Foto

Federatia Romana de Baschet a accesat fonduri FIBA pentru Balkanic Next Star Cup, Bucuresti 2015

Federatia Romana de Baschet continua seria proiectelor si programelor de promovare si dezvoltare a baschetului juvenil, reusind pentru al doilea an consecutiv sa acceseze si fonduri europene de la FIBA prin intermediul “Balkanic Next Star Cup”, o competitie internationala initiata de Romania si dedicata sportivilor “U 15”. Anul acesta, in cadrul intrecerilor ce vor fi gazduite de Arena de Baschet din Capitala, in perioada 17-22 decembrie, vor participa jucatori nascuti 2000 si mai tineri, la startul competitiei urmand sa fie prezente sase nationale masculine (Bulgaria, Cipru, Georgia, Romania, Turcia si Ungaria) si patru nationale feminine (Ungaria, Turcia, Romania si Bulgaria). 

Din dorinta de a reinnoda traditia intrecerilor balcanice de cadeti si de a dezvolta un segment de varsta foarte important in vederea viitoarelor participari la competitiile continentale de juniori, anul trecut, Federatia Romana de Baschet a organizat in premiera, la Arena de Baschet si Sala Olimpia “Prof. Octavian Dimofte” din Capitala, cu sprijinul substantial al FIBA, Ministerului Tineretului si Sportului si al altor parteneri din tara, prima editie a “Balkanic Next Star Cup”. Si cum intrecerile din 2014, finantate de FIBA in cadrul “Youth Development Project”, s-au bucurat de un real succes in randul participantilor si nu numai, o dovada in plus pentru reusita acestui nou proiect de dezvoltare si promovare a baschetului juvenil din Balcani fiind si aprecierile pozitive venite din partea participantilor si forului european, anul acesta, FRB a depus din nou dosarul pentru finantarea celei de-a doua editii. Dupa un studiu amanuntit si o ampla analiza a documentatiei, directorul executiv FIBA pentru Europa, Kamil Novak, a informat conducerea FRB ca forul continental de specialitate, prin Comisia de Management, a aprobat din nou finantarea din fondul de dezvoltare pentru tineret a “Balkanic Next Star Cup U15 – Bucharest 2015”. Totodata, inaltul reprezentant FIBA a apreciat pozitiv tintele importante propuse de Federatia Romana de Baschet in cadrul acestui proiect juvenil si s-a declarat multumit de “reteta de succes” de la prima editie, fiind increzator ca intrecerile balcanice vor redeveni traditionale la aceasta categorie de varsta.
Tinand cont de acestea, in perioada 17-22 decembrie 2015, Federatia Romana de Baschet va organiza cea de-a doua editie a “Balkanic Next Star Cup”, intreceri rezervate sportivilor de pana la 15 ani si care vor aduna la start sapte echipe nationale masculine si patru reprezentative feminine. Conform datelor oficiale, in competitia masculina se vor alinia la start Bulgaria, Cipru, Georgia, Romania A, Romania B, Turcia si Ungaria, cele sapte echipe fiind impartite in doua grupe, in vreme ce in intrecerea feminina vor participa Bulgaria, Romania A, Romania B, Turcia si Ungaria. Programul meciurilor din cadrul celei de-a doua editii a “Bakanic Next Start Cup – Bucharest 2015” va fi anuntat cat de curand posibil, toate partidele urmand sa fie gazduite de Arena de Baschet.
Reamintim ca initiativa Federatiei Romane de Baschet de a implementa in calendarul competitional international o intrecere importanta pentru sportivii “under 15” din zona est-europeana a avut la baza atat ideea de a reinnoda firul traditiei jocurilor balcanice de cadeti, cat mai ales de a oferi tinerilor sportivi de 15 ani oportunitatea de a participa in premiera la intreceri internationale in care sa-si masoare fortele cu adversari din alte tari din aceeasi generatie, premergator participarii la Campionatele Europene U16. In plus, printre tintele majore ale noului proiect initiat si implementat de Federatia Romana de Baschet se mai numara si cresterea popularitatii jocului de baschet ca sport de echipa in randul tinerilor, dar si cresterea valorii baschetbalistice in plan national si regional.
La editia inaugurala din decembrie 2014, nationala masculina U15 a Romaniei a cucerit trofeul, depasind in finala reprezentativa Bulgariei, in vreme ce nationala feminina a Romaniei a ocupat locul secund, dupa ce a fost intrecuta in ultimul act de selectionata Ungariei (vezi - http://www.frbaschet.ro/stiri/2014-12-21/tinerii-tricolori-au-castigat-u16-men-balkan-cup-2014)
Ca si la editia precedenta, toate meciurile vor fi transmise in direct pe widget-ul de live-score de pe site-ul oficial al FRB, dar si streaming live pe youtube.

Parteneri