Foto

Esec lamentabil in fata Islandei

Reprezentativa masculina de baschet a Romaniei a capotat lamentabil, miercuri seara, in fata selectionatei similare a Islandei, cu scorul de 64-72 (10-25, 18-13, 17-18, 19-16), intr-un joc contand pentru Grupa A din cadrul campaniei de calificare la Eurobasket 2015.
 
Miercuri seara, Sala Sporturilor din Constanta a gazduit jocul dintre nationalele Romaniei si Islandei, doua echipe care fusesera invinse de  incomoda reprezentativa a Bulgariei in primele meciuri din Grupa A. Considerati favoriti, cel putin teoretic, tricolorii antrenati de Marcel Tenter si Milorad Perovic au deschis repede scorul prin Nicoara si pareau decisi ca vor obtine o prima victorie in actuala campanie europeana. Din nefericire, in mod inexplicabil, islandezii au declansat o ofensiva greu de stopat si pe fondul unui joc fara orizont si fara vlaga al echipei noastre adversarii s-au distantat rapid, inregistrand si un run de 16-0 in numai patru minute! Trezita din pumni si cu o formula de joc schimbata din mers de Marcel Tenter, echipa Romaniei incearca sa revina in forta si declanseaza o cursa de urmarire, dar ratarile si pasele gresite fac ca Islanda sa-si conserve bine avantajul pana la pauza mare: scor 28-38. La reluare, tricolorii arata ca par a fi capabili sa gaseasca solutia de a reveni la conducere, Nicoara inscrie pentru 37-41, dar tranzitia islandeza este din nou de neoprit, pe fondul unui joc foarte alambicat al echipei noastre, in care greselile copilaresti sunt taxate prompt de adversari. In finalul sfertului al treilea, islandezii refac diferenta la 11 puncte iar ultimele zece minute se transforma intr-un adevarat cosmar pentru echipa noastra, incapabila sa gaseasca drumul spre cosul advers si sa opreasca tavalugul nordicilor. Scor final 64-72 si Romania este din nou ingenuncheata de Islanda in campania europeana! Conform datelor statistice, punctele noastre au fost realizate de GUTOAIA (19 p, 1x3, 4 rec, 1 pasa), NICOARA (15 p, 5 rec, 1 int, 1 cap), CAPUSAN (8 p, 4 rec, 1 pasa), SILVASAN (7 p, 13 rec, 5 pase, 3 int), MANDACHE (7 p, 1x3, 6 rec, 7 pase, 2 int), STEFAN (3 p, 1x3, 2 rec, 1 pasa), TIBIRNA (3 p, 4 rec, 1 pasa, 1 cap), TUDOR (2 p, 3 rec, 4 pase). Au mai jucat DRAGUSIN (1 pasa, 1 cap), BACIU (2 rec, 1 cap) si POPESCU.
 
Declaratii la cald


Imediat dupa joc, antrenorul echipei invingatoare, Peter Okvist, a declarat: “A fost un joc foarte greu, pe o caldura insuportabila si cu un adversar puternic. Sunt foarte fericit pentru echipa mea, am reusit un joc mare in aceasta seara. Am fost capabili sa ne revenim foarte repede dupa dusul rece din Bulgaria si cred ca aici a fost cheia acestei victorii. Ne-am aparat foarte bine tot meciul si am reusit foarte multe contraatacuri, marcand puncte usoare. Totodata, in momentele dificile, cand Romania a revenit puternic in joc, am trecut cu bine aceste hopuri marcand de la mare distanta sau din atacuri rapide. Am pregatit foarte bine jocul, nu am intrat in ritmul lor si am avut incredere in potentialul nostru pana in ultimele secunde.” La randul sau, vizibil marcat de esec, antrenorul Marcel Tenter a spus: “Practic, noi am incheiat jocul dupa primul sfert, cand Islanda a obtinut un avans incredibil de 15 puncte. Am incercat in zadar sa echilibram jocul in celelalte trei sferturi, dar adversarii au reusit sa-si conserve avantajul. Din pacate, nu am avut consistenta in joc atunci cand am revenit de cateva ori pana la 4-5 puncte si am ratat ocazii mari in momentele cruciale. Islanda a raspuns foarte bine si a speculat greselile noastre copilaresti, marcand foarte usor pe contraatac, din atacuri rapide sau de la mare distanta. Nu le-am oprit tranzitia si nu am fost deloc inspirati atunci cand am jucat pe pivoti. Din nefericire, de mai multe ori nu au fost alese solutiile bune in atac, iar in aparare nu am ripostat asa cum trebuia!”. Principalul marcator al oaspetilor, Haukur Palsson, a precizat bucuros: “Am avut un start foarte bun, iar Romania a incercat sa revina in sfertul al doilea. Romania este o echipa foarte buna, dar am pregatit foarte bine jocul impotriva lor si nu am facut nici un pas gresit in afara planului de joc. Ne-am impus jocul, ritmul, si am marcat foarte bine in momentele dificile. In seara aceasta, sunt fericit pentru aceasta victorie. Speram in continuare la calificare si sper ca Romania sa faca un joc foarte bun impotriva Bulgariei si de asemenea noi sa castigam meciul de pe teren propriu.” Profund afectat de infrangere, tanarul Adrian Gutoaia a incercat sa gaseasca motivatia esecului: “Nu ne-am asteptat deloc sa pierdem. De aceea sunt foarte dezamagit de scorul final. Am facut multe greseli in aparare, am pierdut foarte multe mingi, si ne-au dominat de multe ori pe recuperare, capitol la care trebuia sa-i dominam categoric. Nu am jucat deloc asa cum am pregatit jocul in atac, nu am reusit sa jucam pe pivoti, si nici nu am gasit cele mai bune solutii ca sa putem sparge defensiva islandeza. Am pierdut multe mingi, am ratat capilareste, iar islandezii ne-au surprins pe contraatac sau pe atacuri rapide. Din pacate, am inceput foarte slab si nu am mai avut puterea sa revenim si sa castigam.
 
Bulgaria vs. Romania, in 10 august

In urma acestui rezultat, Romania rateaza orice sansa de calificare, ocupand ultimul loc in Grupa A, cu 2 puncte, in urma Bulgariei, care ocupa prima pozitie cu punctaj maxim, si a Islandei, care a acumulat 3 puncte. Urmatoarea partida a tricolorilor nostri este programata sa se desfasoare in 10 august, de la ora 19:10, la Varna, impotriva selectionatei Bulgariei, iar in 16 august, la Reykjavik, va avea loc meciul impotriva Islandei, de la ora 19:15.

Parteneri