Foto

Krasnye Krylia Samara a fost o nuca prea tare pentru CSM Oradea

Lider la zi in clasamentul LNBM, CSM Oradea nu reuseste sa sparga gheata in grupele EuroChallenge, echipa pregatita de Cristian Achim cedand pe teren propriu, marti seara, in fata puternicei grupari ruse Krasnye Krylia Samara, detinatoarea trofeului european, cu scorul de 74-89 (19-21, 20-24, 17-22, 18-22).
 
Dupa esecul “la mustata” din etapa inaugurala a Grupei B, atunci cand oradenii au pierdut la Paks intr-un final de cosmar, cu 77-78, marti seara, echipa antrenata de Cristian Achim a avut o misiune aproape imposibila in fata unei echipe galonate, Krasnye Krylia Samara, castigatoarea EuroChallenge in 2013. Sustinuti de proprii fani, care au venit din nou in numar mare in tribunele Arenei “Antonio Alexe” din Oradea, reprezentantii nostri au incercat sa joace de la egal la egal cu una dintre cele mai valoroase echipe din EuroChallenge si au inceput in forta, cautand sa puna in dificultate puternica defensiva rusa. Iar tactica aleasa de gazde a functionat bine in primul sfert, alternarile de scor de pe tabela oglindind echilibrul de pe teren. Totusi, bazandu-se pe o vasta experienta competitionala si pe cativa jucatori de mare valoare, oaspetii au reusit sa termine cu un avantaj infim primul sfert, 21-19, gratie unei reusite din final “marca” Wright. Cel de-al doilea sfert s-a derulat cam in aceeasi nota, opozitia oradeana reusind sa faca fata pe alocuri tavalugului impus de americanii Julian Wright si Bracey Wright, astfel ca la pauza diferenta de pe tabela indica un scor apropiat, favorabil oaspetilor, 45-39. Dupa pauza, rusii au continuat sa controleze bine jocul si sa-si impuna ritmul, in ciuda eforturilor echipei pregatite de Cristian Achim de a anihila ofensiva detinatoarei trofeului european. Gratie unor procentaje incredibil de bune (64,3% la 2 puncte; 56,3% la 3 p; 80% la libere), rusii isi maresc avantajul si intra in ultimul sfert cu un avans consistent, scor 67-56. In ultima parte a partidei oradenii au o mica tresarire de orgoli si se apropie din nou de adversari, 63-69 in min. 33, dar Krasnye Krylia Samara se dovedeste o nuca prea tare pentru CSM Oradea si reuseste sa se distanteze din nou pe tabela, fluierul final al arbitrilor “inghetand” scorul la 89-74 pentru oaspeti.
Conform datelor FIBA-Europe, punctele gazdelor au fost realizate de DENISON (20 p, 5 rec, 1 pasa), MARKOVIC (15 p, 5x3, 2 rec, 4 pase), NICOARA (14 p, 11 rec, 1 pasa, 1 int), SUBOTIC (12 p, 3 rec, 3 pase, 2 int), TIBIRNA (6 p, 1 cap), DILLON (4 p, 3 rec, 3 pase, 1 int), FRANKLIN (2 p, 2 rec, 2 pase) si COMAGIC (1 p, 2 rec). A mai evoluat D. POPESCU (1 pasa). De la invingatori s-a remarcat trioul american format din J. WRIGHT (24 p, 9 rec, 1 int, 3 cap), B. WRIGHT (24 p, 5x3, 2 int) si NICHOLS (17 p, 3x3, 4 rec, 2 pase, 1 int, 1 cap).
 
Declaratii la cald
 
Dupa terminarea jocului, antrenorul Cristian Achim a declarat: “Am jucat impotriva unei echipe cu reale valori individuale. Am incercat sa castigam, dar din nefericire pentru noi a fost imposibil. Ne-am luptat din rasputeri, dar in opinia mea nu indeajuns. Practic, nu a fost posibil sa castigam acest joc. Am avut o strategie buna, un plan de joc bine pus la punct. Cred ca puteam sa jucam mai bine. Una peste alta, nu sunt satisfacut de jocul nostru, cred ca le-am acordat prea mult respect adversarilor, chiar daca trebuie sa admitem ca exista o diferenta semnificativa intre cele doua echipe!” In replica, antrenorul Sergey Bazarevich a spus: “Ne-am revenit dupa ce am dat cu capul de perete in runda inaugurala, cand am pierdut pe teren propriu cu Gaziantep. Avem o echipa relativ noua comparativ cu cea care sezonul trecut a castigat EuroChallenge. Suntem in plin proces de constructie a noii echipe. Crucial in acest joc a fost momentul in care am inceput sa ne aparam in a doua parte, dupa ce debutul nu a fost tocmai de partea noastra. Oradea a ramas in joc cu reusite de la mare distanta si pentru ca noi ne-am pierdut concentrarea. Trebuie sa mai lucram la acest capitol. In seara aceasta, publicul a fost deosebit!” Principalul marcator al gazdelor, Sean Denison, a tinut sa precizeze: “Am jucat impotriva unei echipe rusesti de top care a jucat foarte bine impotriva noastra. A fost un meci extrem de dificil, desi am incercat sa ne luptam cu ei de la egal la egal si chiar am reusit cateva faze bune de joc colectiv. Este un esec dificil, dureros, asa cum sunt toate pe teren propriu, mai ales cand ai parte de un public atat de frumos. Este un mediu si o atmosfera foarte placuta sa joci aici. Referitor la jocul meu, pot spune ca am jucat mai bine in atac decat am facut-o pana acum.” Omul meciului, americanul Julian Wright a spus pe final: “Este o adevarata placere sa joci in fata unui astfel de public. Stiam ca trebuie sa jucam foarte bine si sa dam ce avem mai bun din noi. Adversarii au avut multe momente bune si au tot incercat sa revina in joc. Cred ca diferenta a fost facuta de aparare. Ne bazam pe o aparare puternica deoarece ne ajuta in atac.”
 
Clasamentul si programul Grupei B
 
Intr-un alt meci disputat marti seara, Royal Hali Gaziantep a trecut de Atomeromu Paks, cu scorul de 75-63, astfel ca turcii conduc in clasamentul Grupei B:
1. Royal Hali Gaziantep 4 p (2 jocuri)
2. Krasnye Krylia Samara 3 p (2 jocuri)
3. Atomeromu Paks 3 p (2 jocuri)
4. CSM Oradea 2 p (2 jocuri)
 
Dar iata si programul meciurilor pe care CSM Oradea le va mai juca in aceasta faza:
 
19:11.2013 Royal Hali Gaziantep – CSM Oradea (ora 20:30)
03.12.2013 CSM Oradea – SE Atomeromu (ora 20:30)
10.12.2013 Krasnye Krylia Samara – CSM Oradea (ora 19:30)
17.12.2013 CSM Oradea – Royal Hali Gaziantep (ora 20:30)
 
FOTO - FIBA-Europe (credit CSM Oradea)

Parteneri