Foto

Final de cosmar pentru BC Mures Tg. Mures in EuroChallenge

Finalista sezonului trecut a LNBM, BC Mures Tg. Mures a fost foarte aproape sa obtina o noua victorie in grupele EuroChallenge, dar gruparea pregatita de antrenorul Srecko Sekulovic a cedat in ultima secunda, miercuri seara, pe teren propriu, in fata puternicei reprezentante a Belarus, Tsmoki Minsk, cu scorul de 82-84 (21-19, 19-21, 19-20, 23-24), la capatul unui joc nebun, cu dese rasturnari de situatie, in care finalul a fost total nerecomandat cardiacilor.
 
Aflata la prima sa participare in cupele europene, BC Mures Tg. Mures plateste un tribut greu pentru lipsa de experienta si se indeparteaza din ce in ce mai tare de calificarea in faza superioara a EuroChallenge. Dupa ce etapa trecuta a fost foarte aproape sa obtina o victorie importanta pe terenul rivalei Rilski Sportist Samokov, dar a cedat in ultimele secunde (scor 70-68), miercuri seara, istoria s-a repetat si in disputa de pe propriul teren, Tsmoki Minsk obtinand la Tg. Mures revansa mult visata. Decisi sa se mentina in cursa de calificare, baschetbalistii de la BC Mures Tg. Mures au debutat in forta in intalnirea cu oaspetii din Belarus si in minutul 3 conduceau cu scorul de 10-4, gratie reusitelor parafate de Jelenic, Mladenovic, Peciukas si Martinic. Riposta celor din Minsk nu a intarziat sa apara iar echilibrul s-a instalat pe teren, astfel ca finalul primului sfert a consemnat doar un mic avans pentru gazde: 21-19. Jucand cu garda jos si mizand enorm pe cartea atacului, ambele echipe au fortat desprinderea in cel de-al doilea sfert, dar echilibrul valoric s-a oglindit si pe tabela, la puza consemnandu-se egalitatea: 40-40. La reluare, alternarile de scor si desele rasturnari de situatie anuntau clar un final incandescent, mai ales ca gazdele punctau foarte bine in ofensiva, dar nu reuseau sa gaseasca solutii in defensiva pentru a opri asaltul adversarilor. Astfel, in finalul celui de-al treilea sfert Jelenic isi trece o noua reusita pe linia statistica si face ca scorul sa devina 59-60, fapt ce arata clar ca balanta victoriei poate fi inclinata in favoarea oricareia dintre combatante. Ceva mai pragmatici in atac si un pic mai atenti in defensiva, oaspetii forteaza desprinderea in ultimul sfert (59-65 in min. 31), dar muresenii riposteaza foarte bine si revin in avantaj cinci minute mai tarziu (72-71 in min. 36). Ivanovic si Martinic ies din nou la rampa si arunca tribunele in aer, ducand scorul pana la 79-74 in minutul 38 iar fanii sperau deja intr-o noua victorie. Din nefericire, in ultimele doua minute doar Ivanovic mai reuseste sa “intepe” o aruncare de la mare distanta in vreme ce oaspetii puncteaza necrutator si fac ca scorul sa devina 82-82 cu 41 de secunde inainte de final. Harper si Benson Jr. Blocheaza tentativele de aruncare ale muresenilor, ultimul reusind in ultima secunda de joc sa marcheze ambele libere de care a beneficiat si sa aduca astfel echipei sale victoria. Scor final 82-84 si BC Mures Tg. Mures rateaza o oportunitate uriasa de a se mentine cu sanse reale in cursa calificarii, fiind obligata acum sa ne mai faca pasi gresiti in ultimele doua jocuri pentru a mai spera la accederea in Last 16 EuroChallenge.
Conform datelor statistice, punctele muresenilor au fost parafate de MARTINIC (27 p, 2x3, 2 rec, 7 pase, 1 int), IVANOVIC (20 p, 2x3, 4 rec, 2 pase, 1 int), PECIUKAS (13 p, 2x3, 4 rec, 3 pase, 1 int), JELENIC (8 p, 2x3, 1 rec, 2 pase), MLADENOVIC (6 p, 4 rec, 1 int, 2 cap), BROWN (6 p, 2 rec, 1 pasa) si JUCAN (2 p, 7 rec). Au mai jucat LUPUSAVEI si STEFF (1 rec). De la invingatori s-a remarcat BENSON Jr. (26 p, 8 rec, 1 pasa, 2 int, 5 cap).
 
Declaratii la cald
 
Imediat dupa joc, antrenorul Srecko Sekulovic a declarat: “Sunt satisfacut deoarece am jucat bine impotriva unei echipe care evolueaza in VTB League. Imi pare rau pentru ca nu am reusit sa o facem mai bine, dar avem jucatori accidentati tot timpul. In final am ratat doua aruncari, ei au marcat doua si asta a fost!”.  De partea celalalta, antrenorul Donaldas Kayris a mentionat: “Apreciem modul in care echipa antrenorului Sekulovic a jucat; ne-au oferit doua jocuri foarte dificile. Deoarece avem o banca mai lunga am reusit sa punem presiune inca de la inceput, dar au continuat sa marcheze pana la final. A fost o misiune grea, un efort al intregii echipe.”  La randul sau, veteranul Teodor Jucan a spus: “Am venit dupa un joc greu in deplasare si ne-au taxat. Ne-au invins in acelasi mod in care noi am reusit sa castigam la Minsk. Din nefericire am fost dominati sub panouri unde am resimtit absenta lui Paltinisanu.” Principalul marcator al oaspetilor, americanul Keith Benson Jr a concluzionat: “Stiam ca sunt o echipa cu marcatori buni si de aceea am fortat mai mult cu mingi in interior iar conducatorul nostru de joc si-a facut treaba excelent!”.
 
 
Clasamentul si programul Grupei H
 
In cadrul aceleeasi etape, Szolnoki Olaj a castigat pe final in deplasare pe terenul Rilski Sportist Samokov, cu scorul de 78-76, rezultat care poate influenta mult economia calificarii si poate ajuta indirect BC Tg. Mures. Dar iata clasamentul Grupei H dupa patru etape:
 
1. Szolnoki Olaj 7 puncte (4 jocuri)
2. Tsmoki Minsk 7 puncte (4 jocuri)
3. Rilski Sportist Samokov 5 puncte (4 jocuri)
4. BC Mures Tg. Mures 5 puncte (4 jocuri)
 
Mai jos, va prezentam programul complet al jocurilor pe care BC Mures Tg. Mures le mai are de jucat in cadrul Grupei H:
 
10.12.2013 KK Szolnoki Olaj – BC Mures Tg. Mures (ora 18:00)
17.12.2013 BC Mures Tg. Mures - Rilski Sportist Samokov (ora 19:00)

Pentru a obtine calificarea, BC Mures Tg. Mures este obligata sa castige ambele jocuri, misiunea elevilor antrenorului Srecko Sekulovic fiind una foarte grea, dar nu imposibila!
 
FOTO – FIBA-Europe

Parteneri