Foto

Hristu Sapera: Mergem la Sarajevo increzatori in sansele noastre!

Reprezentativa masculina de tineret a Romaniei, pregatita de antrenorii Hristu Sapera, Rade Pavlovic si Alexandru Ziguli, se afla in plina perioada de pregatire pentru o participare cat mai buna la Campionatul European U20, Divizia B, intreceri care se vor derula in perioada 10-20 iulie, la Sarajevo. Conform tragerii la sorti, tricolorii au fost distribuiti intr-o serie dificila - Grupa A, alaturi de Estonia, Cipru, Portugalia, Bosnia&Hertegovina si Belgia, urmand ca primele doua clasate sa acceada direct in semifinale. La finalul unuia dintre antrenamentele nationalei U20 din “Arena de Baschet”, antrenorul principal Hristu Sapera ne-a acordat un interviu, in care a vorbit atat despre potentialul tricolor, cat si despre sansele noastre la intrecerea continentala din Sarajevo.
 
Peste o luna veti intra in focurile “Europenelor” U20. Tinandcont de adversarii de calibru din Grupa A, care sunt sansele noastre la turneul final?
Suntem in plin program de pregatire, deoarece timpul este extrem de scurt. Vom merge la Sarajevo increzatori in sansele noastre si dispusi sa facem toate eforturile pentru a castiga fiecare meci. Este adevarat ca vom intalni adversari dificili si cred ca numai prin disciplina si prin forta grupului vom putea face o figura frumoasa.
 
Care credeti ca sunt cele mai periculoase adversare din grupa?
Este greu de spus in acest moment, avand in vedere ca informatiile sunt destul de putine. Totusi, este clar ca Bosnia, tara gazda, precum si Estonia, formatie care a jucat in prima divizie anul trecut, au prima sansa. De asemenea, cunoastem echipa Belgiei si pe cea a Portugaliei, cu care am jucat anul trecut, si cu siguranta vor avea un cuvant greu de spus. Schimbarea de generatie va influenta jocul echipelor, dar sunt multe lucruri care nu se pot estima de pe acum.
 
Care este programul de pregatire, cu tot cu meciurile de verificare, si care este nucleul de jucatori pe care va bazati la Europene?
Intreaga perioada de pregatire se desfasoara in Bucuresti, la Arena de Baschet. Am inceput in data de 2 iunie si suntem pe “foc continuu” pana in 7 iulie, cand este programata plecarea catre Bosnia&Hertegovina, cu o pauza de doua zile dupa ultima serie de amicale perfectate pana acum. Avem deja stabilite cinci meciuri, cu Polonia U20, Stiinta Bucuresti si Georgia U20, dar imi doresc foarte mult sa mai facem cel putin doua meciuri de pregatire. Avem mare nevoie de aceste meciuri deoarece jucatorii nostrii nu evolueaza la echipele lor de club si se simte la ei tracul si lipsa rutinei meciurilor.
 
Care credeti ca sunt atuurile Romaniei?
Jucatorii pe care ii avem in lot sunt de valori apropiate, ceea ce poate reprezenta un avantaj pentru noi. Din pacate, nu toti jucatorii convocati au venit la lot, dar eu ma bazez pe jucatorii care sunt aici, pe dorinta si pe entuziasmul lor de a face parte din echipa nationala si de a reprezenta Romania la un Campionat European. Imi plac caracterele celor pe care ii am in pregatire si ma bazez pe acest lucru si pe munca depusa acum pentru a forma o echipa unita si artagoasa.
 
Dar minusurile?
Asa cum am spus, este o problema ca nu toti jucatorii s-au prezentat la lot. O problema si mai mare este faptul ca jucatorii nostrii nu prind minute la echipele lor de club. Sunt si probleme de natura tehnico-tactica, dar prin dorinta si lupta vom incerca sa le compensam.
 
Credeti ca puteti egala sau depasi performanta de anul trecut de la Pitesti, unde am ocupat locul 7? Sunteti optimist?
Nu gandesc prin prisma anului trecut. Este o echipa noua, care trebuie sa faca maximul din ceea ce poate si, mai ales, sa ajute la dezvoltarea ca si jucatori a celor care au venit la lot. Acesta este scopul nostru.
 
Impresii dupa primele jocuri de verificare cu Polonia?
Stiam ca Polonia este un adversar puternic pentru noi in acest moment, dar cred ca au fost doua meciuri extrem de utile pentru ca ne-au aratat imaginea clara a problemelor nostre si a lucrurilor pe care trebuie sa le schimbam (n.n. – Romania – Polonia 48-99 si 43-63). A urmat jocul cu Stiinta, echipa nou promovata: scor 65-61. In aceasta perioada scurta pana la plecarea spre Sarajevo, avem nevoie de orice meciuri de verificare si pregatire pe care le putem disputa...
 
Un mesaj de incheiere, pentru fanii baschetului romanesc!
Vreau sa le multumesc tuturor suporterilor pentru ca sunt alaturi de baschetul romanesc si pentru emulatia generata, in ultimul timp, in jurul acestui sport minunat!


Pentru actiunile de pregatire din Bucuresti, de la Arena de Baschet, staff-ul tehnic format din Hristu Sapera (antrenor principal), Alexandru Ziguli (antrenor secund), Rade Pavlovic (preparator fizic) si Florin Nastase (fizioterapeut), a convocat un lot format din urmatorii sportivi:
1. Dimitris RASTY
2. Catalin STAICU
3. Alin OLARU
4. Lucian TIBIRNA
5. Vlad TINCU
6. Adrian OPREA
7. Andrei ENE
8. Mehmet HORTOGLU
9. Florin DASCALESCU
10. Georgian PAUN
11. Andrei DAMIAN
12. Vlad COBZARU
13. Vlad STOICOVICIU
14. Mario LAZAR
15. Bogdan POGACEAN
16. Mirel DRAGOSTE
17. Vladislav SOLOPA

Parteneri