Foto

La un pas de o noua surpriza in EuroChallenge

Singura reprezentanta a baschetului masculin romanesc care continua “aventura” europeana, Gaz Metan Medias, a fost foarte aproape sa obtina o victorie uriasa in penultima etapa din Grupa I a EuroChallenge, gruparea pregatita de antrenorul Marcel Tenter cedand cu greu pe terenul incomodei echipe finlandeze Joensuun Kataja, cu scorul de 75-79 (22-17, 17-9, 23-23, 13-30).  
 
Final de infarct
 
Puternic motivati de posibilitatea calificarii, in premiera, in sferturile de finala ale EuroChallenge, baschetbalistii antrenati de Marcel Tenter au plecat in Finlanda cu ganduri mari, fiind dornici sa realizeze o noua surpriza si obtina o victorie care le-ar fi marit considerabil sansele de accedere in faza superioara. Pregatind foarte bine tactic jocul de la Kataja si demonstrand atitudine si tarie de caracter, Gaz Metan Medias a inceput foarte bine jocul si dupa un debut echilibrat au reusit in finalul primului sfert sa se instaleze la conducere, scor 22-17. Cu Mladenovic de neoprit in actiunile ofensive si cu o aparare extrem de agresiva, oaspetii se distanteaza in urmatoarele zece minute si maresc diferenta de pe tabela, intrand la vestiare cu un avantaj incredibil de 13 puncte: scor 39-26. La reluare, in partea a doua a jocului, finlandezii cauta sa declanseze cursa de urmarire, dar Lilov, Mandache, Mladenovic, Ivanovic si Shiloh reusesc sa mentina diferenta si intra in ultimul sfert cu acelasi avantaj, scor 62-49. Sustinuti de un public numeros si puternic motivati de faptul ca un eventual esec i-ar fi eliminat din cursa calificarii, gazdele incep in forta ultimul sfert si revin cu un “run” senzational de 17-0, punctand uluitor de la 54-64 (min. 31) pana la 71-64 (min. 37)! Krstanovic si internationalii romani Gutoaia si Mandache reaprind din nou sperantele in tabara noastra (74-71 in min. 39) iar jocul se incinge in ultimul minut, ambele echipe cautand cu disperare sa-si apropie victoria. Cu zece secunde inainte de final, Dundjerski aduce scorul la 76-74 in favoarea gazdelor, dupa care in urma recitalului de aruncari libere Joensuun Kataja iese in avantaj, Kanervo “inghetand” tabela la 79-75, spre bucuria celor apoximativ 2.000 de suporteri finlandezi si spre dezamagirea oaspetilor.
Conform datelor statistice, pentru Gaz Metan Medias au punctat LILOV (18 puncte, 4x3, 1 recuperare, 2 pase decisive, 2 interceptii), MLADENOVIC (12 puncte, 4 recuperari, 2 interceptii), DUNDJERSKI (11 puncte, 5 recuperari, 1 pasa decisiva, 1 interceptie), IVANOVIC (8 puncte, 4 puncte, 3 pase decisive, 1 capac), GUTOAIA (6 puncte, 1x3, 2 recuperari, 1 interceptie), NICOARA (6 puncte, 4 recuperari, 2 pase decisive), KRSTANOVIC (6 puncte, 1 recuperare), MANDACHE (5 puncte, 3 recuperari, 2 pase decisive, 2 interceptii), SHILOH (3 puncte, 4 recuperari, 8 pase decisive, 2 interceptii). A mai evoluat si DUMITRESCU (1 recuperare). Din tabara finlandeza s-au remarcat FLOWERS (16 puncte, 1x3, 4 recuperari, 4 pase decisive, 4 interceptii), COLEMAN (14 puncte, 11 recuperari, 2 interceptii) si KANERVO (14 puncte, 2x3, 3 recupari, 2 pase decisive, 1 capac).
 
Declaratii la cald
 
La sfarsitul jocului, antrenorul Marcel Tenter a declarat: “In primul rand, felicit echipa gazda pentru jocul deosebit. In prima parte a partidei am jucat bine, cu intensitatea si un tempo-ul pe care ni le-am propus inaintea jocului. In partea a doua a jocului, intensitatea noastra din aparare nu a fost suficienta.” De partea cealalta, antrenorul finlandez Jukka Toijla a punctat: “In prima parte a jocului executiile noastre din atac au fost foarte slabe, cu foarte mult dribling si fara patrunderi. In partea a doua a jocului, echipa noastra a aratat tarie de caracter si a reintrat in joc, dupa o revenire de peste 16 puncte.” La randul sau, internationalul roman Adrian Gutoaia a subliniat: “Am inceput jocul foarte bine, dar inexplicabil n-am reusit sa mentinem intensitatea in partea a doua a jocului.” Principalul marcator al gazdelor, americanul Jermaine Flowers, a concluzionat: “Prima parte a fost foarte grea pentru noi. Jocul nostru a avut fluctuatii foarte mari. Am facut o serie de greseli, in special in atac, dar in cele din urma am revenit pe calea cea buna si am castigat.
 
Programul si clasamentul Grupei I
 
In urma acestui rezultat, coroborat cu succesul echipei turce Pinar Karsiyaka in fata gruparii letone BK Ventspils, cu scorul de 84-75, lupta pentru calificarea de pe locul secund este deschisa oricarui deznodamant, in vreme ce reprezentanta Semilunii si-a asigurat biletul pentru sferturile de finala. Dar iata cum arata clasamentul Grupei I inaintea ultimei etape:
 
1. Pinar Karsiyaka – 9 puncte
2. BK Ventspils – 7 puncte
3. Joensuun Kataja – 7 puncte
4. Gaz Metan Medias
 
Conform programului, marti, 26 februarie, vor avea loc urmatoarele confruntari:
Gaz Metan Medias – BK Ventspils (ora 18:00, in direct pe DIGI SPORT)
Joensuun Kataja – Pinar Karsiyaka
 
Pentru a obtine calificarea in sferturile de finala, Gaz Metan Medias are o singura solutie: sa invinga pe BK Ventspils, indiferent la ce scor, iar acest succes sa fie coroborat cu infrangerea echipei Joensuun Kataja pe teren propriu in fata turcilor de la Pinar Karsiyaka.

FOTO - copyright FIBA-Europe

Parteneri