Foto

Florin Nini: Trebuie sa ne autodepasim la Eurobasket Women 2015 si sa trecem de grupe!

Reprezentativa feminina a Romaniei va debuta peste 29 de zile in cadrul Grupei A a Eurobasket Women 2015, urmand sa intalneasca in Sala Sporturilor "Constantin Jude" din Timisoara incomoda selectionata a Muntenegru, locul 9 la ultimele intreceri continentale din 2013 si locul 6 la editia din 2011. Aflat deja in febra pregatirilor pentru turneul final european care se va derula, in premiera, in Ungaria si Romania, in perioada 11-28 iunie, antrenorul principal al nationalei noastre feminine, Florin Nini, incearca in aceste zile impreuna cu staff-ul tehnic tricolor sa definitiveze si sa cristalizeze un lot de jucatoare care sa obtina un rezultat notabil pentru baschetul feminin autohton, chiar daca adversarele din Grupa A sunt extrem de puternice. Intre doua antrenamente si o sedinta de vizionare, antrenorul Florin Nini a acordat un amplu interviu site-ului www.frbaschet.ro, raspunzand unui tir de intrebari menit sa informeze publicul despre atmosfera din tabara tricolora si despre planurile de bataie pentru Eurobasket Women 2015, cea mai importanta competitie a baschetului feminin european, coorganizata de Federatia Romana de Baschet in colaborare cu forul similar din Ungaria si sustinuta financiar de Ministerul Tineretului si Sportului.

Domnule Nini, peste mai putin de o luna incepe Eurobasket Women 2015. Care este strategia pentru zilele urmatoare si cu ce ganduri doriti sa incepeti turneul final european?

Da, mai sunt 29 de zile pana la ora primului meci cu Muntenegru. Pentru moment, continuam faza de acumulare, in special din punct de vedere fizic si al implemetarii unui ritm de joc alert, cat mai apropiat de cel care ne trebuie in intrecerea europeana. Pe de alta parte, trebuie sa si armonizam forma fizica a sportivelor, deoarece se simte in pregatire ca o parte a sportivelor au fost titulare la echipele de club, iar altele au avut mai putine minute de joc efectiv. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca inclusiv perioada de recuperare si odihna dupa un sezon incarcat a fost diferita. Drept urmare, muncim cu randament foarte bun la fiecare antrenament pentru a putea ajunge la forma maxima in timpul Eurobasket Women 2015. Dupa stagiul de la Cheile Gradistei, am avut primele meciuri de verificare cu nationala Moldovei si, chiar daca adversarul nu a fost la nivelul celor de prim rang din Europa, noi ne-am atins scopul, urmarind cateva aspecte pe care trebuia sa le punem la punct. Parerea mea este ca suntem pe drumul cel bun, atmosfera din cadrul echipei este deosebita, ca intr-o mare familie, si asteptam cu incredere urmatoarele meciuri de verificare, unde vom afla exact la ce nivel suntem. Este foarte bine ca la inceputul saptamanii viitoare se vor alatura lotului si Gabriela Marginean si Cristina Bigica, astfel ca la jocurile de verificare vom fi in efectiv complet. Avem doua meciuri, la Bucuresti, cu reprezentativa Senegal, campioana Africii (n.n. – in 19 si 20 mai), apoi alte doua partide, tot la Bucuresti, cu selectionata similara a Italiei, sfert-finalista la ultima editie europeana din 2013 (n.n. – in 21 si 23 mai), dupa care vom pleca in Belarus, unde participam la un puternic turneu international in care ne testam fortele cu Rusia, Ucraina si Belarus (n.n. – din 27 mai). Pe data de 1 iunie ne stabilim cartierul general la Timisoara, unde vom juca toate meciurile din Grupa A. Este foarte important ca in perioada urmatoare avem posibilitatea sa ne verificam potentialul in compania unor echipe puternice, cu un baschet bine organizat, si ne dorim sa urmarim in special continutul jocului nostru, cu un ritm alert si o aparare agresiva. Sunt aspecte pe care trebuie sa le urmarim pentru a ajunge sa jucam un baschet modern, in mare viteza, asa cum joaca si viitoarele noastre adversare de la turneul final. Pana acum, sunt multumit de modul in care au raspuns toate sportivele, de faptul ca au inteles foarte bine ceea ce au de facut si de corectat, si ma bucura faptul ca sunt extrem de motivate. Trebuie sa fim, insa, realisti asupra valorii noastre si de aceea ne dorim ca la Eurobasket Women 2015 sa ne depasim conditia pentru a putea obtine rezultate notabile.

Aveti in staff asistenti tineri, Monika Boriga, o sportiva emblematica si fost capitan al nationalei, si Alexandru Alin Radu, cu o mare experienta in Marea Britanie. Ce asteptari aveti de la ei?

Am dorit sa formez un staff tehnic puternic, cu ajutorul caruia sa acoperim toate aspectele. Monika Boriga este fara indoiala o legenda a baschetului feminin romanesc, foarte respectata atat in plan profesional, cat si uman. Am discutat cu ea de mai multe ori si am inteles ca dupa experientele de la nationala feminina U20, unde a fost doi ani consecutiv antrenor secund, isi doreste sa urmeze aceasta cariera. Cred ca merita din plin aceasta sansa si cred ca ne poate ajuta foarte mult, mai ales ca a fost capitanul nationalei aproape un deceniu. De altfel, toate fetele au fost bucuroase la sosirea ei la Galati, in cantonamentul de pregatire. Sunt convins ca Monika le poate ajuta pe fete atat la antrenamente, unde poate completa si corecta unele detalii din bagajul tehnic individual, cat si la meciuri, unde le poate da sfaturi utile si le poate impartasi din vasta ei experienta internationala. Sunt ferm convins ca va avea indicatii pretioase de teren la ora meciurilor din Eurobasket Women 2015. Cu Alin Alexandru Radu am colaborat foarte bine in ultimii ani si cred ca aduce un plus important staff-ului tehnic. Poate sunt multi care nu stiu, dar Alin a fost campion in Marea Britanie cu echipa masculina Worcester Wolves, este antrenorul principal al echipei feminine din Worcester si organizeaza de ani buni un master de licentiere pentru antrenori in Lituania. Consider ca are un foarte bun bagaj de cunostinte teoretice si ne poate ajuta foarte mult. Tot in staff-ul tehnic l-am cooptat si pe preparatorul fizic spaniol Pepe Silva Moreno. Are o experienta vasta in campionate puternice si in Euroliga, lucrand cu echipe mari, precum Fenerbahce, Olympiakos sau Valencia. Cu sprijinul FRB, care ne-a pus la dispozitie aparatura tehnica de ultima generatie, ne bazam in prezent la antrenamente pe un efort controlat stiintific al sportivelor si sunt convins ca vom reusi sa ajungem la parametrii impusi la ora meciurilor oficiale de la Timisoara.

Sa trecem de la staff-ul tehnic la jucatoare. Pe ce nucleu de jucatoare v-ati propus sa mergeti in campania Eurobasket Women 2015?

De cand am preluat nationala in 2013 si am inceput campania pentru Eurobasket Women 2015 am urmarit si testat peste 40 de sportive din tara si strainatate. Strategia noastra a fost bine definitia de la inceput, dorind sa ajungem la turneul final european cu un lot format din cele mai in forma sportive din baschetul romanesc. Am inceput drumul in 2013, cand am participat la Jocurile Francofone de la Nisa, unde am ocupat locul 7, la egalitate cu selectionata Frantei. Anul trecut am avut mai multe meciuri de verificare si, pana la urma, ne-am oprit la lotul actual, format din 16 sportive, cred eu cel mai in forma nucleu in acest moment. Evident, mi-as fi dorit ca in pregatire sa fie prezente si Alexandra Uiuiu, Anita Meszaros sau Hanna Demeter, dar din cauza problemelor medicale a trebuit sa renuntam la ele pentru aceasta campanie.

Credeti ca Romania are potential pentru a obtine un rezultat notabil la turneul final organizat in tara noastra si in Ungaria? Si care este obiectivul propus?

Consider ca baschetul feminin romanesc are potential la aceasta ora si am mare incredere in sportivele convocate la echipa nationala. Din nefericire, insa, suntem inca deficitari la pregatirea care sa produca si sa slefuiasca mai multe sportive cu un bagaj de cunostinte tehnice de nivel international, care sa fie apte sa joace un baschet modern, in viteza. In prezent, sunt doar cateva fete care joaca in strainatate la nivel inalt sau la echipe romanesti participante in cupele europene. Una este sa evoluezi impotriva unor adversare de calibru european, care-ti asigura un plus mare de experienta in joc, si alta este sa evoluezi la un nivel in care ai doar cateva meciuri echilibrate pe sezon. Trebuie sa fim optimisti, insa, si sa incercam sa ne depasim conditia. De aceea, la Eurobasket Women 2015 obiectivul trebuie sa fie unul indraznet, nu stiintifico-fantastic si sa visam la medalii, dar macar unul realizabil. Noi ne-am propus sa iesim din prima faza a grupelor! Pentru asta, insa, trebuie sa fim extrem de motivati si sa fim foarte atenti, pentru ca la acest nivel orice detaliu conteaza iar pentru o clipa de neatentie ajungi sa treci rapid de la extaz la agonie. Si invers...

Care considerati ca ar fi principalele noastre atuuri?

Fara-ndoiala dorinta de autodepasire si atmosfera deosebita din cadrul echipei. Ne bazam pe unitatea grupului, pe un spirit de echipa care poate da roade foarte bune, existand foarte multe exemple care sa demonstreze ca valorile individuale au fost de multe ori depasite de forta si unitatea grupului. Sunt convins ca daca vom fi o echipa unita vom putea obtine rezultate notabile chiar si impotriva unor adversari redutabili.

Dar minusurile la care mai trebuie sa lucrati?

Putem vorbi aici despre lipsa unei mari experiente in jocuri puternice, de nivel european, dar si despre faptul ca nu toate sportivele care fac parte din echipa nationala sunt titulare la echipele de club. Asa cum spuneam mai devreme, lucram intens la armonizarea formei fizice, pentru ca si sportivele care au adunat mai putine minute de joc in acest sezon sa ajunga la o forma optima. Programul nostru de pregatire si antenamente, atat in plan individual, cat si la nivelul echipei, a fost construit de asa maniera incat sa reducem aceste deficiente. Pe de alta parte, trebuie sa ajungem sa jucam un baschet modern, in regim de mare viteza si cu o aparare agresiva care sa contracareze forta ofensiva adversa...

Credeti ca este un avantaj faptul ca Romania va juca pe teren propriu in faza grupelor la Timisoara?

La un asemenea nivel, este greu sa vorbim despre un avantaj sau despre o presiune in plus. Vorbim totusi despre Eurobasket Women, unde nivelul valoric este foarte inalt iar la ora meciurilor toata lumea cauta sa ajunga la forma maxima pentru a obtine totul in cele 40 de minute de joc efectiv. Sunt convins ca vom avea multi suporteri in tribune care ne vor incuraja iar acest fapt va contribui serios la moralul echipei, la atmosfera, dar pana la urma totul tine in primul rand de noi daca vom reusi sa fim suficient de motivati pentru a obtine ceea ce ne dorim pe teren...

Daca tot am vorbit de meciurile din prima faza, cum vedeti adversarele din Grupa A, Franta, Cehia, Ucraina si Muntenegru?

Pornim de la faptul ca in Grupa A, in afara echipei Romaniei, sunt prezente echipe de forta si traditie, ocupantele locurilor 2, 6, 9 si 13 la ultima editie a intrecerilor europene din 2013... La acest nivel, insa, este dificil sa previzionezi o favorita certa, asa cum, teoretic, in grupa noastra ar fi vicecampioana olimpica Franta. Dar, din punctul meu de vedere, nu avem timp de astfel de reflexii si nici nu trebuie sa ne incarcam mental ca adversarii ne-ar fi sau nu superiori. Noi trebuie sa ne pregatim foarte bine, atat tehnico-tactic, cat si mental, pentru a gasi solutiile optime sa contracaram toate adversarele din Grupa A, indiferent ca este vorba de Franta, Cehia, Muntenegru sau Ucraina. Trebuie sa fim si realisti, insa, ca va fi foarte dificil sa ne indeplinim obiectivul indraznet. Iar pentru asta, trebuie sa lucram intens si sa fim atenti la fiecare detaliu, dar mai ales sa ne autodepasim!

In final, transmiteti un mesaj pentru suporteri!

Baschetul romanesc are un public minunat. Iar suporterii nationalei au fost, sunt si vor fi mereu alaturi de echipa reprezentativa, atat in momentele frumoase, cat si in cele mai dificile. Va asteptam in numar cat mai mare la Eurobasket Women 2015 sa fiti alaturi de noi! Sa parcurgem impreuna drumul spre victorie si sa fim uniti in lupta spre marea performanta! Avem nevoie de dumneavoastra, publicul, sa fiti cu adevarat al saselea jucator si sa ne ajutati mai ales atunci cand avem mare nevoie. Sa fiti un real suport moral pentru jucatoare si sa contribuiti la o atmosfera deosebita. Imi doresc ca in perioada 11-28 iunie sa scrie pe noi toti, mare, ROMANIA.

Va multumim si mult succes! HAI ROMANIA!

Va reamintim componenta actuala a echipei nationale feminine a Romaniei pentru Eurobasket Women 2015:
 
1. Parau Annemarie (ACS Sepsi SIC Sf. Gheorghe)
2. Cursaru Gabriela (Phoenix Galati)
3. Stoenescu Anca (CSM Targoviste)
4. Filip Romina (Phoenix Galati)
5. Olah-Orosz Andreea (CSM Targoviste)
6. Ursu Sonia (Olimpia CSU Brasov)
7. Gabriela Marginean (Abdullah Gul University Kayseri - Turcia)
8. Cristina Bigica (Marquette University - SUA)
9. Pop Claudia (Gernika Bizkaia - Spania)
10. Irimia Gabriela (Olimpia CSU Brasov)
11. Sipos Anca (CSBT Alexandria)
12. Stoiedin Adina (BCM Danzio Timisoara)
13. Cutas Cristiana (ACS Sepsi SIC Sf. Gheorghe)
14. Pascalau Florina (ACS Sepsi SIC Sf. Gheorghe)
15. Pavel Eliszabeth (CSU Alba Iulia)
16. Craciun Alina (BC UVG ICIM Arad)
 
Staff tehnic:
1. Nini Florin - antrenor principal
2. Radu Alexandru - antrenor secund
3. Boriga Monika - antrenor secund
4. Moreno Silva Hose - preparator fizic
5. Hristos Nikitas Poulis - fizioterapeut
6. Radu Bernard - fizioterapeut
7. Chetan Lucian - doctor
8. Stanciu Alexandru - team manager
 

Parteneri