Foto

Legendele baschetului romanesc alaturi de tricolori la FIBA EuroBasket 2017

Unul dintre cele mai mari evenimente sportive organizate vreodata in Romania, FIBA EuroBasket 2017, aduna in aceste zile in Sala Polivalenta din Cluj-Napoca o mare parte din familia baschetului romanesc, numeroase legende de sub panouri si nu numai venind in municipiul de pe malurile Somesului pentru a fi alaturi de nationala noastra la confruntarile cu “Gigantii Europei”. Astfel, la initiativa FRB, multe nume sonore de antrenori si de fosti mari sportivi care au scris cu litere de aur multe dintre filele istoriei baschetului autohton au raspuns prezent si se bucura zi de zi de regalul baschetbalistic oferit de echipele participante.
 
Fostele mari glorii ale baschetului romanesc sunt prezente de cateva zile in Cluj-Napoca pentru a fi alaturi de tricolori si pentru a sustine nationala noastra din tribunele Salii Polivalente in marea competitie continentala care se desfasoara in premiera in tara noastra in perioada 1-7 septembrie. Si cum fostii mari sportivi si antrenori stiu cel mai bine ce inseamna sprijinul publicului, legendele baschetului romanesc sunt dornice sa devina al saselea jucator pentru nationala pregatita de antrenorul Marcel Tenter. “De multe ori parca imi vine sa intru pe teren. Cand asisti la un asemenea eveniment, pentru multi unic in viata, nu am cum sa nu regret ca nu ma aflu printre cei 12 jucatori!”, spunea unul dintre fostii mari baschetbalisti romani participant la patru editii ale Campionatului European. De altfel, lista celor care au scris cu litere de aur multe dintre filele istoriei baschetului autohton si se afla in aceste zile in Cluj-Napoca este destul de lunga, dar vom incerca sa-i enumeram pe cat mai multi dintre ei in primul rand din respect pentru ceea ce au realizat in sportul de sub panouri. Astfel, din randul antrenorilor care si-au lasat amprenta in baschetul romanesc in ultimele sase decenii si au tinut sa fie prezenti in tribune se numara Ion Nicolau, Octavian Serban, Horatiu Giurgiu, Liviu Calin, Gheorghe Mandache, George Chiraleu, Dimitrie Lecca, Dan Berceanu, Mircea Vulc, Voicu Moldovan, Horia Pop, Liviu Moraru, Vasile Popa, Nicolae Danetiu, Constantin Moldovan si multi altii. Nu puteau lipsi de la marele eveniment european nici fostii mari baschetbalisti Titus Tarau, Dan Georgescu, Nicolae si Suzana Parsu, Margareta Pruncu, Ecaterina Ciortan, Cornelia Taflan, Maria Rosianu, Liliana Ghita, Anca Floare, Gheorghita Bolovan, Matias Ruhrig, Vizi Imre, Mircea Barna, Mihai Caraion, Virgiliu Capusan, Viorel Constantin, Valentin Pogonaru, Iulian Carpen si multi dintre jucatorii care si-au agatat ghetele-n cui mai recent, in frunte cu Gheorghe Muresan, Robert Reisenbuchler, Andrei Popovici, Mihai Corui, Claudiu Muntean, Virgil Stanescu, Catalin Burlacu. Evident, alaturi de “Vulturi” au tinut sa fie prezente multe dintre fostele glorii ale Universitatii Cluj, dar si ale altor echipe din tara, precum si numerosi antrenori activi pe prima scena a tarii, prezenti la clinicul international care s-a desfasurat in primele trei zile ale intrecerii continentale.
In mod special i-am lasat la urma pe Costel Cernat, Dan Niculescu, Petre Branisteanu, Anton Netolitschi, Florentin Ermurache, Alexandru Vinereanu, Sorin Ardelean si Victor David, opt dintre sportivii care in 1987 au reprezentat Romania la editia continentala din Grecia si care au venit la Cluj-Napoca sa incurajeze actuala generatie care a urcat pe scena continentala dupa trei decenii de absenta. “Este un arc peste timp si nu aveam cum sa ratam o astfel de sansa. Suntem alaturi de baieti si sunt convins ca si suporterii vor veni in numar mare la sala. Este si o ocazie foarte rara sa urmaresti pe viu atatea vedete la un loc!”, mentiona fostul coordonator de joc Petre Branisteanu, “argintul viu” al nationalei din ’87. Cei opt fosti mari jucatori impulsioneaza echipa Romaniei din tribune de aceasta data, traind la intensitate maxima fiecare actiune a “Vulturilor”, asa cum de altfel o fac toti cei prezenti in Polivalenta si scandeaza alaturi de suporteri “Hai Romania!”. 
 
Si daca tot am mentionat mai sus multe nume de rezonanta din baschetul romanesc, sa adaugam ca in Cluj-Napoca se afla multe personalitati ale baschetului mondial, in frunte cu presedintele FIBA Europe, Turgay Demirel, si fostii mari jucatori Branko Vrankovic, Dino Radja sau Jose Garbajosa, dar si numerosi scouteri si manageri din cel mai puternic campionat profesionist din lume, NBA, veniti sa urmareasca evolutiile din cadrul Grupei C a FIBA EuroBasket 2017. Iar de astazi sunt asteptati si alti oaspeti de onoare, despre care vom mentiona la momentul in care-si vor face aparitia in municipiul de pe malurile Somesului.

Parteneri