Foto

FIBA EuroBasket 2017 continua la Istanbul!

Joi seara a cazut cortina peste prima faza a FIBA EuroBasket 2017, caravana continentala urmand sa se transfere la Istanbul cu primele 16 echipe nationale care se vor intalni in faza meciurilor eliminatorii. Dupa o saptamana plina cu meciuri de baschet la nivel inalt, in care “Gigantii Europei” s-au confruntat in cadrul grupelor principale pentru a obtine dreptul de a continua cursa spre trofeul continental, Spania, Croatia, Muntenegru si Ungaria au intrat in careul de asi al Grupei C, serie gazduita de Polivalenta din Cluj-Napoca in perioada 1-7 septembrie, si vor pleca spre Turcia in aceasta noapte, in vreme ce Romania si Cehia au fost nevoite sa paraseasca intrecerea. Disputate in paralel, dar in Istanbul, meciurile din Grupa D s-au incheiat la aceeasi ora cu cele din Cluj-Napoca iar rezultatele finale au scos din cursa reprezentativele Belgiei si Marii Britanii, in vreme ce Rusia, Letonia, Turcia si Serbia au obtinut accesul in optimile de finala. Astfel, dupa ce ieri am aflat primele opt echipe calificate in faza superioara a FIBA EuroBasket 2017 dupa incheierea meciurilor din Grupa A si Grupa B, in aceasta seara alte opt echipe din Grupa C si Grupa D si-au castigat dreptul oficial de a urca pe tabloul principal al meciurilor eliminatorii. Conform datelor oficiale anuntate de FIBA, in data de 9 septembrie sunt programate primele patru dispute din optimile de finala iar in data de 10 septembrie vor avea loc ultimele patru partide din aceasta faza.
 
Ultima reuniunea desfasurata in Sala Polivalenta din Cluj-Napoca in cadrul Grupei C a FIBA EuroBasket 2017 a fost una extrem de linistita, si asta poate si pentru faptul ca se cunosteau deja de marti seara numele celor patru nationale care avanseaza in fazele superioare. Astfel, confruntarile de joi au avut ca miza pentru unele echipe doar locurile din clasamentul final al Grupei C in vreme ce pentru altele au contat mai mult pentru palmares. In prima disputa a zilei, puternica nationala a Croatiei, cu Bogdanovic si Saric din nou in forma deosebita, a defilat in confruntarea cu reprezentativa Cehiei, fluierul final al arbitrilor consemnand victoria baschetbalistilor pregatiti de antrenorul Aco Petrovic, cu scorul de 107-69, o diferenta care ne scuteste de alte comentarii. In cea de-a doua partida, campioana Europei, Spania, a primit replica Ungariei, intr-o disputa in care Pau Gasol a facut spectacol si a intrat definitiv in istorie, marcand 20 puncte si devenind astfel cel mai bun marcator din istoria EuroBasket, cu 1111 puncte, precedentul record apartinand colegului sau de la San Antonio Spurs, francezul Tony Parker. Dupa un meci in care Spania n-a fortat prea mult, parand ca se menajeaza pentru meciurile eliminatorii, mai ales ca azi s-a aflat si faptul ca Alexandro Abrines (accidentat la meciul cu Muntenegru) nu va mai evolua la turneul final, baschetbalistii selectionerului Scariolo s-au impus lejer, cu 87-64, si continua marsul triumfal in Europa, acumuland 11 victorii consecutive. In ultima intalnire de la Cluj, “Vulturii” au evoluat in compania Muntenegru, intr-o disputa in care capitanul Andrei Mandache a realizat un triple-double spectaculos (14 p, 10 rec, 11 pase) si a intrat in istorie. Fara Moldoveanu, accidentat, nationala Romaniei a jucat curajos si a incercat sa fata presiunii oaspetilor, dar experienta si valoarea acestora a inclinat balanta victoriei, Muntenegru impunandu-se la final cu 86-69.
In aceeasi metropola in care de sambata sunt programate primele meciuri din fazele eliminatorii, joi, s-au derulat confruntarile finale din Grupa D a EuroBasket 2017, fara o miza speciala pentru un anume joc. La fel ca si la Cluj-Napoca, ecuatia calificarii era rezolvata inca de marti, meciurile din programul de azi fiind interesante doar prin prisma ierarhiei finale. In deschiderea reuniunii de la Istanbul, Rusia a gasit suficiente resurse pentru a obtine o noua victorie in confruntarea cu “lanterna rosie” Marea Britanie, baschetbalistii de la Rasarit punctand decisiv pentru scorul de 82-70, gratie evolutiei iesita din comun a “argintului viu” Aleksei Shved (31 p). A urmat o intalnire fara istoric, in care Serbia si-a trecut in cont o victorie facila impotriva Belgiei, cu 74-54, si s-a asezat in fotoliul de lider al Grupei D. Finalul celei mai asteptate partide a serii, Turcia – Letonia, a produs mare dezamagire in randul suporterilor din Istanbul Arena, balticii reusind sa se impuna, cu 89-79, gratie evolutiei spectaculoase a tanarului Porzingis (28 p, 3x3, 7 rec, 1 pasa, 2 int, 3 cap).
Dar iata toate rezultate inregistrate in runda a cincia din faza inaugurala, precum clasamentele finale din Grupa C si Grupa D:
 
Grupa C (Sala Polivalenta din Cluj-Napoca)
Cehia – Croatia 69-107
Ungaria – Spania 64-87
Muntenegru – Romania 86-69
 
Clasamentul final al Grupei C
1. SPANIA – 10 puncte (5 victorii)
2. Croatia – 9 puncte (4 victorii, 1 infrangere)
3. Muntenegru – 8 puncte (3 victorii, 2 ingfrangeri)
4. Ungaria – 7 puncte (2 victorii, 3 infrangeri)
5. Cehia – 6 puncte (1 victorie, 4 infrangeri)
6. Romania – 5 puncte (5 infrangeri)
 
Grupa D (Istanbul Arena)
Rusia – Marea Britanie 82-70
Belgia – Serbia 54-74
Letonia – Turcia 89-79
 
Clasamentul final al Grupei D
1. SERBIA – 9 puncte (4 victorii, 1 infrangere)
2. Rusia – 9 puncte (4 victorii, 1 infrangere)
3. Letonia – 9 puncte (4 victorii, 1 infrangere)
4. Turcia – 7 puncte (2 victorii, 3 infrangeri)
5. Belgia – 6 puncte (1 victorie, 4 infrangeri)
6. Marea Britanie – 5 puncte (5 infrangeri)
 
Si daca sunt deja cunoscute numele celor 16 nationale de pe tabloul optimilor de finala gazduite de Sinan Erdem Dome din Istanbul, mai jos va prezentam programul complet:
 
09.09.2017
Italia – Finlanda
Slovenia – Ucraina
Lituania – Grecia
Germania – Franta
 
10.09.2017
Spania – Turcia
Letonia – Muntenegru
Croatia – Rusia
Serbia - Ungaria

Parteneri