saptamana viitoare, in fief-ul BC Astana.
 
Castigatoarea medaliilor de bronz la ultima editie a Eurochallenge continua marsul triumfal spre faza superioara a primei editii FIBA Europe Cup, Energia Tg. Jiu reusind, marti seara, in fata propriilor fani, sa-si treaca in cont o noua vitorie pe scena continentala, succes care intareste pozitia sa de lider in cadrul clasamentului Grupei K. Dornici sa-si pastreze statutul de echipa invincibila pe teren propriu in Europa si sa-si asigure calificarea inaintea ultimei runde, baschetbalistii pregatiti de antrenorul Antonis Constantinides au incercat sa preia initiativa inca de la primele actiuni si au deschis scorul printr-o reusita de la mare distanta “marca” Troupe. Numai ca, cipriotii, care au venit la Tg. Jiu cu gandul revansei (in tur, Energia s-a impus cu 75-71), au avut o replica foarte puternica prin americanii McFadden si Vaughn si au preluat rapid conducerea, distantandu-se pe tabela pana la 9-15 in minutul 6. Sustinuti de un public efervescent, gorjenii tin aparoape si refac diferenta in finalul primului sfert, scor 17-20, dupa care reusesc o adevarata demonstratie de forta in urmatoarele zece minute, intrand la vestiare cu un avans consistent. Scor la pauza 46-33 si lucrurile pareau ca si rezolvate, mai ales ca gazdele si-au etalat forta ofensiva. La reluare, insa, cipriotii arata ca nu degeaba se afla pe locul second in Grupa K si incearca o noua rasturnare de situatie, castigand cel de-al treilea sfert si reducand din diferenta pana la 64-57 in minutul 30. Ultima parte a jocului a fost extrem de echilibrata, gazdele punctand prin americanul Diggs, in mare forma, in vreme ce oaspetii au ripostat prin acelasi McFadden, astfel ca scorul a ajuns la 73-62 in minutul 34. Timp de 120 de scenude, cipriotii gasesc solutii mult mai bune si realizeaza un run de 8-0, reducand scorul pana la 73-70 in minutul 36, dar Mack si Aktas ies superb la rampa si refac in numai un minut o diferenta linistitoare, 79-70 cu trei minute inainte de final. Si cum miza jocului era extrem de importanta pentru ambele echipe, atat gazdele, cat si oaspetii, forteaza nota in atac si coboara garda in aparare, insa, spre bucuria celor 1000 de fani din tribune, gorjenii au un plus de Energie pe final si inchid tabela prin Radosavljevic la scorul de 87-82. O victorie extrem de importanta a gazdelor, care-si inatresc pozitia de lider in Grupa K si isi asigura calificarea in Round of 32 din FIBA Europe Cup inaintea ultimei runde, cand Energia va juca in fief-ul BC Astana.
Conform datelor statistice, punctele invingatorilor au fost marcate de DIGGS (14 p, 1x3, 1 rec, 3 pase, 1 int), MACK (14 p, 2x3, 2 rec), RADOSAVLJEVIC (11 p, 1x3, 4 rec, 1 pasa, 1 int), EZIKWU (10 p, 5 rec, 3 pase, 1 int, 1 cap), AKTAS (9 p, 1x3, 1 rec), GUTOAIA (8 p, 2x3, 2 rec, 6 pase), TROUPE (8 p, 2x3, 6 rec, 5 pase, 1 int), HORNE (5 p, 1x3, 1 rec, 1 pasa), SANTA (4 p, 1 rec), MIHUTI (4 p, 2 rec). A mai evoluat ANDREI (1 pasa, 1 int). De la oaspeti s-a remarcat McFADDEN (29 p, 6x3, 6 rec, 3 pase, 2 int).
 
Declaratii la cald
 
La finalul meciului de marti seara, cei doi antrenori au declarat:
Antonis Constantinides (antrenor Energia Tg. Jiu): “Vreau sa-i felicit pe jucatorii mei pentru calificare. Este foarte greu cu doua meciuri pe saptamana si cu atatea deplasari. Merita felicitati pentru ca au facut o treaba foarte buna. Pentru noi este o performanta extraordinara ca am reusit sa ne calificam in faza urmatoare pentru al doilea an consecutiv. Cunosc foarte bine aceasta competitie si pot sa va spun ca sunt cluburi foarte mari, renumite, care nu reusesc pentru doi ani la rand sa se califice in faza urmatoare. Din acest motiv, pentru ca oferim astfel de performante, consider ca de aceasta echipa si de acesti jucatori trebuie sa fie mandri si orasul Tg-Jiu, dar si intreg baschetul romanesc.
Gavriel Liones (antrenor AEK Larnaca): “Pentru inceput, vreau sa felicit Energia pentru victorie, sa-i felicit pentru performanta reusita in Europe Cup, este un lucru excelent sa termini primul in grupa. Sunt bucuros pentru performanta reusita de prietenul meu, Antonis, antrenorul Energiei. Multumesc pentru ospitalitatea celor din Targu Jiu si publicului si orasului."
La randul lor, doi dintre sportivii care s-au remarcat pe teren, au declarant:
Lazar Radosavljevic (jucator, Energia Tg. Jiu): “A fost un meci foarte strans, foarte important si pentru noi, dar si pentru ei. Am jucat mai bine decat ei in majoritatea timpului, cu exceptia ultimelor 5 minute, cand au inceput sa faca un pressing mai puternic, iar noi ne-am pierdut din concentrare. Am fost si obositi pe final, pentru ca avem un ritm de doua meciuri pe saptamana. Ne-am pregatit pentru asta, am incercat sa tinem cont cat mai mult de indicatiile antrenorului nostru si cred ca ne-am facut bine treaba si de aceasta data. Vom termina grupa pe primul loc si sper ca vom continua tot asa si in faza urmatoare a competitiei. In acelasi timp, le doresc mult succes si celor din Cipru, sa se califice si ei in turul urmator.
Thaddus McFadden (jucator, AEK Larnaca): “Am venit aici sa castigam, dar, din pacate, nu am reusit. Era un meci foarte greu, am dat aproape tot, dar nu am reusit sa castigam. Stiam ca avem in fata o echipa foarte puternica in ofensiva, stiam ca trebuie sa-i tinem la 60-70 de puncte, dar din pacate n-am reusit, au inscris mult mai multe puncte si era foarte greu ca noi sa mai castigam in aceste conditii. Mai avem sanse, mai avem inca un meci, tot in deplasare. Vom merge in Cipru pentru a ne pregati pentru meciul decisiv, care va fi saptamana viitoare, la Pristina.
 
Clasamentul Grupei K
 
In urma acestui nou succes gorjean si tinand cont ca meciul dintre BC Astana si Sigal Pristina este programat sa se desfasoare in aceasta seara, iata cum arata clasamentul Grupei K inaintea ultimei runde:
1. Energia Tg. Jiu – 9 puncte (5 jocuri, 4 victorii, 1 infrangere)
2. AEK Larnaca – 7 puncte (5 jocuri, 2 victorii, 3 infrangeri)
3. Sigal Pristina – 6 punvcte (4 jocuri, 2 victorii, 2 infrangeri)
4. BC Astana – 5 puncte (4 jocuri, 1 victorie, 3 infrangeri)
 
In urmatoarea runda, Energia Tg. Jiu va evolua in fief-ul gruparii BC Astana, in data de 02 decembrie, de la ora 20:00, iar Petrolina AEK Larnaca se va deplasa la Sigal Pristina.


Reamintim ca dupa derularea meciurilor din aceasta faza a celor doua conferinte, primele doua echipe clasate in fiecare din cele 14 grupe se vor califica in “Round of 32” din FIBA Europe Cup, precum si cele mai bune patru echipe clasate pe locul 3.   

Parteneri