Foto

Gaz Metan Medias continua marsul triumfal din EuroChallenge (update declaratii)

Gaz Metan Medias continua sa uimeasca Europa, dupa ce gruparea pregatita de fostul mare international roman Marcel Tenter a reusit, marti seara, sa se impuna pe teren propriu in fata incomodei echipe estoniene Tartu University Rock, cu scorul de 81-58 (18-18, 20-13, 23-15, 20-12), si sa-si asigure astfel calificarea in faza superioara a EuroChallenge. In ciuda unei evolutii oscilante in LNBM, Gaz Metan Medias reuseste la prima participare in cupele europene sa castige faima in fata unor adversari incomozi de pe Batranul Continent, demonstrand, astfel, ca merita din plin sa se mentina in fotoliul de lider al Grupei D.
 
Calificare asigurata!
 
Desi mai are de disputat inca un joc in cadrul Grupei D, Gaz Metan Medias a reusit, marti seara, sa-si asigure calificarea in optimile de finala ale EuroChallenge, dupa ce gruparea antrenata de Marcel Tenter a spulberat efectiv una din principalele rivale, echipa estoniana Tartu University Rock, cu scorul de 81-58. Grabiti sa obtina biletele pentru faza superioara, baschetbalistii din Medias au debutat in forta si, dupa un prim sfert oarecum echilibrat, s-au instalat definitiv la carma jocului, in ciuda unei opozitii foarte puternice. Avand avantajul moral al victorie obtinute in deplasare, scor 70-68, reprezentanta Romaniei in EuroChallenge a facut spectacol marti seara, prevestind inca din sfertul al doilea ca este decisa sa nu faca pasi gresiti in marsul triumfal spre optimile de finala. De altfel, incepand cu minutul 18, cand “argintul viu” Dundjerski a marcat un cos important si si-a adus din nou echipa in avantaj, scor 33-31, Gaz Metan Medias nu a mai cedat deloc initiativa si o data cu trecerea timpului a marit diferenta pe tabela, spre satisfactia unui public admirabil, venit in numar mare in Sala Sporturilor din Medias. Dupa pauza, pe teren a existat practic o singura echipa, Gaz Metan Medias, care a reusit sa faca si spectcol intr-un joc cu o miza extrem de importanta, Ivanovic, Mladenovic, Mitchell, Dundjerski si Mandache fiind de neoprit din cursa lor spre victorie. Iar fluierul final a consemnat un succes rasunator, obtinut la o diferenta incredibila, scor 81-58, fanii declansand fiesta impreuna cu favoritii lor.
Conform statisticii oficiale, artizanii victoriei au fost IVANOVIC (20 puncte, 5x3, 12 recuperari, 2 pase decisive), MLADENOVIC (18 puncte, 8 recuperari, 2 interceptii, 4 capace), MITCHELL (15 puncte, 7 recuperari, 1 pasa decisiva, 2 interceptii, 1 capac), DUNDJERSKI (15 puncte, 1x3, 3 recuperari, 5 pase decisive), MANDACHE (9 puncte, 1x3, 1 recuperare, 4 pase decisive, 2 interceptii), GRAHAM (2 puncte, 1 recuperare, 1 pasa decisiva), GUTOAIA (2 puncte, 3 recuperari), NICOARA (6 recuperari, 1 pasa decisiva) si MOISOIU. De la oaspeti s-a remarcat INGRAM (14 puncte, 2x3, 2 recuperari, 1 pasa decisiva, 1 interceptie).
 
Declaratii la cald
 
Imediat dupa finalul jocului, antrenorul Marcel Tenter a declarat: “A fost un joc extrem de dificil, deoarece veneam sub presiunea infrangerii din campionatul intern. O sansa ca asta nu vine foarte des iar atunci cand apare trebuie sa nu o irosesti. Victoria si implicit calificarea au venit intr-un moment important pentru noi. Jocul de azi a fost ca o finala pentru noi. De altfel, este foarte posibil ca o noua echipa sa se fi nascut in aceasta seara. Atunci cand ne-am inscris in aceasta competitie am facut-o pentru a juca un baschet de calitate. Si cred ca pana acum am demonstrat asta din plin. Ma bucur ca azi a functionat atat apararea, cat si atacul. Am speculat foarte bine greselile adversarului pe fondul unei aparari mobile si agresive si am punctat pe contraatac, dar am reusit sa ne descurcam bine si din pozitional, unde am marcat mult atat de sub panou, cat si de la distanta. Sunt foarte fericit pentru performanta obtinuta. Este o realizare atat pentru Gaz Metan Medias, cat si pentru baschetul romanesc.” In replica, antrenorul Gert Kullamae a mentionat: “Am inceput jocul foarte bine, dar am pierdut din ritm si intensitate deoarece am ratat prea usor in multe actiuni. Am avut un joc modest, mai ales in ofensiva. Gaz Metan a fost mult mai buna in aceasta seara si a meritat din plin victoria. Principalii nostri marcatori au ratat exasperant si asta a fost o problema majora. Tin sa felicit echipa gazda si sa le urez succes in faza superioara.” Extrema de forta Ivan Ivanovic, practic “eroul” meciului de marti seara, era foarte bucuros si a tinut sa afirme: “Ne asteptam la un meci foarte greu si asa a fost. Era pregatiti sa ne aparam foarte agresiv si cred ca defensiva a fost cheia succesului in aceasta seara. De fapt, am evoluat foarte bine sub panouri si am reusit sa-i dominam clar la capitolul recuperari. Totodata, in atac am reusit sa marcam cateva cosuri in momente cheie si asta ne-a ridicat moralul. Ma bucur pentru victorie si calificare, este o seara magica pentru noi! Aceasta este adevarata fata a echipei noastre si vreau sa cred ca vom reusi sa ne mentinem la acest nivel ridicat si in jocurile care vor urma.” La randul sau, unul dintre jucatorii gruparii estoniene, Silver Leppik, a mentionat: “Am avut un start foarte bun, dar in partea a doua am cedat si le-am permis sa inscrie multe cosuri usoare. In partea a doua am ratat foarte mult, in special de la mare distanta, si asta ne-a costat. Am incercat sa revenim in joc, dar am jucat in deplasare si ne-a fost imposibil. Nu ne-au surprins cu nimic in seara aceasta, stiam ca vor marca mult, dar apararea ne-a tradat iar atacul nu a functionat cum trebuie, mai ales in ultimele doua sferturi.


Clasamentul Grupei D
 
In urma acestui rezultat istoric, coroborat cu victoria echipei Khimik Yuzhne obtinuta pe teren propriu in fata JDA Dijon, cu scorul de 79-74, iata cum arata clasamentul Grupei D:

1. Gaz Metan Medias – 9 puncte
2. Khimik Yuzhne – 8 puncte
3. Tartu Rock – 7 puncte
4. JDA Dijon – 6 puncte
 
De mentionat ca in ultima etapa va avea loc, in data de 11 decembrie, jocul dintre Khimik Juzhne si Gaz Metan Medias, cu incepere de la ora 18:00, gruparea ucraineana avand nevoie obligatoriu de victorie pentru a prinde un bilet in optimile de finala, faza in care reprezentanta noastra este deja calificata!

FOTO (copyright FIBA-EUROPE)

Parteneri