Foto

FIBA-Europe a anuntat sistemul competitional pentru EuroBasket 2013

In finalul Campionatelor Europene de baschet masculin 2011 din Lituania, presedintele FIBA-Europe, Olafur Rafnsson, secretarul general al FIBA-Europe, Nar Zanolin, precum si presedintele Federatiei de Baschet din Slovenia, Roman Volcic, insotit de legendarii baschetbalisti sloveni Radoslav Nesterovic si Peter Vilfan, au anuntat in cadrul unei conferinte de presa detalii despre Campionatele Europene din Slovenia, care vor avea loc in perioada 4-22 septembrie 2013.
“Slovenia este mandra ca va fi gazda EuroBasket 2013”, a spus Volcic, in vreme ce ambasadorii EuroBasket 2013, Nesterovic si Vilfan, au tinut sa sublieze ca intrecerea continentala de peste doi ani este cea mai mare competitie sportiva gazduita de tara lor. “Nu am auzit o singura reclamatie referitoare la organizarea EuroBasket 2011. Gazdele au facut o treaba excelenta si ne asteptam ca si in 2013, in Slovenia, sa fie la fel”, a spus la randul sau Zanolin, in vreme ce presedintele FIB-Europe a tinut sa precizeze ca “EuroBasket 2011 a fost experienta fantastica, ce nu va fi uitata usor peste ani.”
 
Cel mai asteptat “anunt” a fost cel referitor la noul sistem competitional al intrecerii continentale, FIBA-Europe anuntand ca dupa EuroBasket 2011 se revine la formatul cu o singura divizie continentala (n.n. - au fost reunite Divizia A si Divizia B). Conform oficialilor forului european de specialitate, la startul EuroBasket 2013 vor fi prezente 38 de reprezentative nationale, printre care si Romania. Dintre acestea, opt  selectionate nationale sunt deja calificate la turneul final european din 2013 (Slovenia, tara gazda, Marea Britanie, gazda JO 2012, si primele sase echipe de la EuroBasket 2011 – Spania, Franta, Rusia, Macedonia, Lituania si Grecia), in vreme ce restul de 30 de echipe nationale se lupta pentru celelalte 16 locuri ramase vacante. In faza de calificare la EuroBasket 2013, cele 30 de echipe nationale ramase, printre care si Romania,  vor fi distribuite in sase grupe de cate cinci echipe, primele doua clasate si cele mai bune patru nationale clasate pe locurile 3 urmand sa acceada la turneul final EuroBasket 2013. Meciurile din grupele de calificare vor avea loc anul viitor, in vara, si se vor juca dupa sistemul fiecare cu fiecare in dubla mansa (tur si retur) iar tragerea la sorti pentru stabilirea grupelor de la EuroBasket 2013 va avea loc pe 18 noiembrie 2012. Din datele prezentate de oficialii sloveni, meciurile de la EuroBasket 2013 vor avea loc in cinci orase, iar faza finala va fi gazduita de noul Palat al Sporturilor din Ljubljana. Totodata, oficialii forului continental au precizat ca sistemul competitional de la turneul final european din 2013 va fi similar cu cel de la EuroBasket 2011.

Parteneri