Foto

Eugen Ilie este increzator in sansele Romaniei la Europenele U16 de la Strumica

Reprezentativa de cadeti a Romaniei a plecat in aceasta dimineata spre Strumica, unde va participa in perioada 20-30 august, la Campionatul European U16, Divizia B. Dupa mai bine de o luna de pregatiri intense, in care au testat potentialul mai multor jucatori convocati pentru “operatiunea” europeana, antrenorii Eugen Ilie, Alex Ardelean si Cosmin Serbanescu s-au decis sa efectueze deplasarea cu un lot format din Tohatan Lucas, Darwiche Georges, Sanda Silviu, Muresan Andrei, Costea Vlad, Diculescu Dragos, Cobzaru Codrin, Berceanu Ionut, Berculescu Camil, Girbea Tudor, Banciu Dan si Birloveanu Stefan. Inaintea plecarii spre Strumica, unde lotul tricolor va da piept in Grupa A cu nationalele similare din Anglia, Belgia, Luxemburg, Estonia si Scotia, antrenorul principal Eugen Ilie ne-a acordat un scurt interviu, pe care il prezentam mai jos:
 

Peste doua zile veti intra in focurile Campionatului European U16. Care credeti ca sunt sansele noastre la turneul final continental?
Avand in vedere ca este primul Campionat European pentru aceasta generatie, consider ca sunt sanse egale pentru toti cei care participa. E drept, printre cele 22 de participante se numara si cateva nationale cu traditie si greutate in plan continental, dar, la debut, toti plecam cu aceleasi sperante. Important este sa pasim cu dreptul la meciul cu Luxemburg, pentru a capata incredere si avea un moral bun pentru intreg parcursul competitiei.
 
Care credeti ca sunt cele mai periculoase adversare din grupa? Dar din CE 2014?
Daca luam in considerare ultimii ani, cred ca Anglia si Belgia ar fi doua nume puternice in baschetul juvenil european, si nu numai. Dar, dupa cum am mentionat anterior, fiind prima participare europeana pentru aceasta generatie, nu cred ca putem mentiona cu certitudine o anume favorita... Fiecare meci este important in ecuatia calificarii si vom incerca sa dam totul pe teren in fata oricarui adversar.
 
Sunteti multumit de cum au raspuns jucatorii la prima parte a programului de pregatire? Dar la meciurile de verificare?
Am avut sase meciuri internationale de pregatire care ne-au ajutat si ne-au oferit cateva informatii despre baschetul european la aceasta categorie de varsta. Toti sportivii convocati au raspuns bine cerintelor si pot spune ca, in ansamblu, sunt multumit. Important este sa ne facem jocul nostru, sa fim o ECHIPA, sa avem atitudine pozitiva si o mentalitate de invingatori. 
 
Care este nucleul de jucatori pe care va bazati la Europene?
Imi doresc din tot sufletul ca nucleul sa fie format din toti cei 12 sportivi care fac deplasarea la Strumica. Fiecare dintre acestia isi poate aduce aportul la acest Campionat European!
 
Care credeti ca sunt atuurile Romaniei la CE 2014?
Inca de la prima ora de antrenament cu aceasta generatie am muncit sa formam o ECHIPA, care sa lupte pentru fiecare minge. Vreau sa cred ca acesta este principalul nostru atu la intrecerile europene de la Strumica.
 
Dar minusurile?
Evident, atunci cand vorbim despre o generatie de 16 ani, emotiile iminente unei prime participari la un Campionat European ar putea constitui un minus. Insa, am incredere ca le vom depasi cu brio si ca le vom transforma in ceva constructiv. Trebuie sa anulam tracul de debut prin dorinta de a da totul pe teren si de a castiga.
 
Un mesaj de incheiere!
Le-am spus tinerilor baschetbalisti ca, in momentul in care se termina jocul si ies de pe teren, trebuie sa fie siguri ca au dat 100%, fara a avea regrete! Sunt sigur ca suporterii echipei nationale ar fi bucurosi sa vada si sa aplaude aceasta atitudine. Iar cu aceasta atitudine, adaugata la mentalitatea de a fi o ECHIPA, cu siguranta ca vom aduna si rezultate notabile.
 
Va multumim si mult succes!
 
Mai jos, va prezentam lotul de cadeti al Romaniei care va evolua la Europenele U16 de la Strumica:
1. TOHATAN Lucas (BC Olimpic Baia Mare)
2. DARWICHE Georges (Steaua CSM Eximbank)
3. SANDA Silviu (CSS Tg. Jiu)
4. MURESAN Andrei (U-Mobitelco Cluj-Napoca)
5. COSTEA Vlad (ACS Dan Dacian)
6. DICULESCU Dragos (ACS Dan Dacian)
7. COBZARU Codrin (CSS Unirea Iasi)
8. BERCEANU Ionut (Steaua CSM Eximbank)
9. BERCULESCU Camil (CSS Tg. Jiu)
10. GIRBEA Tudor (CSS Unirea Iasi)
11. BANCIU Dan (CSS Sibiu)
12. BIRLOVEANU Stefan (CN Aurel Vlaicu)
 
Staff-ul tehnic al nationalei noastre este format din:
ILIE Eugen – antrenor principal
ARDELEAN Alexandru – antrenor secund
SERBANESCU Cosmin – antrenor secund
VLAD David – kinetoterapeut
 
Totodata, in conformitate cu programul anuntat de FIBA-Europe, iata meciurile pe care Romania le va sustine in Grupa A:
Romania – Luxemburg (20.08.2014, ora 14:15)
Anglia – Romania (21.08.2014, ora 18:45)
Romania – Belgia (22.08.2014, ora 12:00)
Scotia – Romania (23.08.2014, ora 14:15)
Romania – Estonia (24.08.2014, ora 21:00)

 
La Campionatul European U16, Divizia B, de la Strumica, vor fi prezente la start 22 de reprezentative nationale, care sunt impartite in patru grupe (doua serii de sase echipe si doua serii de cinci echipe). Respectand aceleasi criterii ca in intrecerile continentale precedente, primele doua clasate din fiecare grupa se califica in seriile semifinale E si F, urmand ca primele doua echipe clasate din fiecare din aceste serii sa acceada in semifinalele intrecerii de la Strumica. Conform datelor prezentate de FIBA-Europe, echipele care vor urca pe podiumul Campionatului European U16, masculin, Divizia B, vor obtine automat si accederea in elita continentala.

Parteneri