Foto

Gaz Metan Medias si-a asigurat calificarea in Last 16 EuroChallenge!

Detinatoarea Cupei Romaniei, Gaz Metan Medias, continua parcursul exceptional din actualul sezon european, in ciuda problemelor pe care le intampina, gruparea pregatita de antrenorul Marcel Tentrer reusind, marti seara, sa obtina cea de-a patra victorie din Grupa D, dupa ce s-a impus pe teren propriu in fata echipei maghiare Inkognito Fashion Kormend, cu scorul de 77-72 (22-12, 24-22, 18-13, 13-25). Gratie acestui nou succes, Gaz Metan Medias si-a asigurat calificarea in Last 16 EuroChallenge cu o etapa inaintea fluierului final din Grupa D, egaland, astfel, performanta realizata in sezonul trecut!
 
Gaz Metan Medias continua sa straluceasca in EuroChallenge, reusind in mod paradoxal sa depaseasca atat problemele pe care le intampina clubul in prezent, cat si perioada mai putin fasta din sezonul regular al LNBM. Chiar si in aceste conditii, baschetbalistii pregatiti de antrenorul Marcel Tenter au reusit, marti seara, sa se concentreze la maxim in disputa cu incomoda echipa maghiara Inkognito Fashion Kormend si si-au indeplinit obiectivul, castigand intalnirea gazduita de Sala Sporturilor din Medias si asigurandu-si, implicit, calificarea in faza superioara a intrecerii derulate sub auspiciile FIBA-Europe. Decisi sa nu faca nici un pas gresit in drumul spre Last 16 EuroChallenge, mediesenii au trecut rapid peste emotiile jocului de marti seara si, dupa un debut ceva mai greoi (3-8 in min. 3), au revenit in forta si au preluat definitiv intiativa pe teren, terminand primul sfert cu un avantaj consistent: 22-12. Dominarea gazdelor a continuat si in sfertul al doilea, mediesenii reusind prin coordonatorul Kyle Shiloh sa imprime jocului un ritm alert, in ciuda eforturilor disperate ale echipei maghiare de a scurtcircuita “planul tactic” al adversarilor. Cu o aparare mobila si agresiva si cu un atac in care Shiloh, Tsiaras, Bogavac, Mandache si Marojevic au iesit pe rand la rampa si au contribuit la “zestrea” echipei, Gaz Metan Medias a reusit sa intre la vestiare cu un avans de 12 puncte: 46-34. La reluare, gazdele forteaza nota pentru a obtine victoria si implicit calificarea si reusesc sa se distanteze si mai mult, astfel ca in finalul sfertului al treilea tabela de marcaj indica scorul de 64-47. Oaspetii isi aduc aminte ca este ultima lor sansa de a mai prinde vizele pentru Last 16 EuroChallenge si speculeaza prompt lipsa de concentrare a gazdelor din debutul celui de-al patrulea sfert, punctand cu un “run” de 12-0 (n.n. – de la 64-47 in min. 30, scorul a devenit 64-59 in min. 35). Antrenorul Marcel Tenter solicita un timp de odihna si isi “trezeste” elevii iar acestia reactioneaza prompt prin Mandache (n.n. – Gaz Metan a marcat primele puncte din ultimul sfert in min. 36!) si reusesc sa-si conserve avantajul intr-un final incendiar. Cu Tsiaras si Shiloh foarte concentrati, gazdele depasesc cu brio ultimele faze, cand in urma faulturilor tactice marcheaza cinci din cele sase aruncari libere de care au beneficiat si “inchid” tabela la scorul de 77-72. Un succes care le asigura accesul in faza superioara indiferent de rezultatul ultimului joc din Grupa D, cand mediesenii vor evolua pe terenul liderului Triumph Lyubertsy Moscow Region.
Conform datelor statistice, punctele echipei invingatoare au fost marcate de SHILOH (18 p, 11 rec, 5 pase, 2 int), TSIARAS (13 p, 1x3, 6 rec, 5 pase, 1 int), MAROJEVIC (10 p, 6 rec), BOGAVAC (9 p, 1x3, 7 rec, 2 pase, 1 int), MANDACHE (8 p, 3 rec, 3 pase, 1 int), KEMP (7 p, 1x3, 3 pase, 1 int), DUMITRU (5 p, 1x3, 1 rec), KOCH (4 p, 1 rec), DUMITRESCU (3 p, 1x3, 1 pas). De la oaspeti s-au remarcat EL-AMIN (20 p, 4x3, 7 rec, 2 pase, 1 int) si RAKOCEVIC (19 p, 6 rec, 3 pase, 1 cap).
 
Declaratii la cald
 
La finalul jocului, antrenorul Marcel Tenter a declarat fericit: “Singura problema din acest joc a fost in sfertul al patrulea, cand nu ne-am mai regasit ritmul si am facut multe greseli. Avantajul de 17 puncte a fost prea confortabil pentru jucatorii mei, care si-au pierdut din concentare. In final, am inscris cateva puncte decisive si am reusit sa castigam din nou. Sunt foarte bucuros pentru acest succes, pentru a doua calificare consecutiva in faza superioara a EuroChallenge, pentru jucatorii mei, pentru club si nu in ultimul rand pentru oras!” De partea cealalta, antrenorul maghiar Tamas Hencsey a spus: “Doresc sa felicit echipa castigatoare. Am inceput jocul foarte slab, am marcat doar 12 puncte in primul sfert, si cred ca asta a fost cea mai mare problema a noastra in seara aceasta. Am jucat mai bine doar in ultimul sfert, dar nu a fost de ajuns. Cheia jocului a fost apararea noastra foarte slaba, in special din prima parte a jocului.” Principalul marcator al gazdelor, Kyle Shiloh a mentionat: “Am jucat bine, dar nu cred ca am facut un joc excelent, deci este loc si de mai bine. In cele din urma, ne-am indeplinit obiectivul si am obtinut calificarea in faza urmatoare. Este a doua calificare consecutiva, un succes important atat pentru club cat si pentru noi in general.” La randul sau, Zarko Rakocevic a concluzionat: “A fost un joc foarte dificil pentru noi, deoarece am avut din nou probleme in primul sfert. Pare ca nu ne-am pregatit suficient pentru acest joc si am constatat asta in prima parte. Spre final am jucat mai bine, am avut o sansa uriasa, dar nu am reusit sa o fructificam!
 
Programul si clasamentul Grupei D
 
In urma acestui rezultat, coroborat cu succesul obtinut de BC Kiev in fata Triumph Lyubertsy Moscow Region, cu scorul de 54-52, iata cum arata clasamentul Grupei D dupa cinci etape:
 
1. Triumph Lyubertsy Moscow Region - 9 puncte
2. Gaz Metan Medias – 9 puncte

3. Inkognito Fashion Kormend BC – 6 puncte
4. BC Kiev – 6 puncte
 
In ultima runda, programata pentru data de 17 decembrie, Gaz Metan Medias va evolua pe terenul puternicei echipe ruse Triumph Lyubertsy Moscow Region intr-un joc care va decide liderul Grupei D, in vreme ce BC kiev va primi replica gruparii maghiare Inkognito Fashion Kormend BC intr-o partida care nu mai conteaza pentru ecuatia calificarii.
 
Conform sistemului competitional anuntat de FIBA-Europe la debutul actualului sezon european, primele doua clasate din cele opt grupe preliminare se vor califica in Last 16 EuroChallenge (n.n. – patru grupe de patru echipe), urmand ca in sferturile de finala sa avanseze primele doua echipe din fiecare serie.
 
Foto – copyright FIBA-Europe (credit Denisa Popsor)

Parteneri