Foto

Franta si Italia au inceput pregatirile pentru Eurobasket 2015

Doua dintre marile puteri ale baschetului european, Franta si Italia, au inceput la inceputul acestei saptamani campania de pregatire pentru Eurobasket 2015, cel mai important eveniment baschetbalistic al anului. In data de 21 iulie, selectionerul Simone Pianigiani a chemat in cantonamentul de la Folgaria toate numele grele, in frunte cu sportivii din NBA, si a anuntat ca antrenamentele vor fi mai grele decat meciurile. A doua zi, la Paris, antrenorul Vincent Collet a sunat “adunarea” si pentru campioana en-titre a Europei, francezii fiind extrem de increzatori ca vor reusi sa-si apere trofeul cucerit in 2013.  
 
Italia si-a inceput cu fast si multa incredere campania pentru Eurobasket 2015, in data de 21 iunie, cu o zi mai devreme decat vecina, rivala si detinatoarea titlului continental, Franta. Dupa o prima sedinta video la postul de televiziune Sky, o intalnire cu fanii la „Gazzetta Store”  din Milano si o prezentare oficiala in fata ziaristilor, „Squadra azzurra” s-a pus in miscare spre cantonamentul de la Folgaria. „Antrenamentele vor fi mai grele decat meciurile”, a anuntat selectionerul Simone Pianigiani, prefatand partea cea mai dificila a campaniei. Pana in data de 30 iulie, baschetbalistii italieni se vor pregati in baza situata la 120 de km nord-est de Milano, dupa care vor juca 9 meciuri amicale in 15 zile. „In aceasta echipa toti sunt numarul 1”, a declarat Giovanni Petrucci, presedintele Federatiei Italiene iar realitatea nu-l poate contrazice. Sunt 16 jucatori de clasa, avand ca locomotiva un „Fabulous Four” compus din Danilo Gallinari, Marco Belinelli (n.n. - singurul italian campion NBA, in 2014 cu San Antonio Spurs), Andrea Bargnani si Luigi Datome. Cei patru au jucat in Liga Profesionista Nord-Americana in sezonul precedent, primii trei urmand sa-si continue activitatea peste Ocean, in timp ce Luigi Datome a ales Fenerbahce pentru urmatorul contract. „Ne cunoastem foarte bine, suntem entuziasti, nu ne este teama de nimeni si vom juca un baschet spectaculos”, le-a spus Danilo Gallinari ziaristilor italieni. Cu un staff tehnic de 14 persoane, care include trei secunzi, doi medici si doi preparatori, Pianigiani are ca obiectiv calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, ceea ce inseamna o calificare in finala Eurobasket 2015 pentru un bilet direct sau in primele 6 locuri pentru accederea la turneul aditional, FIBA Olympic Qualifying Tournament. Dar iata si componenta lotului Italiei:
Pietro Aradori (Grissin Bon Reggio Emilia)
Andrea Bargnani (Brooklyn Nets)
Marco Stefano Belinelli (Sacramento Kings)
Riccardo Cervi (EA7 Emporio Armani Milano)
Andrea Cinciarini (EA7 Emporio Armani Milano)
Marco Cusin (Vanoli Cremona)
Luigi Datome (capitanul echipei; Fenerbahce Ulker)
Amedeo Della Valle (Grissin Bon Reggio Emilia)
Danilo Gallinari (Denver Nuggets)
Alessandro Gentile (EA7 Emporio Armani Milano)
Daniel Hackett (Olympiacos)
Nicolo Melli (Brose Bamberg)
Davide Pascolo (Aquila Basket Trento)
Giuseppe Poeta (Aquila Basket Trento)
Achille Polonara (Grissin Bon Reggio Emilia)
Luca Vitali (Vanoli Cremona)
Reamintim ca echipa Italiei a fost repartizata in cea mai dificila grupa de la Eurobasket 2015, urmand sa evolueze impotriva Spaniei, Turciei, Germaniei, Serbiei si Islandei.
 
Tony Parker crede ca Franta este imbatabila!
 
„Cred ca este cea mai puternica echipa din istoria baschetului francez!” Este declaratia pe care a facut-o, cu siguranta cel mai mare jucator al Hexagonului, William Anthony Parker, de patru ori campion NBA, MVP si castigator al Eurobasket 2013. De altfel, conducatorul de joc al „cocosilor” a fost si cel mai vocal jucator la prezentarea lotului pe care antrenorul Vincent Collet il are la dispozitie pentru a incerca sa-si apere trofeul castigat la editia continentala de la Ljublijana. „Les Bleus” si-au inceput pregatirile la Paris, cu un „Media Day” la care au fost prezenti cei 16 baschetbalisti selectionati de Vincent Collet. Atentia s-a indreptat, evident, catre Tony Parker, al carui discurs a cuprins cateva realitati care transforma echipa in principala favorita a competitiei: are doi pivoti de clasa si de talie foarte mare, Rudy Gobert (2,16 m) si Alexis Ajinca (2,18 m), ambii cu cifre foarte bune in sezonul precedent in NBA, 82 de meciuri, 8,4 puncte, 9,5 recuperari, respectiv 68 de meciuri, 6,5 puncte, 4,6 recuperari; lotul are o experienta deosebita, dobandita la ultimele trei turnee majore, Jocurile Olimpice de la Londra, Eurobasket 2013 si Mondialul din 2014; are in componenta sapte baschetbalisti veniti de la echipe din NBA; este una dintre putinele selectionate fara probleme medicale in lot; are trei conducatori de joc de top, Parker, Heurtel si Diot; media de varsta este de 27 de ani, excelenta pentru marea performanta; are moralul extraordinar, Franta fiind, probabil, nationala cu cea mai mare incredere din cele 24 de participante; va juca pe teren propriu, atat in faza grupelor, cat si in cea eliminatorie; are o grupa foarte accesibila, cu Rusia, Bosnia&Hertegovina, Israel, Polonia si Finlanda. Iar concluziile lui Tony Parker au fost: „Spania a dominat baschetul european timp de 5-6 ani. A venit randul nostru, nu exista alt obiectiv decat medalia de aur. Nu am fost favoriti pana acum, dar avem acest status acum si trebuie sa-l respectam.” Dar iata si lotul largit al Frantei:
Tony Parker (San Antonio Spurs)
Boris Diaw (San Antonio Spurs)
Thomas Heurtel (Anadolu Efes)
Antoine Diot(Valencia)
Mickaël Gelabale (Le Mans)
Nando De Colo (CSKA Moscova)
Fabien Causeur(Laboral Kutxa)
Kim Tillie (Laboral Kutxa)
Evan Fournier (Orlando Magic)
Nicolas Batum (Charlotte Hornets)
Charles Kahudi (ASVEL)
Florent Piétrus (Nancy)
Mouhammadou Jaiteh (Nanterre)
Joffrey Lauvergne (Denver Nuggets)
Alexis Ajinça (New Orleans Pelicans)
Rudy Gobert (Utah Jazz)
Conform programului stabilit de antrenorul Vincent Collet, Franta incepe seria de meciuri amicale in data de 1 august, impotriva Finlandei, apoi va juca cate doua partide cu Serbia, Ucraina si Germania, si cate una cu Rusia, Belgia si Georgia.

Parteneri