Foto

Grecia si Ucraina au completat tabloul optimilor de finala din FIBA EuroBasket 2017

Doua din cele patru grupe ale FIBA EuroBasket 2017 s-au incheiat in aceasta seara la Helsinki si Tel Aviv si astfel am aflat oficial numele primelor opt reprezentative calificate in faza meciurilor eliminatorii: Slovenia, Finlanda, Franta, Grecia, Lituania, Italia, Germania si Ucraina. Conform sistemului competitional anuntat de FIBA, in faza superioara a intrecerii continentale, gazduita de Istanbul, in perioada 8-17 septembrie, sunt programate urmatoarele confruntari: Italia – Finlanda, Slovenia - Ucraina, Lituania – Grecia si Germania – Franta. Cele patru meciuri se vor desfasura in 9 septembrie, iar restul partidelor de pe tabloul optimilor de finala, in care se vor intalni echipele calificate din Grupa C si Grupa D, vor avea loc in 10 septembrie.
 
Ultimele meciuri din Grupa A si Grupa B din cadrul FIBA EuroBasket 2017 au elucidat total misterul ecuatiei calificarii in fazele superioare de la Istanbul, nationalele Greciei si Ucrainei reusind sa prinda ultimele doua bilete in charterul de Turcia, in vreme ce Polonia, Islanda, Israel si Georgia parasesc competitia.
La Helsinki, in deschiderea ultimei runde de miercuri seara, liderul autoritar al Grupei A, Slovenia, si-a adaugat in palmares o noua victorie, de aceasta data 95-78 cu Franta, si continua sa ramana neinvinsa dupa prima faza a competitiei continentale. Cateva ore mai tarziu, a urmat o confruntare pe viata si moarte cu o miza uriasa, calificarea in optimi, care a adus pe parchet fata-n fata reprezentativele Greciei si Poloniei. Cu Sloukas (26 p) si Chalates (24 p) de neoprit, Grecia a depasit mai multe momente delicate si a reusit in cele din urma sa treaca destul de lejer de Polonia, cu 95-77 (23-29, 26-14, 21-24, 25-10), dupa ce diferenta s-a realizat la capatul unui ultim sfert magistral al elenilor. In ultima partida derulata in Helsinki Arena, gazdele s-au fortat enorm in disputa cu Islanda pentru a obtine victoria, nationala Finlandei reusind dupa un final impresionant sa se impuna, cu scorul de 83-79, succes care le-a adus pozitia secunda in Grupa A.
La Tel Aviv, puternica nationala a Lituaniei a facut instructie cu Germania si si-a mentinut locul in fotoliul de lider al Grupei B, balticii impunandu-se cu 89-72 la capatul unei dispute care l-a avut in prim plan pe uriasul Valanciunas (27 p, 15 rec, 1 pasa, 1 cap). Asteptata cu mare interes, batalia dintre Italia si Georgia a fost castigata in extremis de peninsulari, cu 71-69, liberele marcate de Aradori aruncand Georgia la mana rezultatului din ultimul joc. O eventuala victorie a Israel in fata Ucrainei ar fi impins Georgia spre Istanbul iar o eventuala victorie a Ucrainei ar fi scos Georgia din cursa. Cu georgienii in rol de suporteri de lux pentru gazde, Israel si Ucraina au aparut sub lumina reflectoarelor avand misiunea de a rezolva ecuatia calificarii. Din nefericire, dezinteresata de rezultatul final deoarece ratase deja calificarea, Israel aproape ca n-a opus rezistenta iar Ucraina s-a impus clar, cu un scor neverosimil, 88-64, rezultat care a deschis invingatoarei portile spre Istanbul iar pe Georgia a trimis-o acasa!
Iata rezultatele si clasamentele din primele doua grupe:
Grupa A - Helsinki Arena
Slovenia - Franta 95-78
Grecia - Polonia 95-77
Finlanda - Islanda 83-79
Clasament final Grupa A
1. SLOVENIA – 10 puncte (5 victorii)
2. Finlanda – 8 puncte (3 victorii, 2 infrangeri)
3. Franta – 8 puncte (3 victorii, 2 infrangeri)
4. Grecia – 7 puncte (2 victorii, 3 infrangeri)
5. Polonia – 6 puncte (1 victorie, 4 infrangeri)
6. Islanda – 5 puncte (5 infrangeri)
 
Grupa B (Tel Aviv Arena)
Germania - Lituania 72-89
Georgia - Italia 69-71
Israel – Ucraina 64-88
Clasament final Grupa B
1. LITUANIA – 9 puncte (4 victorii, 1 infrangere)
2. Germania – 8 puncte (3 victorii, 2 infrangeri)
3. Italia – 8 puncte (3 victorii, 2 infrangeri)
4. Ucraina – 7 puncte (2 victorii, 3 infrangeri)
5. Georgia – 7 puncte (2 victorii, 3 infrangeri)
6. Israel – 6 puncte (1 victorie, 4 infrangeri)
 
 
Pe de alta parte, joi, 7 septembrie, este ziua dedicata ultimelor meciuri din Grupele C si D, si chiar daca nu exista necunoscute in lista ultimelor opt echipe de pe tabloul optimilor de finala este posibil sa asistam la cateva meciuri interesante, mai ales ca pot aparea unele modificari in clasament si implicit schimbari de adversari pentru urmatoarea faza. Astfel, desi joi se vor desfasura ultimele sase meciuri contand pentru grupele intrecerii continentale, Spania, Croatia, Muntenegru, Ungaria, Letonia, Rusia, Serbia si Turcia si-au pregatit deja strategiile pentru faza urmatoare si asteapta sa vada numele adversarului din optimi.
Totodata, pentru nationala Romaniei este ultima partida de la FIBA EuroBasket 2017, “Vulturii” urmand sa intalneasca selectionata Muntenegru, de la ora 20:45, in direct la TVR 2 si TVR HD.
Mai jos va prezentam programul meciurilor din ultima runda:
 
Grupa C (Sala Polivalenta Cluj-Napoca)
Cehia – Croatia (ora 14:30)
Ungaria – Spania (ora 17:15)
Romania – Muntenegru (ora 20:45)
 
Grupa D (Istanbul Arena)
Rusia – Marea Britanie (ora 14:30)
Belgia – Serbia (ora 17:15)
Letonia – Turcia (ora 20:45)

FOTO - Publicul finlandez a sarbatorit calificarea echipei favorite in faza urmatoare (copyright www.fiba.com)

Parteneri