Foto

Marcel Tenter: Am inceput numaratoarea inversa pentru EuroBasket 2017!

Dupa zece zile de pregatire in Bucuresti, selectionata masculina a Romaniei, cu antrenorul principal Marcel Tenter la timona, a plecat vineri seara spre China pentru a participa la un puternic turneu international organizat de asiatici in trei orase din regiunea Jiangsu. La putin timp dupa ultimul antrenament din Arena de Baschet, tehnicianul tricolorilor a raspuns mai multor intrebari referitoare la strategia pentru EuroBasket 2017 si la programul de pregatire din aceasta vara. Mai jos, va prezentam interviul acordat de antrenorul Marcel Tenter pentru site-ul oficial FRB:
 
Mai sunt 14 luni pana la startul EuroBasket 2017. Care sunt gandurile pentru competitia continentala, mai ales ca veti juca la Cluj-Napoca?
 
Odata cu prima actiune de pregatire de la Bucuresti, putem spune ca am inceput deja numaratoarea inversa. Mai exact, AMR 425 de zile pana la ora debutului EuroBasket 2017! Suntem foarte incatati de participarea la acest turneu final european, mai ales ca vine si dupa o absenta de trei decenii. Suntem foarte motivati, constienti de importanta acestui eveniment pentru baschetul romanesc, dar si de responsabilitatile care vin odata cu aceasta. Faptul ca vom juca la Cluj-Napoca va fi un avantaj pentru noi, stiindu-se ca acolo avem parte de un public cald, care isi sustine neconditionat echipa si creeaza o atmosfera deosebita. La ora meciurilor de la EuroBasket 2017 trebuie sa fim apti sa dam tot ceea ce avem mai bun din noi pentru a fi la inaltime!
 
Veti avea o vara fierbinte, cu 18 meciuri amicale in program. Ce v-ati propus pentru aceste doua luni de pregatire?
 
Da, sunt foarte multe meciuri programate in aceasta vara si din acest motiv am hotarat sa convocam mai multi jucatori decat in mod normal, impartiti pentru doua perioade: pentru prima perioada, 1-18 iulie, vom folosi mai multi jucatori de perspectiva, care activeaza si la loturile de juniori si tineret, iar apoi, ne vom concentra pe integrarea lor cu jucatorii cu experienta. Ideea generala este sa vedem care ar fi jucatorii pe care ne putem baza acum, dar si sa tinem cont de perspectiva unor jucatori tineri, foarte interesanti. In partea a doua a pregatirii, in august, ne-am propus sa avem lotul complet, cu toti sportivii care se afla in vederile noastre pentru EuroBasket 2017.
 
In lotul convocat la prima actiune se gasesc mai multi tineri de mare perspectiva, precum Cate, Uta etc. Ce asteptari aveti de la ei?
 
Asa cum am spus, ne-am dorit sa avem multi tineri de mare perspectiva in cadrul lotului, tineri care ne dau mari sperante ca avem viitor in baschetul european. Astept de la ei in primul rand determinare si dorinta de a se impune in cadrul reprezentativei. Noi, cei din staff-ul tehnic, cu siguranta ii vom incuraja in permanenta...
 
Avem si o premiera! Cum ati ajuns la Malcolm Armstead?
 
Pot sa va dezvalui faptul ca am avut o lista foarte lunga de jucatori straini, insa cei foarte valorosi, care joaca in Euroliga, nu sunt interesati de vreun pasaport care le-ar strica programul de vara. Sansa noastra era sa alegem dintre jucatorii care au un potential mare de a ajunge acolo si care isi doresc sa faca asta. Asa am ajuns la MVP-ul ABA League de acum doi ani, Malcolm Armstead, jucator recomandat si de antrenorul de la Partizan Belgrad, domnul Aleksandar Dzikic. Este un jucator extrem de talentat si puternic, care joaca pe pozitia 1, chiar si pe 2. Pe langa el, am hotarat sa mai avem in vedere si un alt jucator strain pe care il cunoastem bine si care a confirmat atat in campionatul intern cat si in cel al Turciei.
 
Da, dupa turneul din China, urmeaza meciurile amicale din Brazilia, unde va aparea si al doilea strain, Giordan Watson. Credeti ca echipa Romaniei va avea la EuroBasket 2017 un coordonator de joc naturalizat?
 
Momentan, stiu ca amandoi vor fi prezenti atat la meciurile din Brazilia, din luna iulie, cat si la meciurile din turnele organizate in Romania, in luna august. Desigur, ne dorim sa vedem care este cea mai buna formula pentru echipa noastra si vom vedea ce vom face. In functie de decizia noastra, sper ca la EuroBasket 2017 sa avem si un coordonator de joc naturalizat in echipa Romaniei, asa cum au mai toate nationale din Europa!  
 
Din lotul convocat pentru actiunile din iulie lipsesc cativa sportivi cu experienta, precum Moldoveanu, Baciu etc. Se vor alatura Nationalei? Lista va fi deschisa sau veti forma un nucleu clar de 24 de sportivi?
 
Cu siguranta, acestia se vor alatura Nationalei in cea de-a doua parte a pregatirii, in august, si vor fi prezenti la antrenamentele si meciurile de la Cluj-Napoca. Atunci sper sa avem un efectiv complet, cat mai aproape de cel care va fi pe teren la EuroBasket 2017. Pentru turneul final european am alcatuit deja o lista de 24 de jucatori care vor fi monitorizati in permanenta, dar lista este si va ramane deschisa. Vom observa de-a lungul sezonului fiecare jucator roman cu potential, despre care credem ca ne-ar putea ajuta in angrenajul echipei nationale la meciurile din cadrul EuroBasket 2017. Iar la turneul final vrem sa avem cei mai in forma jucatori.
 
Dupa pregatirea din aceasta vara, ce planuri aveti pentru Nationala pana la inceperea EuroBasket 2017?
 
In primul rand, ne-am asigurat serviciile unei firme sarbesti de top, care se ocupa de partea de cercetare in sport, firma care prin reprezentantii sai se va ocupa de partea de pregatire fizica, nutritie si dezvoltare individuala, creionand modele personalizate pentru fiecare jucator in parte, un plan individual care va fi monitorizat de-a lungul sezonului. De asemenea, staff-ul tehnic va mentine permanent contactul cu fiecare jucator si antrenorul sau, pentru a ne asigura ca progreseaza asa cum ne dorim. Desigur, pregatirea din vara anului viitor va fi decisiva. Eu sper ca la acea ora, toti jucatorii sa fie sanatosi si dornici de performanta. Pentru a reusi sa atingem impreuna targetul propus pentru EuroBasket 2017.
 
In final, cateva ganduri pentru suporterii Nationalei, care vor avea ocazia sa-i vada pe tricolori la meciurile de la Cluj, in august, dar mai ales anul viitor, la EuroBasket 2017.
 
Asa cum am spus inca de acum doi ani, suntem o echipa care vrea sa demonstreze ca baschetul din Romania este in progres si ca avem si noi locul nostru pe scena europeana. Ne dorim ca suporterii nostri sa ne fie alaturi, sa ne sustina cum numai ei stiu sa o faca, si cu siguranta impreuna vom reusi sa scriem istoria. Hai Romania!

Parteneri