Foto

Gaz Metan Medias continua marsul triumfal in EuroChallenge!

Liderul la zi al Ligii Nationale de Baschet Masculin, Gaz Metan Medias, face ravagii si in Europa, gruparea pregatita de Marcel Tenter reusind, marti seara, sa-si treaca in cont o noua victorie in grupele EuroChallenge. Dupa ce au trecut cu brio de preliminarii, eliminand puternica grupare rusa Ural Ekaterinburg in urma unei “duble” de vis, baschetbalistii din Medias au reusit sa-si pastreze invincibilitatea in Grupa D, depasind, marti seara, in deplasare, incomoda echipa estoniana Tartu Rock, cu scorul de 70-68 (18-17, 11-16, 23-16, 18-19). Din nefericire, a fost singura victorie romaneasca obtinuta marti seara in grupele EuroChallenge, BCM U Pitesti si BC Timisoara fiind obligate sa se recunoasca invinse in deplasarile din Belgia, respectiv Germania.
 
Surpriza de la Tartu
 
Gaz Metan Medias demonstreaza pe zi ce trece ca are intentii serioase in EuroChallenge, echipa pregatita de fostul mare international roman Marcel Tenter inregistrand victorii pe linie in grupele competitiei continentale. Dupa un debut fericit impotriva francezilor de la JDA Dijon, pe care i-au depasit in prelungiri, cu scorul de 92-89, baschetbalistii din Medias au continuat marti seara marsul triumfal din EuroChallenge, bifand un nou succes. De aceasta data, “victima” s-a numit Tartu University Rock. Plecata in Estonia cu ganduri mari, Gaz Metan Medias si-a demonstrat intentiile inca din primele minute de joc din Sala Sporturilor din Tartu, cinci-ul de baza format din Mandache, Mitchell, Dundjerski, St. John si Ivanovic pornind ca din “pusca” (min. 7, scor 9-16). Dominarea oaspetilor a continuat si in sfertul al doilea, dar din minutul 15 si pana in minutul 19 gazdele au avut o revenire spectaculoasa, care anunta un final incendiar (n.n. – Tartu a revenit cu un run de 14-0, de la scorul de 19-26 pana la scorul de 33-26!). Graham contribuie cu trei puncte la zestrea oaspetilor in ultimul minut de joc din prima parte a jocului si echipele intra la vestiare la scorul de 33-29. Echilibrul se mentine si in startul sfertului al treilea, dar finalul apartine din nou liderului LNBM, care intoarce scorul de la 41-36 la 49-52. Ultimele zece minute au fost de-a dreptul incendiare, Gaz Metan Medias reusind sa-si conserve avantajul fragil pe un final dramatic, astfel ca fluierul arbitrilor la expirarea timpului regulamentar de joc a consemnat victoria oaspetilor, cu scorul de 70-68!
Conform statisticii oficiale, pentru Gaz Metan Medias au punctat: ST. JOHN (17 puncte, 2x3, 2 recuperari, 2 pase decisive, 2 interceptii), MITCHELL (16 puncte, 1x3, 3 recuperari, 2 pase decisive, 2 interceptii), GRAHAM (9 puncte, 2 recuperari, 4 pase decisive, 2 interceptii), NICOARA (8 puncte, 4 recuperari), DUNDJERSKI (8 puncte, 3 recuperari, 4 pase decisive, 2 interceptii), IVANOVIC (6 puncte, 3 recuperari, 1 pasa decisiva), MANDACHE (4 puncte, 3 recuperari, 3 pase decisive, 1 interceptie), MLADENOVIC (2 puncte, 1 capac). A mai jucat pentru oaspeti si GUTOAIA (1 capac). De la gazde s-au remarcat: DIMSA (15 puncte, 4 recuperari, 1 interceptie), INGRAM (14 puncte, 6 recuperari, 2 pase decisive, 2 interceptii) si SAAGE (11 puncte, 1 recuperare, 2 interceptii.
La finalul jocului, antrenorul Marcel Tenter a declarat: “A fost un joc foarte dificil. Ambele echipe au inscris destul de putine puncte, astrfel ca valoarea fiecarui punct inscris a fost uriasa. Adversarii ne-au dominat categoric sub panoul nostru – au avut 21 de recuperari ofensive, ceea ce este aproape de necrezut. Stiam ca aceasta echipa este foarte buna la capitolul recuperari ofensive, dar nu am avut ce face prea mult ca sa le limitam dominarea. Cred, insa, ca am compensat foarte bine cu marcajul strict la principalii jucatori din Tartu. Nu le-am permis sa aiba prea multe aruncari usoare, fara aparator, si prin asta am reusit sa controlam rezultatul in timpul jocului. Sunt foarte fericit ca jucatorii mei au inteles ce efort trebuie sa depuna pentru a invinge la acest nivel.” De partea cealalta, antrenorul Gert Kullamae a mentionat: “Am fost afara din joc in finalul sfertului al treilea si inceputul sfertului al patrulea. Fara o aparare buna la pick-and-roll si cu un joc destul de defensiv nu poti invinge. Spun asta pentru ca in unele momente atacul nostru nu a functionat deloc. Cand te uiti la datele statistice nu intelegi cum de am pierdut, in conditiile in care am dominat panourile, avand 42-24 la recuperari. Dar, din nou, am avut 22 de mingi pierdute, ceea ce explica scorul final.” La randul sau, principalul marcator al invingatorilor, americanul Michael St. John, a tinut sa sublinieze: “Jocul a avut foarte multe oscilatii de scor, dar si foarte tensionat de ambele parti. Am inceput bine, dar la pauza eram condusi, asa ca am fost obligati sa luptam pentru a reveni la conducere. Am reusit chiar sa ne desprindem confortabil la opt puncte, insa le-am permis adversarilor sa revina din nou in joc. Am avut un moral oscilant, dar ne-am strans ca echipa in momentele dificile si am executat ceea ce ne trebuia pe final. Sunt foarte fericit ca am castigat si cred ca putem obtine calificarea.
 
Prea mici pentru Europa
 
Detinatoarea Cupei Romaniei si a Supercupei Romaniei, BCM U Pitesti, pare sa nu reuseasca sa se adapteze cerintelor EuroChallenge, gruparea antrenata de Tudor Costescu cedand pentru a doua oara consecutiv la o diferenta de scor destul de mare in Grupa E. Dupa un joc de cosmar in partida inaugurala, cand a cedat in fata incomodei grupari franceze Paris Levallois, cu 75-91, dupa ce la pauza mare a condus la o diferenta de 18 puncte (!), BCM U Pitesti a inregistrat un nou esec, marti seara, pe terenul echipei belgiene Okapi Aalstar, fiind invinsa cu scorul de 99-68 (25-14, 25-20, 29-20, 20-14). Dominati fizic si psihic inca din primele minute ale jocului gazduit de Sala Sporturilor din Aalst, pitestenii n-au reusit sa faca fata mizei si au cedat in toate cele patru sferturi. La final, tabela a inregistrat un scor destul de sever, 99-68, fapt care l-a facut pe antrenorul Tudor Costescu sa declare dezamagit, dar fair-play, ca au fost depasiti la toate capitolele si mai ales la finalizare.
Conform datelor FIBA-Europe, punctele BCM U Pitesti au fost marcate de BARAC (23 puncte, 1 pasa decisiva, 2 interceptii), ALBIJANIC (16 puncte, 6 recuperari, 1 interceptie), KINLOCH (14 puncte, 3 recuperari, 1 pasa decisiva), JONES (10 puncte, 4 recuperari, 1 pasa decisiva, 1 interceptie), GENNIE (4 puncte, 1 recuperare, 2 pase decisive, 1 interceptie), POPOVIC (1 punct, 2 recuperari, 1 pasa decisiva). Au mai evoluat pentru oaspeti NEGUT (1 recuperare, 1 interceptie), CHIROF (1 interceptie), POPESCU (3 recuperari, 3 pase decisive, 3 interceptii). De la invingatori s-au remarcat: TOFI (16 puncte, 6 recuperari, 3 pase decisive, 1 interceptie), THOMPSON (15 puncte, 2 recuperari, 7 pase decisive, 1 interceptie) si RAIVIO (14 puncte, 3 recuperari, 4 pase decisive,  1 interceptie).
La conferinta de presa de dupa joc, antrenorul Tudor Costescu a mentionat: “Felicitari echipei din Aalst, care a jucat foarte bine in aceasta seara. Au avut procentaje extrordinare la aruncarile din actiune, atat de la 2 puncte cat si de la 3 puncte. Noi am avut probleme mari la finalizare, doar cinci jucatori dintre cei noua rulati reusind sa inscrie! De asemenea, nu am reusit deloc sa oprim contraatacurile gazdelor si asta ne-a costat.” In replica, tehnicianul gazdelor, americanul Brad Dean, a subliniat: “Prin castigarea acestei partide cred ca am facut o treaba excelenta. Nu am reusit un joc perfect.  Am avut perioade in care ne-am relaxat, cu o lipsa de concentrare in aparare, si de asemenea in atac am tinut uneori prea mult mingea. Toti se asteptau la o victorie usoara, dar de obicei la astfel de jocuri este foarte dificil sa castigi. Am avut intensitate buna pe teren si am jucat ca o echipa unita. Dar, din punctul meu de vedere BCM U Pitesti este o echipa buna si de aceea nu ma astept la un joc usor in retur.” Principalul marcator al serii, Pankracije Barac, a spus dezamagit: “Am inceput foarte rau partida si jocul a curs tot timpul intr-o singura directie. Noi am ratat foarte mult, Aalst n-a facut-o si a jucat cu foarte multa energie, in vreme ce noi am acuzat si unele accidentari. Doresc sa felicit echipa gazda pentru jocul foarte bun din aceasta seara.”
 
Timisoara a cedat la Oldenburg
 
Finalista sezonului precedent intern, BC Timisoara, a cedat cu greu pe terenul galonatei EWE Baskets Oldenburg, gruparea pregatita de Predrag Badnjarevic fiind invinsa, marti seara, cu scorul de 84-67 (27-16, 20-21, 15-9, 22-21), in cel de-al doilea meci din Grupa F a EuroChallenge. Dupa ce in prima runda au obtinut un succes destul de lejer in dauna echipei maghiare Lami-Ved Kormend, cu scorul de 75-65, BC Timisoara a plecat spre Germania constienta ca are de indeplinit o misiune aproape imposibila. De altfel, banatenii si-au propus sa faca un joc cat mai bun in fata puternicei reprezentante a Germaniei si putem spune ca au reusit sa mentina echilibrul in doua din cele patru sferturi. Decisa sa-si vanda scump “pielea”, BC Timisoara a pornit ca din tun si s-a desprins la un incredibil 7-1 dupa 90 de secunde de joc, gazdele fiind obligate sa se intrebuinteze serios pentru a reveni. Dupa patru minute de joc, tabela indica egalitate, scor 9-9, dupa care a inceput dominatia germana, EWE Baskets Oldenburg reusind sa nu mai cedeze initiativa pana la final. Bazandu-se pe un lot valoros si experimentat de jucatori, gazdele au reusit sa gestioneze foarte bine partida, conservand in permanenta avantajul de zece puncte obtinut dupa primul sfert. In final, in ciuda unor perioade de joc foarte bune, BC Timisoara a fost obligata sa se recunoasca invinsa in fata unei echipe redutabile, care isi intareste astfel pozitia de lider al Grupei F.
Conform datelor statistice, zestrea BC Timisoara a fost realizata de JOVANOVIC (19 puncte, 4 recuperari, 3 pase decisive), ARCHIE (14 puncte, 3 recuperari, 2 pase decisive, 3 interceptii), SAROVIC (10 puncte, 2 recuperari), POPESCU (9 puncte, 2 recuperari), JELENIC (7 puncte, 1 pasa decisiva), DERASIMOVIC (4 puncte, 1 recuperare, 1 interceptie), JOHNSON (3 puncte, 5 recuperari, 1 pasa decisiva, 2 interceptii), ANDREI (1 punct). A mai jucat pentru oaspeti CAPUSAN (1 recuperare). De la gazde s-au remarcat: BURRELL (16 puncte, 9 recuperari, 2 pase decisive, 1 interceptie), JENKINS (13 puncte, 2 recuperari, 3 pase decisive), SMEULDERS (12 puncte, 8 recuperari, 2 pase decisive) si WYSOCKI (11 puncte, 7 recuperari, 1 pasa decisiva, 1 interceptie).
La finalul intalnirii de la Oldenburg, antrenorul Predrag Badnjarevic a mentionat: “Trebuie sa-l felicit pe antrenorul Machowski si pe echipa sa. Au meritat din plin aceasta victorie. S-au aparat mai bine decat am facut-o noi iar banca lor a fost mai lunga decat a noastra. De obicei, nu jucam impotriva unor astfel de echipe de valoare in campionatul intern si in plus noi avem cativa jucatori noi in echipa. Dar, trebuie sa recunosc faptul ca Oldenburg a controlat rezultatul in permanenta si a reusit sa obtina cu 24 de recuperari mai mult decat noi. Credeti-ma ca nu se poate castiga un joc asa!” De partea opusa, antrenorul Sebastian Machowski a declarat: „Sunt fericit ca ma castigat jocul. Trebuie sa-mi scot palaria si sa spun ca ma bucur ca dupa jocul dur impotriva echipei Bayreuth din urma cu doua zile niciunul dintre jucatorii nostri nu a jucat mai mult de 24 de minute astazi. Cred ca am jucat ca o echipa unita, ne-am aparat bine si am recuperat fantastic. Avem un an bun in EuroChallenge pana acum. In urmatoarele saptamani vom vedea daca meritam sa avansam in runda a doua.” La randul sau, fostul international roman Bogdan Popescu, care a evoluat in trecut la Oldenburg, a subliniat: „Pentru mine a fost ceva deosebit sa revin la Oldenburg. Am iubit perioada petrecuta aici, iubesc orasul, sala de sport si facilitatile existente. Am pierdut astazi in fata unei echipe evident mai bune. Oldenburg pare a avea o chimie buna in acest an. Ne-au dominat defensiv si au aratat o foarte buna munca in echipa. Telul nostru este inca sa ocupam locul al doilea in aceasta grupa, dar va fi foarte greu. Trebuie sa jucam mult mai bine in jocurile noastre de acasa pentru a avea sansa de a avansa in runda urmatoare.
 
FOTO – Gaz Metan Medias si bucuria victoriei (credit – Denisa Ciobincan)

Parteneri