Foto

Madalin Piperea: Tricolorele trebuie sa constientizeze ca apararea castiga meciurile!

Aflata in plina perioada de pregatire pentru o participare cat mai valoroasa la Campionatul European U16, feminin, care va avea loc la Tallin, in perioada 31 iulie – 10 august, reprezentativa feminina a Romaniei sustine in aceste zile, in Arena de Baschet, cateva meciuri amicale cu nationalele Bulgariei si Israelului. Dornice sa realizeze un rezultat notabil la turneul final european din Estonia, tricolorele pregatite de antrenorii Madalin Piperea, Alexandru Serban si Alexandra Cutas trag din greu in aceasta perioada, fiind constiente ca jocurile din Grupa A sunt extrem de importante, in prima faza a intrecerii continentale Romania urmand sa dea ochii cu selectionatele similare ale Finlandei, Poloniei si Irlandei. Cum la startul competitiei europene se vor prezenta 17 echipe nationale, sistemul competitional prevede ca primele doua clasate din fiecare grupa preliminara sa se califice in seriile semifinale E si F, urmand ca primele doua echipe clasate in fiecare grupa din aceasta faza sa acceada in semifinale iar, ulterior, medaliatele Campionatului European U16, feminin, Divizia B, vor obtine automat si accederea in elita continentala. Prezent in Arena de Baschet la meciurile de verificare ale nationalei noastre, antrenorul principal Madalin Piperea ne-a acordat un amplu interviu, in care a vorbit despre potentialul tricolor, despre adversare, dar si despre sansele noastre la Europenele din Estonia.
 
Peste o luna veti intra in focurile "Europenelor" U16. Care credeti ca sunt sansele noastre la turneul final european?
Fiecare echipa prezenta la Campionatul European U16, feminin, are sansa ei. Daca vom sti sa tratam meciurile cu maxima seriozitate si sa avem incredere in potentialul nostru, echipa Romaniei poate avea un cuvant greu de spus la turneul final european si cred ca putem ajunge printre primele opt echipe de la acest Campionat European.
 
Care credeti ca sunt cele mai periculoase adversare din grupa? Dar din intreaga competitie?
Din punctul meu de vedere, cele mai periculoase echipe pe care le vom intalni in Grupa A sunt cele ale Finlandei si Poloniei. Daca vom reusi sa gestionam bine meciul inaugural si vom trece in prima zi de Finlanda, cred ca putem face o figura destul de frumoasa la Campionatul European. Vorbind la modul general, cele mai puternice echipe care vor fi prezente la turneul european de la Tallin sunt selectionatele Ungariei si Angliei.
 
Care este programul de pregatire si care este nucleul de jucatoare pe care va bazati pentru Europene?
Am inceput deja pregatirea pentru Europene din data de 12 iunie, in Alexandria. In perioada 29 iunie – 03 iulie avem programate jocuri amicale in Bucuresti, la Arena de Baschet, impotriva selectionatelor Bulgariei si Israel. Urmeaza alte meciuri de pregatire la Samokov, in perioada 07-09 iulie, cu nationala Bulgariei iar din 10 iulie si pana in 16 iulie ne vom pregati la Cluj-Napoca, unde vom sustine si doua amicale cu puternica echipa a Ungariei. Vom reveni la Alexandria pentru ultimul stagiu de pregatire, programat pentru perioada 19-29 iulie, iar dupa aceea vom pleca spre Tallin, la Campionatul European, intreceri care se vor derula in perioada 31 iulie – 10 august. Trecand la componenta lotului, pentru intrecerea europeana ne bazam in pregatire pe un lot format din: Burz Andreea, Dinu Claudia si Amira Al Ash Hab (toate de la ACS Champions), Iana Violeta, Sandu Ioana, Podar Alina (toate de la CSS Alexandria), Tamas Diana si Bot Roberta (de la NBS Cluj-Napoca), Enache Irina (CSS Ploiesti), Neagu Larisa si Serrieh Zahra (de la CSS Bega Timisoara), Nini Bianca si Cretu Andreea (de la Phoenix Galati), Bogateanu Andreea si Armanu Ecaterina (de la CSU Brasov) si Roberta Carla Salatioan (LAPI Dej).
 
Care credeti ca sunt atuurile Romaniei?
Sper ca pana la startul Campionatului European de la Tallin jucatoarele noastre sa constientizeze ca apararea castiga meciurile. Sper ca acest lucru sa fie principalul nostru atu. Incercam in aceasta perioada sa le facem sa inteleaga ca lotul national al Romaniei este maximum unde pot ajunge in acest moment si trebuie sa inteleaga ca fiecare jucatoare are o responsabilitate clara si trebuie sa dea totul pentru Echipa.
 
Dar minusurile?
Este prima data de cand antrenez loturile nationale de junioare ale Romaniei unde nu avem jucatoare de talie. Este un minus foarte mare, astfel ca trebuie sa regandim strategia acestei echipe nationale in functie de ce lot avem.
 
Impresii dupa primele jocuri de verificare?
Sunt multumit ca am reusit sa castigam primele doua meciuri amicale cu Bulgaria (n.n. – 71-58 si 63-60), dar sunt nemultumit de faptul ca jucatoarele nu au inteles, inca, faptul ca apararea trebuie sa  functioneze cel mai bine si fiecare jucatoare este responsabila de ceea ce face atunci cand intra in teren. Nu trebuie sa avem brese in defensiva, pentru a putea spera la victorii!
 
Un mesaj de incheiere, pentru tinerele baschetbaliste, dar si pentru suporterii baschetului romanesc!
Pentru tinerele baschetbaliste, nu pot decat sa le transmit ca daca vor sa ajunga la un nivel performant in baschet, trebuie sa munceasca asiduu, zi de zi, si cu siguranta rezultatele vor veni... Trebuie doar sa ai incredere in potentialul propriu, sa ai mentalitate de invingator, si sa-ti perfectionezi zilnic cunostintele tehnico-tactice.
Pentru fanii baschetului romanesc, sper sa vina in numar cat mai mare la meciurile echipelor nationale si sa-i sustina pe tricolori, atat in acest an, la Campionatul European U18, feminin, de la Timisoara si Oradea, la meciurile seniorilor din calificarile pentru Eurobasket 2015, de la Sibiu, cat si la anul, la Eurobasket Women 2015. Si, de ce nu, sa incerce sa fie alaturi de reprezentativele noastre la toate Campionatele Europene din aceasta vara, acolo unde echipele Romaniei sunt prezente in competitie, si sa contribuie, astfel, la ridicarea moralului tricolor.
 
Va multumim si va uram mult succes la Campionatul European de la Tallin!

Parteneri