Foto

Forul european pregateste noi competitii continentale intercluburi

Duminica, la Budapesta, chiar in ziua meciurilor finale ale Eurobasket Women 2015, a avut loc o sedinta extraordinara a FIBA Europe Board, la care a participat in calitate de membru activ si secretarul de stat MTS, Carmen Tocala, cu rolul de a pregati noutati importante referitoare la competitiile continentale. Conform anuntului oficial al forului european, doua grupuri de lucru, unul organizat de FIBA, celalalt de FIBA Europe, au realizat un proiect de remodelare a structurii primelor doua competitii europene masculine inter-cluburi.
In acest sens, s-a anuntat ca FIBA si FIBA Europe sunt pregatite sa lanseze o noua liga continentala, dupa consultari prealabile cu cluburile de pe Batranul Continent, dar si cu alte organisme implicate. "Top Club competition", cel mai important proiect de acest tip la nivelul FIBA Europe, este in continuare in lucru si vor fi comunicate cat mai multe amanunte probabil spre finalul acestei veri.
Certitudinea dupa sedinta de la Budapesta este anuntarea unei noi competitii, cu structura mult imbunatatita, care va demara in acest sezon, 2015-2016, cu pana la 100 de echipe angrenate din 40 de tari, care nu vor fi implicate in "Top Club Competition". Dupa rundele de calificare ale noii intreceri intercluburi, se vor alinia la start 64 de echipe, impartite in 16 grupe de cate 4, cu primele 2 care promoveaza in faza urmatoare. "Round of 32" va fi compusa din 8 grupe de cate 4 echipe, primele 2 clasate urmand sa se califice in play-off, unde se vor juca 2 tururi, iar cele 4 semifinaliste vor ajunge in Final Four. Locurile vor fi alocate pe baza rezultatelor obtinute de cluburi in competitiile nationale si in precedentele competitii europene; vor fi incluse si formatii care vor rata accesul in "Top Club Competition", atat din prima faza, "Qualification Round", cat si din cea de-a doua runda. FIBA Europe va investi sume importante, in principal pentru a reduce costurile participantelor si pentru a oferi premii cluburilor care avanseaza in fazele superioare.
Totodata, FIBA Europe Board a anuntat ca trei ligi regionale isi pastreaza statutul dobandit anterior si sunt recunoscute in continuare oficial de forul european de specialitate: BBL (Liga Baltica masculina), BWBL (Liga Baltica feminina) si CEWL (Liga Central Europeana feminina). Pe de alta parte, ABA (Liga Adriatica), intr-o noua formula, a prezentat documentatia, a obtinut recunoasterea provizorie si va face toate demersurile legale pentru inregistrarea oficiala sub jurisdictia Croatiei, urmand sa aiba sediul oficial la Zagreb.
 La finele sedintei de la Budapesta, in comunicatul oficial remis de forul european, s-a mai precizat faptul ca FIBA Europe Board va informa ULEB (Uniunea Ligilor Europene de Baschet) despre toate aceste decizii de dezvoltare a competitiilor continentale pentru a putea fi analizate in cadrul apropiatei Adunari Generale.
 

Parteneri