Foto

Marcel Tenter: Motivatia si jocul colectiv sunt secretele succesului!

Fostul mare international roman Marcel Tenter demonstreaza pe zi ce trece ca si-a intrat perfect in rolul antrenorului de succes, reusind atat la U-Mobitelco Cluj-Napoca, cat si la Gaz Metan Medias, sa gaseasca reteta performantei si sa imprime echipelor respective un joc spectaculos si modern. La inceputul acestui sezon, “transferat” pe banca tehnica a Gaz Metan Medias, Tenter a reusit sa insufle noii sale echipe ceva din motivatia si pofta de joc din vremurile cand era un baschetbalist de top, si a incercat, cu mult succes pana in prezent, sa ofere pe tava elevilor sai solutiile tactice pentru obtinerea victoriei. Astfel, desi participa in premiera in cupele europene, Gaz Metan Medias a reusit rapid sa scoata capul in Europa si sa atraga atentia tuturor specialistilor de pe Batranul Continent, acumuland victorie dupa victorie in EuroChallenge, in ciuda renumelor adversarelor intalnite atat in turul preliminar, cat si in faza grupelor. Dupa cel de-al patrulea succes consecutiv obtinut marti seara in EuroChallenge, antrenorul Marcel Tenter ne-a acordat un interviu in exclusivitate, vorbind deschis despre “secretele” victoriei.
 
Felicitari, ati obtinut a patra victorie consecutiva in EuroChallenge! Cum a fost?
 
A fost un meci extrem de greu, poate cel mai dificil de pana acum. Stiam ca intalnim un adversar valoros, cu o mare experienta in cupele europene, care cunoaste foarte bine retetarul succesului in astfel de jocuri cu o miza foarte mare. Dupa cum s-a derulat jocul de marti seara in primele minute, am inteles foarte repede ca nu vom putea sa castigam daca jucam in mod normal cu Khimik Juzhne. M-am consultat cu staff-ul tehnic si am decis sa schimbam strategia, sa imprimam un rimt mult mai rapid jocului, desi solutia era risanta, deoarece eram dominati clar atat fizic, cat si la recuperare, jucatorii nostri fiind ceva mai mici. Efortul senzational depus de jucatori a compensat, insa, si am reusit sa echilibram jocul pana la pauza. Avand un avantaj moral dupa revenirea din sfertul al doilea, la reluare am avut perioade foarte bune, in care ne-am impus ritmul de joc. De altfel, am castigat si pentru ca am fost mai lucizi in momentele cheie si am ales solutiile bune in atac, dar si in aparare.
 
La inceputul sezonului EuroChallenge credeati ca veti ajunge lideri in grupe?
 
Trebuie sa recunosc ca era foarte greu de prevazut asa ceva. Sau ca vom sti care va fi capacitatea noastra intr-o competitie europeana, mai ales ca participam in premiera. Este un alt nivel si o alta competitie, fata de campionatul intern. Un rol deosebit in reusita noastra l-au avut jocurile din preliminarii, cu Ural Ekaterinburg, atunci cand am intalnit o echipa puternica, cu ambitii foarte mari. Ekaterinburg este un oras cu o traditie deosebita in voleiul feminin, iar oamenii din baschet erau decisi sa faca lucruri mari si cu aceasta echipa. Am pierdut primul joc acasa pe final, dar a fost clar ca emotiile de debut intr-o cupa europeana si-au spus cuvantul. In Rusia am jucat altceva, am reusit sa obtinem victoria si calificarea in grupe, ceea ce ne-a demonstrat ca avem un potential mare pentru abordarea urmatoarelor jocuri. Dar, repet, aceste jocuri au fost o experienta utila, care ne-a ajutat enorm in faza grupelor.
 
Putem spune, deja, ca ati devenit o specialista a finalurilor de joc?
 
(rade) Nu stiu daca suntem sau nu o specialista a finalurilor de joc. Este adevarat ca pana acum am castigat la diferente mici, in urma unor finaluri nerecomandate cardiacilor. Dar cred cu tarie ca foarte mult conteaza inspiratia de moment, atat a celor de pe banca tehnica, cat si a jucatorilor. Pana acum am avut sansa sa materializam tot ceea ce ne-am propus. E adevarat ca am avut si noroc, ca doar face parte din joc, dar suntem extrem de constienti ca acest lucru nu tine la nesfarsit. In momentele cruciale trebuie sa ai incredere, sange rece, si mai ales trebuie sa fim mai atenti la aruncarile libere in finaluri incandescente. Fiecare punct conteaza! Numai asa cred ca poti castiga jocul. Pana in prezent, pe langa jocul foarte bun, am avut parte si de sansa. Dar sunt constient ca putem chiar mai bine si pentru asta trebuie in primul rand sa fim la fel de atenti si de motivati ca si pana acum.
 
Care ar fi secretul succesului?
 
In primul rand nivelul motivatiei jucatorilor. Din nefericire, in cupele europene am reusit sa fim la cote inalte, dar este cu mult diferit fata de concentrarea din campionatul intern. Poate ca este si o alta atmosfera, o alta provocare. Imi reprosez pana acum ca nu pot impune aceeasi stare de spirit in echipa in ambele competitii. De aceea am facut cateva greseli in LNBM, dar in toate meciurile din EuroChallenge jucatorii au fost la inaltime, atat mental, cat si psihic. Au rapuns perfect solicitarilor staff-ului tehnic si au dat totul pe teren. Evident, cu bune si rele. Totodata, cred ca un alt punct important este si coeziunea, jocul colectiv in echipa. Este bine ca la Medias nimeni nu se gandeste la jocul individual, toti jucatorii acordand sprijin colegilor din teren in momentele dificile. Asta ne ajuta foarte mult. Pe de alta parte, cred ca nefiind foarte cunoscuti in baschetul european, poate chiar deloc, tinand cont ca jucam in premiera in EuroChallenge, a fost un atuu important pentru noi. Deoarece probabil ca adversarii n-au fost foarte atenti la Gaz Metan Medias, iar noi am speculat perfect. Le-am spus baietilor, insa, ca pe parcurs va fi din ce in ce mai greu, deoarece in prezent nu mai reprezentam o surpriza pentru nimeni. Toti se vor “garda” impotriva noastra, dar cred ca avem solutiile de a contracara orice adversar puternic si incomod.
 
Ce va propuneti in continuare? Sanse de calificare...
 
Nu sunt adeptul calculelor si nici nu-mi place sa vorbesc despre ce va fi... Trebuie sa-ti faci o strategie pas cu pas, important este urmatorul adversar. Dupa trei victorii consecutive in Grupa D, cred ca deja se poate vorbi si despre calculele calificarii, dar mai avem multe jocuri, iar grupa este foarte dificila si echilibrata. Nu vreau sa vorbesc despre sanse, deoarece nu vreau sa pun o presiune in plus pe jucatori si sa le risipesc astfel atentia. Trebuie sa fim in continuare la fel de motivati si de atenti, deoarece ne asteapta jocuri din ce in ce mai dificile.
 
Multumim si mult succes in continuare!

FOTO - Marcel Tenter felicitat de suporteri dupa succesul din EuroChallenge (copyright Denisa Ciobincan)

Parteneri