Foto

Florin Nini, primul antrenor roman invingator in EuroLeague Women

In afara premierei inregistrate miercuri seara de campioana CSM Targoviste, fiind prima echipa autohtona care a spart gheata in EuroLeague Women si a castigat disputa cu Nadezhda Orenburg, jocul din Grupa B a mai inregistrat o premiera: antrenorul Florin Nini este primul tehnician roman victorios in cea mai puternica intrecere europeana intercluburi. La finalul partidei, i-am solicitat antrenorului secund al campioanei Romaniei un interviu in exclusivitate pentru site-ul www.frbaschet.ro, incercand sa obtinem o imagine cat mai buna a bucuriei victoriei inregistrate in premiera in EuroLeague Women. Entuziasmat si fericit ca a avut ocazia sa-si treaca in cont o victorie istorica alaturi de CSM Targoviste, cel care ocupa si functia de presedinte al Colegiului Central de Antrenori din cadrul FR Baschet ne-a dezvaluit in exclusivitate cateva dintre secretele succesului.  
 
Felicitari! Este prima victorie romaneasca in EuroLeague Women. Cum a fost?
 
Multumim. Da, intr-adevar, a fost o victorie muncita si meritata, pe care am gustat-o pe deplin. Am intalnit un adversar redutabil, care a venit la Targoviste sa castige. Impreuna cu antrenorul principal Georgios Dikeoulakos am pregatit bine partida si le-am rasturnat calculele si cred ca am reusit sa obtinem victoria pentru ca am jucat ceea ce ne-am propus. Eram constienti ca nu avem ce pierde! Pentru asta, vreau sa felicit echipa noastra pentru motivatie si atitudine. In plus, ultimele transferuri realizate au fost benefice pentru noi. Atat Currie, cat si Bjelica, s-au adaptat bine si au ajutat enorm echipa. Cred ca mai au, insa, nevoie de ceva timp pentru a intra in sistem si pentru a se creea relatiile potrivite de joc, dar prin valoarea si experienta lor sunt convins ca deja au adus un plus urias.
 
Esti primul antrenor roman care-si trece in cont o victorie in EuroLeague. Cum te simti din aceasta postura?
 
Nu pot sa fiu decat foarte fericit si bucuros ca mi s-a acordat si am avut aceasta sansa unica. Conducerea clubului si mai ales primarul municipiului, domnul Gabriel Boriga, au avut incredere in mine si m-au inclus in proiectul CSM Targoviste. Pe de alta parte, sunt foarte constient de faptul ca nu este putin sa fi antrenor in EuroLeague Women. Chiar si secund. Este cu mult diferit fata de nivelul campionatului national, si ma refer aici la toate aspectele, pregatire, joc, atmosfera, si cred ca este o provocare pentru orice antrenor. Roman sau strain. Prin sansa acordata, vreau sa-mi imbunatatesc si bagajul de cunostinte. Mi-am dat seama ca la acest nivel trebuie sa fi in permanenta in priza si sa te adaptezi din mers situatiilor de joc. Trebuie sa fi atent la pregatire, la scouting, dar si la “chimia” echipei. Concluzionand, vreau sa fructific din plin aceasta sansa care mi s-a acordat...
 
Care crezi ca a fost reteta victoriei din aceasta seara?
 
In primul rand spiritul de echipa. In plus, au mai contribuit dorinta de victorie si atitudinea etalata pe teren. Am demonstrat pana acum ca avem puterea sa luptam si sa jucam de la egal la egal impotriva echipelor valoroase si cu experienta din EuroLeague Women. La primele meciuri n-am avut, cred eu, nici sansa si ne-a mai lipsit si increderea. Acum, o data ce am dat de gustul victoriei, sunt convins ca lucrurile se vor schimba si vom juca mai bine de la meci la meci. Stiti cum se spune, orice lucru bun se doreste a fi repetat!
 
Care crezi ca au fost atuurile voastre in aceasta seara minunata?
 
Am reusit sa imprimam un ritm alert jocului si am intrat foarte repede in relatiile de unu contra unu. Stiam ca Nadezhda Orenburg este o echipa cu relatii compacte si ca nu ne avantajeaza deloc jocul pozitional. Staff-ul tehnic a pregatit bine jocul, iar pe teren ne-am creat situatii oportune in atac. Cred ca asta s-a vazut foarte bine la Gabriela Marginean, o jucatoare de clasa, care a ales in aceasta seara momentele perfecte de patrundere si aruncare. Sa nu uitam ca aruncarile ei de la distanta au contribuit din plin la economia jocului si a scorului. De altfel, vreau sa remarc jocul foarte bun al echipei, cu un plus pentru Marginean si Bjelica, jucatoare de mare valoare. Ca roman, ma bucur enorm ca Marginean demonstreaza de la joc la joc ca si jucatoarele noastre pot face parte din “galaxia” vedetelor europene.
 
Crezi ca aveti sanse de calificare?
 
Cred ca avem dreptul sa speram... Spun asta nu doar pentru ca am castigat acum, dar echipa se exprima din ce in ce mai bine si asta nu poate decat sa ne bucure si sa ne dea incredere pentru partidele care urmeaza. Jucatoarele capata incredere de la meci la meci si este foarte bine ca in scurt timp se va creea si o chimie potrivita echipei. Chiar daca facem parte dintr-o grupa foarte dificila, dar, sa nu uitam ca ne aflam in EuroLeague Women, unde nivelul este cu mult superior altor competitii, ne vom juca sansa pana la capat. Sunt convins ca nu ne vom oprim aici si ca vor urma si alte rezultate surpriza!

Multumesc si multa bafta in continuare!

Parteneri