Foto

Gaz Metan Medias pierde in Ucraina dar se califica in TOP 16 EuroChallenge

Singura reprezentanta a baschetului masculin romanesc care a obtinut calificarea in Top 16 EuroChallenge, Gaz Metan Medias, si-a incheiat, marti seara, aventura din Grupa D, gruparea pregatita de fostul mare international roman Marcel Tenter cedand pe terenul puternicei echipei BC Khimik Yuzhne, cu scorul de 66-89 (13-22, 16-23, 17-26, 20-18). In urma acestui rezultat, Gaz Metan Medias a pierdut fotoliul de lider al Grupei D, dar a obtinut, in premiera, calificarea in grupele optimilor de finala din EuroChallenge, sezonul 2012/2013, de pe pozitia secunda.
 
Fara accidentari!
 
Avand deja calificarea in TOP 16 EuroChallenge in buzunare, Gaz Metan Medias, fara Mitchell si St. John (accidentati), nu a reusit sa se mai ridice si in Ucraina la nivelul jocurilor anterioare, antrenorului Marcel Tenter fiindu-i foarte greu sa-si motiveze echipa pentru continuarea marsului triumfal si bifarea unui nou succes. De altfel, dupa un debut ceva mai echilibrat, Khimik Yuzhne s-a instalat la conducerea jocului din minutul 5 si n-a mai cedat initiativa pana la final, in ciuda eforturilor oaspetilor de a contracara ofensiva ucrainiana si de a limita proportiile scorului. Obsedati de miza uriasa a jocului, in care vizau atat calificarea, cat si primul loc in Grupa D, gazdele au declansat un adevarat asediu la panoul advers si au reusit sa se distanteze pe tabela o data cu trecerea timpului, asigurandu-si la pauza mare un avans consistent: 45-29. La reluare, diferenta s-a marit pana in finalul celui de-al treilea sfert la 71-44, dar Dundjerski a marcat doua libere in ultimele secunde si a facut ca tabela sa indice 71-46 dupa 30 de minute de joc. Ultimul sfert s-a jucat cu “garda” jos, ambele echipe incercand sa evite accidentarile si sa “urce” in optimile de finala ale intrecerii continentale fara alte probleme medicale serioase. Fluierul de final al arbitrilor a consemnat dupa alte zece minute de joc mai echilibrat victoria fara dubii a reprezentantei Ucrainei, cu scorul de 89-66, dar ambele echipe erau fericite ca au indeplinit obiectivul: calificarea in TOP 16!
Conform datelor FIBA-Europe, punctele oaspetilor au fost marcate de MLADENOVIC (17 puncte, 2 recuperari, 2 capace), DUNDJERSKI (15 puncte, 3 recuperari, 4 pase decisive, 2 interceptii), MANDACHE (14 puncte, 1x3, 4 recuperari, 2 pase decisive), GRAHAM (9 puncte, 3 recuperari, 5 pase decisive, 2 interceptii), IVANOVIC (7 puncte, 1x3, 2 recuperari, 1 pasa decisiva, 1 capac), NICOARA (2 puncte, 5 recuperari, 1 pasa decisiva), GUTOAIA (2 puncte, 1 recuperare, 3 interceptii). A mai evoluat si tanarul MOISOIU. De la invingatori s-au remarcat DEANE (17 puncte, 3x3, 1 recuperare, 8 pase decisive, 3 interceptii) si JOSEPH (13 puncte, 1x3, 3 recuperari, 3 pase decisive).
 
Declaratii la cald
 
Imediat dupa finalul partidei de la Yuzhne, antrenorul Marcel Tenter a exclamat: “Slava Domnului ca nu am mai avut accidentari dupa acest joc – aveam deja trei accidentati inaintea calatoriei spre Yuzhne. Dar asta nu este o scuza. Gazdele au jucat un baschet de foarte buna calitate si au meritat atat victoria in aceasta seara cat si calificarea in Top 16.” La randul sau, antrenorul Zoran Martic a spus: “Trebuie sa felicit Gaz Metan Medias, deoarece au fost primii care s-au calificat in TOP 16. Pentru acest joc, am avut un plan bine stabilit: sa-i obosim cat mai mult cu apararea noastra. Am reusit sa jucam in acest fel timp de 40 de minute si am castigat!”. Principalul marcator al oaspetilor, pivotul Aleksandar Mladenovic, a mentionat: “In primul rand vreau sa felicit echipa Khimik, dar si pe colegii mei, deoarece noi eram deja calificati inaintea acestui joc. Astazi nu am reusit sa opunem o rezistenta foarte mare din doua motive: aveam doi sportivi accidentati si eram deja calificati in TOP 16. Din acest ultim motiv nici nu am reusit sa ne concentram mai mult la joc.” In final, Artem Pustovyi a concluzionat: “Astazi am realizat un joc foarte bun. Ne-am aparat foarte bine, am alergat, am inscris mult si astfel am castigat.
 
Clasamentul Final al Grupei D

In urma acestui rezultat, coroborat si cu victoria la pas obtinuta de JDA Dijon in fata Tartu Rock, cu scorul de 83-61, iata cum arata clasamentul final al Grupei D, cu precizarea ca primele doua echipe s-au calificat in faza superioara:
 
1. Khimik Yuzhne – 10 puncte
2. Gaz Metan Medias – 10 puncte
3. JDA Dijon – 8 puncte
4. Tartu Rock – 8 puncte
 
FOTO (copyright FIBA-Europe)

Parteneri