Foto

Florin Covaciu: Unitatea si forta grupului sunt principalele noastre arme la Europene!

Demonstrand un potential organizatoric foarte bun in ultimul deceniu, Federatia Romana de Baschet a obtinut din nou organizarea unui Campionat European in tara noastra, municipiile Oradea si Timisoara urmand sa gazduiasca intrecerile continentale rezervate U18, feminin, la startul competitiei anuntandu-si prezenta 17 echipe nationale. In urma tragerii la sorti, echipa Romaniei, pregatita de antrenorii Florin Covaciu, Carmin Popa si Simona Catineanu, a fost distribuita in Grupa D, alaturi de puternicele echipe ale Muntengru, Ungariei si Ucrainei. Primele doua clasate din fiecare grupa se califica in seriile semifinale E si F, urmand ca primele doua echipe clasate din fiecare serie sa acceada in semifinalele intrecerii gazduite de Timisoara si Oradea. Conform datelor prezentate de FIBA-Europe, echipele care vor urca pe podiumul Campionatului European U18, feminin, Divizia B, vor obtine automat si accederea in elita continentala. Nationala noastra si-a inceput deja pregatirile din a doua saptamana a lunii iunie cu 17 sportive, in programul centralizat creionat de staff-ul tehnic fiind incluse si meciuri amicale pana la debutul intrecerii continentale. Aflat la Cluj in cantonament de pregatire, antrenorul Florin Covaciu ne-a acordat un amplu interviu la finele unui antrenament, in care ne vorbeste despre sansele noastre la turneul final, despre adversare, dar si despre potentialul tricolor. 
 
Peste mai putin de o luna veti intra in focurile “Europenelor” U18. Tinand cont de adversarele de calibru, cat si de faptul ca veti evolua in Timisoara, care credeti ca sunt sansele noastre la turneul final european?
 
Stim ca adversarele noastre sunt foarte valorose, insa ne-am propus si ne dorim sa iesim cu fruntea sus din aceste confruntari internationale. Este clar ca nu pornim ca si mari favorite, dar cu siguranta ne vom juca sansa pana la capat si vom incerca sa dam tot ce avem mai bun pe teren. Important este sa jucam la potential maxim si sa fim constienti ca am putea obtine un rezultat bun.
 
Care credeti ca sunt cele mai periculoase adversare din grupa?
 
In prima faza a competitiei vom juca impotriva Ungariei, Ucrainei si Muntenegru, niste adversare redutabile. Toate cele trei echipe sunt valoroase si cred ca va fi o lupta foarte stransa pentru calificarea in faza superioara.
 
Care este programul integral de pregatire si care este nucleul de jucatoare pe care va bazati la Europene?

Am inceput pregatire la Costinesti, pentru a ne “incarca” bateriile, si am avut deja cateva meciuri amicale cu nationala U20 a Romaniei, dar si cu cea similara a Bulgariei. Acum suntem in cantonament la Cluj, iar luni, 30 iunie, vom merge la Brasov pentru a juca un nou meci de pregatire cu reprezentativa U20 a Romaniei. Din 1 iulie ne mutam la Timisoara, unde ne vom pregati pana in data de 4 iulie, cand vom juca un alt meci de pregatire cu reprezentativa U18 a Israelului. Dupa acest meci, ne vom continua programul in Timisoara pana in data de 15 iulie, cand este programat un ultim meci amical cu reprezentativa similara a Bulgariei chiar inaintea debutului Campionatului European. In aceasta actiune, ne bazam pe toate jucatoarele convocate. Cautam in aceasta perioada sa formam o echipa puternica si compacta, urmand ca fiecare jucatoare in parte sa contribuie la obtinerea rezultatelor pe care ni le dorim!
 
Care credeti ca sunt atuurile Romaniei?
 
In primul rand unitatea grupului si in al doilea rand faptul ca vom juca in fata propriilor suporteri. Cred ca acestea sunt principalele noastre atuuri. Ne dorim sa demonstram ca prin forta si unitatea grupului putem obtine rezultate bune. In plus, speram ca vom avea sustinere din partea publicului si ca fanii ne vor incuraja, indiferent de rezultatele obtinute. Avem nevoie de sprijinul lor!
 
Dar minusurile?
 
Cred ca una dintre cele mai mari probleme ale echipei nationale U18 o  reprezinta lipsa unor jucatoare de talie. La acest nivel, este foarte important acest aspect, dar vom incerca sa compensam acest minus printr-un joc agresiv.
 
Impresii dupa primele jocuri de verificare?
 
Echipa s-a prezentat bine dupa prima saptamana de pregatire, iar dupa primele meciuri cu reprezentativa U18 a Bulgariei suntem increzatori ca putem face o figura frumoasa la Europene. Mai avem de lucrat si finisat cateva aspecte tehnico-tactice, pe care vom incerca sa le aplicam la urmatoarele meciuri de pregatire, si ne dorim ca la ora debutului competitiei continentale sa fim cu “acceleratia” la maxim.
 
Un mesaj pentru suporterii baschetului romanesc!
 
Sunt convins ca fanii ne vor fi alaturi si ne vor sprijini la Timisoara. Pe aceasta cale, ii rugam pe toti suporterii adevarati sa ne fie alaturi si sa ne sustina, atat la bine, cat si la greu!
 
Va multumim si mult succes la Campionatul European!
 
Dupa prima perioada de pregatire, staff-ul tehnic format din Florin Covaciu, Carmin Popa si Simona Catineanu, a decis sa pastreze pentru ultima perioada 15 sportive. Dar iata componenta actuala a lotului national feminin U18 al Romaniei:
 
Ana Ferariu
Pop Alina
Kelemen Kincso
Mihaela Gherman
Lenart Paula
Matei Raluca
Steiner Sandra
Maxim Mihaela
Aursulesei Andreea
Grigor Iulia
Neagu Teodora
Sfirlea Paula
Peter Timea
Debreczi Iringo
Buzogany Zsuzsana

Parteneri