Foto

Esec in fata Spaniei

Nationala Romaniei a visat frumos vreme de 30 de minute in meciul contra numarului cinci mondial, Spania, contand pentru campania de calificare la Eurobasket Women 2013. Cu toate ca s-au instalat in avantaj inca din debutul partidei, ibericele au gasit in elevele lui Dan Fleseriu un adversar redutabil si hotarat sa demonstreze ca victoria impotriva Suediei nu a fost un accident. Tricolorele s-au mentinut in permanenta in apropierea Spaniei, in ciuda reusitelor senzationale semnate de Valdemoro, Montanana sau Cruz. La pauza scorul a fost 37-32 pentru oaspete, iar dupa revenirea de la cabine a urmat un sfert extraordinar, in care Romania a inscris 13 puncte, in vreme ce spaniolele doar 4 (!)

Din pacate, desi au inceput sfertul al patrulea in avantaj, 45-41, fetele noastre nu au putut mentine ritmul bun si au inceput sa cedeze din nou avantajul. Pe fondul oboselii acumulate de titulare si a lipsei de experienta a jucatoarelor mai tinere, in tabara noastra au aparut erorile, in vreme ce Spania a reusit repede doua cosuri de 3 puncte care au turnat plumb in genunchii romancelor. A urmat o demonstrata de forta a "furiei roja", Romania inscriind primul cos abia in minutul 6. Nimic nu s-a mai putut schimba pana la final, Spania reusind sa se impuna cu 68-51.

Romania trebuie sa uite repede acest esec, pentru ca saptamana viitoare are doua meciuri extrem de importante. Deplasarile din Bulgaria si Suedia pot decide practic daca fetele noastre se raman in ecuatia calificarii sau nu. Evolutiile din meciurile de acasa cu Suedia si cele trei sferturi contra Spaniei, dar chiar si meciul din deplasare contra Germaniei, inca ne dau sperante ca Romania poate termina grupa pe locul secund al Grupei D. Ramane doar sa speram ca tricolorele se vor reface repede si vor gasi forta mentala sa depaseasca infrangerile din ultimele doua partide.

Marcatoarele Romaniei:

Stoenescu 16 p (2x3)
Marginean 14 p
Cutas 8 p
Parau 7 p
Pavel 6 p

Declaratii dupa meci:

Dan Fleseriu (antrenor Romania): "Din pacate, nu am rezistat decat 30 de minute. In sfertul 4 nu ne-au mai iesit patrunderile bune de pana atunci si nu am reusit sa obtinem nici macar faulturi, ca sa incercam sa punctam de la linia de aruncari libere. Erorile noastre se pot explica si prin lipsa de experienta a unor jucatoare din echipa noastra. Tocmai de aceea am fortat mai mult cu jucatoarele experimentate, incercand sa le pastrez mai mult timp pe teren. Din pacate, ele nu au rezistat fizic. Din acest punct de vedere, Spania a avut banca mai «lunga», are jucatoare mai experimentate in lot. Aici cred ca s-a facut diferenta. Am incredere in fete si cred cu convingere ca, daca vor fi disciplinate tactic, daca vor avea incredere in ele, putem sa ne intoarcem cu victorii din ambele deplasari, din Bulgaria si Suedia."

Ancuta Stoenescu: "Am avut momente foarte bune. Au reusit acele cosuri de 3 puncte in debutul ultimului sfert si atunci cred ca am cazut toate din punct de vedere mental. Sper sa jucam mai bine in meciurile viitoare, sa nu mai facem aceleasi greseli, fiindca eu chiar cred ca inca avem sanse de calificare."

Lucas Mondelo (antrenor Spania): "Am jucat foarte bine in aparare, aici cred ca am castigat jocul. De asemenea, am controlat bine faza de tranzitie si, in atac, combinatiile de blocaj-iesire. Pot spune ca sfertul al treilea a fost cel mai slab din toata istoria noastra, dar am fost puternici din punct de vedere mental si am reusit sa revenim si sa castigam la asa o diferenta covarsitoare. Oricum, va spun sincer, mi-a placut foarte mult echipa Romaniei, cred ca a jucat extrem de bine in primele trei sferturi. Nationala Romaniei e pe un drum bun."

Parteneri