Foto

LeVar Seals ramane sa joace in Divizia A

La sediul Federatiei Romane de Baschet din Bulevardul Basarabia nr.39 a avut loc astazi o conferinta de presa referitoare la disparitia prematura si nedreapta a jucatorului american Chauncey Hardy. Alaturi de presedintele FR Baschet, Carmen Tocala, s-au aflat in fata reprezentantilor mass-media,  Sorin Moldovan, vicepresedinte Autoritatea Nationala pentru Sport si Tineret, Dan Berceanu, secretar general al FRB, Horia Paun, managerul general al FRB, precum si jucatorul american LeVare Seals, fost coleg al regretatului Chauncey Hardy.
Inca din debutul conferintei de presa, dupa ce s-a tinut un moment de reculegere in memoria celui disparut, oficialii prezenti  au dorit sa condamne ferm actele de violenta petrecute atat pe terenurile de sport, cat si in afara acestora, si si-au exprimat regretele pentru tragicul incident petrecut  intr-un club de noapte din Giurgiu la finele saptamanii trecute.

Presedintele FRB a deschis conferinta de presa cu un mesaj al antrenorului american Theo Evans, transmis in zorii acestei zilei, inainte de plecarea sa  spre Statele Unite. “Sunt profund indurerat si abia imi gasesc cuvintele... Inca nu-mi vine sa cred ca Chauncey HARDY nu mai este langa noi. M-am rugat saptamani in sir de mama lui pentru a-l lasa in Romania sa vina sa joace. I-am explicat ca am mare nevoie de el si ca totul va fi in regula... Acum ma intorc in Statele Unite, alaturi de Justin Eller, pentru a participa la funeraliile lui... Probabil ca in cateva zile, nu stiu exact cand, il vom conduce pe Chauncey pe ultimul drum. Momentan, nu va pot spune  ce voi face in continuare. Inca nu am luat nici o decizie referitoare la viitor. Ne vom intoarce la familiile noastre,  apoi vom stabili ce vom face. Am antrenat mai multe sezoane in Romania si niciodata nu am avut parte de astfel de incidente. M-am simtit in siguranta acolo unde am fost. Nu imi este frica de nimic, dar mi-e foarte greu sa ma gandesc ca a disparut Chauncey. Un vis a fost spulberat atat de usor...”

In continuarea, Carmen Tocala a tinut sa sublinieze faptul ca regretabilul incident s-a petrecut in afara terenului: “Condamnam actele de violenta si regretam nespus decesul sportivului american Chauncey Hardy. Doresc, totusi, sa se pastreze distinctia intre actele de agresiune si de violenta din afara arenelor sportive si fair-play-ul jocului de baschet. Cele petrecute la Giurgiu nu au legatura cu baschetul. Din pacate, acest caz nu este singular in lume. In timpul liber, fiecare jucator are libertatea sa isi aleaga modul de viata”. Totodata, presedintele FRB a anuntat ca toti sportivii straini care activeaza in Divizia A se simt in siguranta si ca si-au exprimat pe site-ul FRB un ultim omagiu fata de cel disparut. “Nici unul dintre sportivii straini care activeaza in Divizia A nu si-a manifestat intentia de a parasi Romania de teama. Ba mai mult, LeVar Seals, aici de fata, si-a manifestat astazi dorinta de a ramane in Divizia A si de a juca la SCM Craiova”, a mai spus presedintele FRB, dupa care a adaugat ca FRB isi propune “sa asigure masuri de protectie pentru jucatori.”   

Prezent la conferinta de presa, Sorin Moldovan a tinut sa spuna ca vorbeste atat ca vicepresedinte al ANST, dar si ca presedinte al Comisiei Nationale de Actiune impotriva Violentei in Sport: “Condamn cu tarie actele de extrema violenta care au dus la decesul sportivului Chauncey Hardy. In numele ANST si CNAVS ne exprimam regretul fata de cele intamplate si transmitem familiei indoliate sincere condoleante. Vreau sa va anunt ca am decis  in cadrul CNAVS ca vom convoca toate federatiile nationale sportive pentru a gasi solutii de a lua masuri pentru siguranta si securitatea sportivilor”.  In incheiere, vicepresedintele ANST a anuntat ca institutia sportiva din Vasile Conta ofera o placheta post-mortem baschetbalistului Chauncey Hardy “pentru contributia adusa la dezvoltarea baschetului romanesc.”

La randul sau, Dan Berceanu, secretarul general al FRB a subliniat: “Incontestabil a fost un eveniment tragic. Pe aceasta cale vreau sa multumesc tuturor sportivilor si antrenorilor straini din Divizia A care au declarat ca se simt in siguranta in Romania (aici poate fi vizualizat articolul publicat de FRB) si nu asa cum au incercat agentiile de presa internationale sa scoata in evident  ca Romania este o tara nesigura si Giurgiu este un oras primejdios. Zilnic, oriunde in lume se petrec astfel de evenimente tragice.”

Managerul general al FRB, Horia Paun, a fost concis: “Sportul naste rivalitati si orgolii intre sportivi doar pe teren, nu si in afara acestuia. Sportivii straini din Divizia A sunt idoli la echipele lor si sunt foarte bine vazuti in orasele in care activeaza.”

Ultimul, dar nu si cel din urma, baschetbalistul american LeVar Seals, care se afla la al saptelea sezon in Romania si-a depasit cu greu emotiile si a spus ca a decis sa paraseasca echipa CSS Giurgiu, deoarece nu mai poate deschide usa salii in care se antrena alaturi de colegul sau de camera, Chauncey Hardy.  “In primul rand vreau sa spun ca am fost tratat foarte bine la Giurgiu unde ni s-au asigurat conditii foarte bune. Oficialii de acolo au facut totul ca sportivii sa se acomodeze rapid. Pentru mine si Grubisic (n.r. veteranii echipei), ne-a fost foarte dificil si nu am fost capabili sa mai deschidem usa salii dupa cele petrecute sambata. Ne-am fi adus aminte ca in sala se afla Chauncey care se pregatea sa inceapa sedinta de stretching.  Imi este greu sa vorbesc la trecut despre colegul meu de camera si sunt devastat. Ma simt groaznic”, a declarat Seals dupa care a anuntat ca a decis sa ramana in Romania si sa se transfere la SCM Craiova.
“Nu vreau sa se inteleaga ca mi-e frica. Nu acesta este motivul pentru care am decis sa plec. Pur si simplu nu mai pot intra in acea sala. Dupa cele intamplate cu Chauncey nici nu pot sa ma mai gandesc cum era acolo, in vestiar si la antrenamente. Nu ma simt deloc confortabil, iar conducerea clubului m-a inteles. Amintirea lui Chauncey ma va urmari tot timpul, dar pe de alta parte baschetul este meseria mea si trebuie sa ma gandesc la asta.”

Rugat sa il caracterizeze in cateva vorbe pe fostul sau coleg de camera, LeVar Seals a lasat ochii in pamant si s-a straduit cu greu sa isi stapaneasca lacrimile. “Chauncey era un baiat deosebit, tot timpul cu zambetul pe buze. La prima deplasare din campionat am fost colegi de camera si mi-am dat seama ce fel de om era. Reusea sa intretina o atmosfera placuta in permanenta.” Referitor la incident, LeVar Seals a spus: “Nu pot spune deloc ca am fost norocos pentru ca nu am fost in club, ci la Bucuresti. Mi se putea intampla o nenorocire pe drum spre Bucuresti sau intr-un alt loc. Cred cu tarie ca tragedia de la Giurgiu este un caz izolat. Sunt de sapte ani in Romania si pot spune ca aceasta tara nu este nesigura. Voi continua sa joc in Divizia A…”
 

In finalul conferintei de presa, Federatia Romana de Baschet a anuntat ca a trimis familiei Hardy in Statele Unite, prin intermediul antrenorului Theo Evans, insemnele FRB si Ordinul “Meritul Baschetbalistic” conferit pentru prima oara in istorie.

Parteneri