Foto

Istoricul participarilor romanesti la Europenele de seniori (IV)

Pentru prima oara in istoria baschetului romanesc, turneul final al intrecerilor europene de seniori va avea loc si in Romania, Sala Polivalenta din Cluj-Napoca urmand sa gazduiasca, in perioada 1-7 septembrie, meciurile din Grupa C a FIBA EuroBasket 2017. Astfel, in calitate de tara co-organizatoare, reprezentativa Romaniei revine pe scena europeana dupa o absenta de trei decenii, ultima participare tricolora la Campionatul European datand din 1987. Si daca tot am intrat pe firul istoriei, conform datelor oficiale FIBA, nationala Romaniei se afla la cea de-a XVIII-a participare la marea intrecere continentala, prima fiind inregistrata chiar la editia inaugurala din 1935. Tinand cont de acestea, site-ul FRB a prezentat in cateva episoade un istoric al participarilor nationalei Romaniei la Campionatele Europene, vineri, sambata si duminica fiind trecute in revista componentele loturilor tricolore si rezultatele de la editiile din 1935 pana in 1971.
 
Editia din 1973 a fost organizata de Spania, arenele din Badalona si Barcelona gazduind meciurile Campionatului European de seniori, in perioada 27 septembrie – 6 octombrie, care a adunat la start cele mai valoroase 12 echipe ale momentului. Cu mici modificari pe roster, unde au aparut si tinerii de mare perspectiva Cernat si Niculescu, Romania s-a prezentat in Spania cu urmatorul lot de sportivi: Titus Tarau, Vasile Popa, Gheorghe Oczelac, Gheorghe Cimpeanu, Mircea Chivulescu, Nicolae Pirsu, Nicolae Manaila, Dan Niculescu, Dan Georgescu, Costel Cernat, Radu Diaconescu si Gheorghe Novac. Distribuita intr-o serie foarte dificila, nationala tricolora a adunat in Grupa A o singura victorie si patru infrangeri, avand prestatii foarte bune in fata unor adversare redutabile: cu URSS, scor 84-98, cu Cehoslovacia, scor 61-70, cu Turcia, scor 84-69, cu Israel, scor 80-85, cu Polonia, scor 60-66. Clasata pe locul 6 cu acelasi punctaj al Poloniei, nationala noastra a ajuns in “hora” meciurilor pentru locurile 9-12, faza in care tricolorii au reusit doua victorii consecutive in fata puternicelor reprezentative ale Greciei, scor 89-78, si Frantei, scor 72-69. In urma acestor rezultate, Romania a ocupat locul 9 in topul final continental iar laurii europeni au fost cuceriti de Iugoslavia fara sa cunoasca infrangerea.
Doi ani mai tarziu, caravana continentala a ajuns in Iugoslavia, organizatorii oferind in premiera un Campionat European desfasurat in patru orase: Belgrad, Split, Rijeka si Karlovac. Astfel, in perioada 7-15 iunie 1975, cele mai valoroase nationale de pe Batranul Continent, printre care s-a numarat din nou si reprezentativa Romaniei, s-au luptat timp de opt zile pentru trofeul celei de-a XIX-a editii continentale. Fara prea mari schimbari in lot fata de editia anterioara, nationala Romaniei s-a deplasat in Iugoslavia cu urmatoarea delegatie: Dan Georgescu, Gheorghe Mihauta, Vasile Zdrenghea, Dan Moisescu, Nicolae Pirsu, Dan Niculescu, Costel Cernat, Radu Diaconescu, Gheorghe Novac, Titus Tarau, Gheorghe Oczelac, Vasile Popa. Si cum FIBA a schimbat sistemul competitional, echipele au fost distribuite in prima faza a competitiei in patru serii preliminare, Romania evoluand in Grupa C, alaturi de Spania, Bulgaria si Grecia. Dupa ce au pasit cu dreptul si au pus la punct Grecia, cu scorul de 71-61, tricolorii nostri n-au rezistat in fata Spaniei, scor 66-96, si nici a Bulgariei, scor 62-80. In baza noului sistem si a rezultatelor inregistrate, Romania a evoluat in faza urmatoare impotriva Turciei, scor 77-86, si a Poloniei, scor 81-82, dupa care a jucat pentru locurile de clasament impotriva Olandei, scor 74-80, si a Israelului, scor 105-119, in ultimul joc Costel Cernat reusind 42 de puncte! In baza rezultatelor obtinute, Romania s-a clasat la final pe pozitia 11 in vreme ce Iugoslavia a luat din nou crema si s-a impus in fata URSS, intrand pentru a doua oara consecutiv in posesia medaliilor de aur.
A urmat un deceniu in care baschetul masculin romanesc nu a mai reusit sa obtina biletele pentru turneele finale, revenirea tricolora pe scena continentala fiind consemnata la editia din 1985. Editie care a fost gazduita de Germania Federala, in orasele Karlsruhe, Leverkusen si Stuttgart, in perioada 5-16 iunie, iar Romania s-a prezentat la start in formula Florentin Ermurache, Attila Szabo, Viorel Constantin, Ioan Ionescu, Doru Radulescu, Dan Niculescu, Costel Cernat, Roman Opsitaru, Anton Netolitschi, Victor Jacob, Marian Marinache, Alexandru Vinereanu. Distribuita in faza inaugurala in Grupa A, nationala noastra pregatita de Gheorghe Novac a debutat furtunos si a obtinut o victorie importanta in fata Poloniei, scor 83-70, dupa un meci in care Niculescu, Ermurache si Opsitaru au excelat. Au urmat patru infrangeri consecutive in disputele cu “granzii” Europei, tricolorii cedand la mare lupta in fata URSS, scor 85-100, a Spaniei, scor 94-106, a Frantei, scor 97-110, si a Iugoslaviei, scor 93-102. In faza urmatoare, Romania a reusit o noua victorie, trecand de Olanda, cu 90-87, dupa un spectacol oferit de Cernat, Ermurache si Niculescu, iar in ultima disputa a cedat in fata Israel, cu 89-90, la capatul unui joc pe muchie de cutit. In urma rezultatelor inregistrate, Romania a obtinut in final locul 10 iar laurii continentali au revenit echipei Uniunii Sovietice, dupa un regal oferit in finala jucata impotriva Cehoslovaciei de “greii” Valters, Sabonis si Kurtinaitis.
Doi ani mai tarziu, in 1987, Campionatul European de seniori a fost organizat in premiera de Grecia, capitala Atena gazduind meciurile celei de-a XXV-a editii continentale in perioada 3-14 iunie. Cu Gheorghe Novac in postura de antrenor principal, legendarul dinamovist bifand astfel a saptea sa participare la un turneu final (n.n. – recordmanul absolut este regretatul Mihai Nedeff, cu opt participari), si cu Mircea Campeanu in postura de antrenor secund, nationala Romaniei a ajuns in Grecia cu un lot de doar zece sportivi din motive “ceausiste”, astfel ca pe rosterul oficial s-au aflat Florentin Ermurache, Sorin Ardelean, Ioan Ionescu, Petre Branisteanu, Dan Niculescu, Costel Cernat, Anton Netolitschi, Constantin Popa, Victor David si Alexandru Vinereanu. In faza inaugurala a intrecerilor din Grecia, nationala tricolora a inregistrat cinci infrangeri consecutive in Grupa A: cu URSS, scor 74-121, cu Grecia, scor 77-109, cu Iugoslavia, scor 78-120, cu Spania, scor 98-116, si cu Franta, scor 83-95. In disputele pentru locurile de clasament, Romania a fost foarte aproape de victorie in jocul cu Olanda, dar a cedat intr-un final de infarct, cu 87-88, dupa care a fost depasita si de Israel, scor 87-97. Astfel, Romania s-a clasat in final pe pozitia 12, in vreme ce Grecia, cu un Nikolaos Galis absolut fabulous (n.n. – a marcat 296 de puncte in opt meciuri, iar in finala a bifat 40 de puncte), a intrat in posesia trofeului european, dupa ce a castigat ultimul act in fata URSS, cu 103-101.
Din 1987, baschetul masculin romanesc a mai avut cateva incercari esuate de a mai ajunge la turneele finale europene, chiar daca generatii deosebite de tineri baschetbalisti romani au bifat un loc IV la Europenele de juniori si un loc V la Mondiale de tineret. Dupa ani buni de asteptare, de vineri, 1 septembrie 2017, dupa trei decenii de absenta, Romania va reveni sub lumina reflectoarelor europene si va evolua in Grupa C a FIBA EuroBasket 2017, in Sala Polivalenta din Cluj-Napoca, impotriva nationalelor Spaniei, Cehiei, Muntenegru, Ungariei si Croatiei. HAI ROMANIA!

FOTO - Una dintre formulele de echipa ale Romaniei folosite in calificarile pentru Campionatul European din 1987.

Parteneri