Foto

Ion Nicolau prezinta analiza actiunilor de vara din cadrul Performbaschet, Brasov 2015

Directorul coordonator al Programului National de Dezvoltare „Performbaschet, Un pas inainte!”, derulat de Federatia Romana de Baschet de mai bine de cinci ani, a realizat o analiza si a tras o serie de concluzii dupa ce a participat activ si la „SummerCamp Performbaschet 2015”, tabara de pregatire care a avut loc in Brasov, in finalul lunii iulie. Prof. Ion Nicolau, impreuna cu antrenorul coordonator FRB Vasile Popa, au asigurat buna desfasurare a stagiului de la Brasov pe durata a cinci zile, lucrand alaturi de 11 antrenori romani si 4 antrenori americani cu 90 de tineri baschetbalisti nascuti 2002 si 2003. Profesorul Ion Nicolau face referire asupra modului in care a fost organizat SummerCamp Performbaschet 2015, asupra programului derulat in stagiul din Brasov si mai ales asupra modului in care sportivii trebuie sa aplice si sa exerseze in continuare unele elemente esentiale dezvoltarii jocului de baschet. Totodata, directorul Performbaschet vorbeste si despre trialul national de selectie primara realizat cu sportivii nascuti 2001, care au participat activ la actiunile din ultimul ciclu al programului Performbaschet.
 
Pastrand traditia, Federatia Romana de Baschet a organizat si in acest an un stagiu de pregatire de vara pentru sportivii de perspectiva nascuti 2002 si 2003 din intreaga tara, cei mai talentati tineri baschetbalisti fiind prezenti, la Brasov, la SummerCamp Performbaschet 2015. Concomitent cu antrenamentele din cadrul Programului National “Performbaschet, un pas inainte!”, Federatia Romana de Baschet a mai organizat, tot la Brasov, si un trial de selectie primara, ca finalizare a ciclului Performabaschet pentru sportivii nascuti 2001, precum si un stagiu de pregatire de o saptamana pentru cei selectionati sa faca parte din lotul U15. La finalul actiunilor de la Brasov, directorul coordonator al Programului National de Dezvoltare “Performbaschet, un pas inainte”, prof. Ion Nicolau, a prezentat o analiza, pe care o prezentam mai jos:
Conform celor planificate si anuntate din luna iunie, in perioada 26-31 iulie, a avut loc, la Brasov, cea de-a V-a editie a SummerCamp Performbaschet. Ne-am bucurat, si de aceasta data, de participarea a patru antrenori americani, Chris Ryan, Joey Tate, Dustin Kareen si Britthney Ryan, dintre care primii doi sunt deja la a cincea, respectiv a patra prezenta la stagiul de vara din Romania. De asemenea, au participat activ la buna desfasurare a SummerCamp Performbaschet si antrenorii romani Valeria Bondor (Arad), Ioana Nistor (Oradea), Elena Stan (Ploiesti), Mircea Batin (Cluj), Vlad Bota (Cluj), Alexandru Ardelean (Bucuresti), Razvan Armanu (Brasov), Calin Nicoara (Baia Mare), Flavius Lapuste (Cluj), Emil Stetca (Tg. Mures) si Catalin Stefanescu (Galati). La stagiul de vara din acest an au fost invitati sa participe un total de 90 de sportivi, cu preponderenta nascuti in 2002, dintre care 35 de fete si 35 de baieti, precum si 20 nascuti in 2003, considerati varfurile generatiei de minibaschet 2015. Astfel, timp de aproape o saptamana, programul stagiului de vara Performbaschet a cuprins cate doua antrenamente in fiecare zi, cu o durata medie de cate doua ore si jumatate, sedintele de pregatire desfasurandu-se atat pe terenurile, cat si in sala de sport de la Liceul de Informatica ”Grigore Moisil” din Brasov. Si cum cazarea si masa participantilor a fost in apropierea locatiilor de antrenament, putem aprecia ca, datorita drumurilor scurte, programul de pregatire si odihna a fost echilibrat. In finalul stagiului, pot aprecia ca atmosfera de lucru a fost foarte buna, antrenorii americani, cat si cei romani, implicandu-se exemplar in antrenamente si in afara lor! De asemenea, sportivii au raspuns foarte bine tuturor solicitarilor, cu toate ca unii dintre ei (au recunoscut, de altfel), au cam ”neglijat” baschetul dupa ce au terminat Campionatele Nationale. Acesta este un aspect care a fost semnalat adeseori participantilor, privind participari viitoare la camp-uri sau diferite actiuni de selectie, pe termen mai lung, iar pe termen scurt recomandarile au fost de a nu neglija programul de odihna, atat dupa-amiaza (au fost prevazute 90 de minute in programul zilnic), cat si noaptea (8 ore de somn). S-a urmarit, de asemenea, din cauza caldurii excesive, si hidratarea sportivilor (au fost puse la dispozitie cantitati mari de apa), precum si alimentatia. Pe langa aceste masuri organizatorice, am beneficiat si de sprijinul eficient si competent al fizioterapeutului Rudac Florentina-Andreea (Iasi), care, cu cat se apropia finalul stagiului, a fost tot mai solicitata!
Pe de alta parte, prin actiunile premergatoare acestor stagii de pregatire (corespondente e-mail, convorbiri telefonice), am convenit cu antrenorii americani si asupra principalelor teme de exersat si anume: fundamentele jocului de baschet, referitoare la aruncare, pasa, dribling, pozitia si deplasarea aparatorului, cat si  unele teme legate de relatii de superioritate numerica si deplasari ale jucatorilor in atac si aparare, in cadrul jocului de 3X3 la un cos! Antrenorii romani au primit la timp informatiile necesare unei bune desfasurari a activitatii, ajutati si de faptul ca unii mai participasera la editii anterioare (7 dintre cei prezenti), iar cei patru ”novici” s-au incadrat foarte repede si bine in antrenamente.
Ca urmare a celor 9 antrenamente (aproximativ 23 de ore de pregatire), s-a remarcat un real progres al participantilor si cu toata oboseala acumulata, entuziasmul acestora nu a scazut. Pentru participanti (sportivi si antrenori), consider ca a fost o experientafoarte utila, in vederea activitatilor viitoare.
Apreciez ca acest “spirit de munca”, combinat cu placerea de a te antrena si juca, trebuie preluat si la cluburile de la care provin sportivii, acolo unde isi ”petrec” majoritatea timpului dintr-un an competitional.
In ceea priveste actiunea de selectie primara a loturilor U15, care se vrea de acum inainte sa incheie ciclul Programului National PerformBaschet (adresat copiilor de 12 si 13 ani) a fost, dupa parerea tuturor, un succes deplin. Au fost prezenti, tot la Brasov, 39 de fete si 53 de baieti din toata tara, care pe parcursul a doua zile pline, cu doua antrenamente si  doua sesiuni de jocuri 4 contra 4, si-au demonstrat nivelul actual de pregatire.
Ca de obicei, constatam ca avem elemente de o reala perspectiva, iar
progresul lor, in continuare, depinde de modul in care ii pregatim, educam si organizam in competitii interne si internationale! Dupa trial, au fost selectionati in aceasta faza 20 de fete si 20 de baieti; selectia a tinut cont, in principal, de perspectiva sportivilor pentru performante viitoare. Evident ca s-a semnalat aspectul foarte important si anume ca selectia este deschisa, ramanand un proces continuu, in functie de cum vor evolua in campionate si la viitoarele actiuni de pregatire. Cei care au fost selectionati au beneficiat de un stagiu de pregatire, tot la Brasov (in paralel cu Summer Camp PerformBaschet), de zece antrenamente. S-a lucrat dupa o tematica realizata de antrenorul federal Tudor Costescu, sub indrumarea antrenorilor Gabriela Mitroi (Sportul Studentesc) si Dan Calancea (Olimpia CSU Brasov), la feminin, si Simona Musat (U-Mobitelco Cluj), Ovidiu Stochici (Stomart Iasi) si Ciprian Ghisoi (CSU Brasov), la masculin. S-a lucrat cu intensitate si seriozitate, considerand aceasta prima actiune a loturilor U15 ca foarte reusita. Aceasta generatie va participa la Jocurile Balcanice din luna decembrie 2015 de la Bucuresti (sub titulatura Romania B) iarpentru a da continuitate acestui inceput, se preconizeaza in luna noiembrie o noua intrunire de pregatire.
As vrea sa adaug un lucru semnificativ pentru pregatirea de viitor a acestor sportivi, care au primit un ”pachet” de exercitii si pentru pregatirea individuala, fara neaparata prezentaa antrenorilor!! Acest aspect l-am gasit de mare importanta, deoarece elementele pe care ar trebui sa ne bazam in viitorul baschetului romanesc au in perioada de vara foarte, foarte mult timp fara antrenamente organizate!? Cauzele sunt multiple, dar cei care vor intr-adevar sa progreseze trebuie sa lucreze mult si in plan individual.
In final, trebuie subliniat faptul ca Federatia Romana de Baschet a finantat, atat Summer Camp PerformBaschet, cat si pregatirea celor selectionati la U15, in speranta ca aceste programe vor ajuta la progresul baschetului romanesc, ceea ce ne dorim, de fapt, cu toti!

Parteneri