Foto

Marcel Tenter: Este timpul pentru o calificare la Eurobasket!

Asa cum am anuntat de ieri dupa-amiaza, antrenorul reprezentativei masculine a Romaniei, Marcel Tenter, a semnat pentru urmatorul sezon cu fosta campioana a Ungariei, Alba Fehervar, anuntul oficial fiind realizat in cadrul unei conferinte de presa ce a avut loc la sediul gruparii din Szekesfehevar. La putin timp dupa anuntul oficial, tanarul si valorosul antrenor Marcel Tenter a acordat un amplu interviu site-ului FR Baschet, in care vorbeste atat despre noua sa echipa, cat si despre nationala Romaniei, care va intra de luna viitoare in pregatire pentru meciurile de calificare la Eurobasket 2015.
 
Sunteti noul antrenor al fostei campioane a Ungariei, Alba Fehevar. Cum v-ati decis?
 
Da, asa este. M-am hotarat dupa cinci ani ca si antrenor principal in Romania ca este momentul si pentru o experienta internationala. Consider ca din procesul de maturizare al oricarui antrenor, trebuie sa faca parte si experienta iesirii din cadrul protejat al clubului unde a jucat de exemplu sau chiar din tara de origine. Aceste experiente, pana la urma, cred ma vor formata si ma vor completa in dorinta mea de a progresa si de a ma perfectiona. Pe de alta parte, inca de anul trecut am fost contactat de reprezentantii echipei Alba Fehervar, care m-au monitorizat de-a lungul sezoanelor petrecute in Romania.
 
Ca jucator, primul pas pe care l-ati facut in afara granitelor tarii a fost in Ungaria, in 1996, la Hodmezovasarhely. Acum, ca antrenor, tot in Ungaria, dar la Alba Fehervar. Este doar o coincidenta?
 
(zambeste) Nu stiu, cred ca asa a fost sa fie! In orice caz, inca de pe vremea cand jucam la Hodmezovasarhely si Kaposvar am observat acest club extrem de respectat in Ungaria. Alba Fehervar are o mare traditie in aceasta tara si este un club foarte puternic.
 
Cum ati fost primit de cei de la Alba Fehevar si care sunt obiectivele? Si ce staff veti avea?
 
Pot spune ca am fost primit cu multa caldura si ma bucur ca am intalnit oameni valorosi in cadrul boardului de conducere - fost jucator NBA sau fosti jucatori de nationala a Ungariei - care doresc sa faca performanta si sper sa-mi ofere bugetul si jucatorii care sa-mi permita obtinerea unor rezultate notabile. In prima faza, obiectivul este o clasare in primele patru in viitorul campionat si o iesire din grupele cupei europene in care vom juca. Despre staff, deocamdata va pot spune ca am un antrenor secund maghiar, care este un fost component al lotului national al Ungariei, si suntem in negocieri cu inca un asistent stabilit de mine.
 
La eventualele transferuri din vara, veti apela si la jucatori din Liga Nationala de Baschet, romani sau straini?
 
Este posibil... insa mai intai eforturile de recrutare trebuie sa se concentreze pe jucatorii maghiari, deoarece in campionatul din Ungaria nu au voie decat trei jucatori straini pe foaie.
 
Pana veti incepe pregatirile cu echipa din Ungaria, veti incepe la finele lunii iunie cu nationala Romaniei actiunea de calificare la Eurobasket 2015. Cum vi se pare grupa din care facem parte si ce sanse credeti ca avem?
 
Asa cum am mai spus, este o grupa grea, dar nu imposibila. Suedia si Letonia sunt echipe participante la ultimul Eurobasket cu rezultate foarte bune, iar Slovacia este o echipa foarte ambitioasa, cu jucatori tineri si foarte talentati. Noi vom avea o echipa echilibrata si sper ca, bazandu-ne pe un efort colectiv extrem, sa facem o surpriza placuta fanilor nostri.
 
Pe ce nucleu de jucatori veti conta in aceasta campanie?
 
Echipa se va construi in jurul nucleului format din Vlad Moldoveanu, Mihai Silvasan, Andrei Mandache, Titus Nicoara, dar si cu aportul mai tinerilor Adrian Gutoaia, Catalin Baciu, Bogdan Tibirna, Alexandru Olah. Trebuie sa fim o echipa unita si este foarte important ca la ora meciurilor fiecare component al nationalei sa-si atinga, daca nu chiar sa-si depaseasca, limitele, pentru a obtine rezultate deosebite.
 
In incheiere, un mesaj pentru fanii din Romania, care vor fi cu siguranta alaturi de tricolori!
 
Personal, le transmit ca am asteptat suficient, este timpul pentru o calificare! Imi doresc o sala plina la fiecare meci, pentru ca impreuna cu al “saselea jucator” sunt convins ca avem sanse mai mari de calificare. Hai Romania!

Va multumim si mult succes!

Parteneri