Foto

Marius Runkauskas, de la Ploiesti titular in nationala Lituaniei!

Tripla campioana a Europei si medaliata cu bronz a Mondialului din 2010, Lituania, pare a fi cea mai grabita echipa calificata la Eurobasket 2015. In vreme ce mare parte dintre viitoarele adversare abia de au sunat adunarea, balticii au jucat deja prima partida de pregatire, castigata cu scorul de 80-68 in fata selectionatei Australiei. Peste 5000 de spectatori au aplaudat, in superba arena din Klaipeda, o echipa a Lituaniei in care si-au facut aparitia nu mai putin de cinci debutanti: Domantas Sabonis (Gonzaga), Arturas Milaknis (Unics Kazan), Lukas Lekavicius (Zalghiris Kaunas), Robertas Giedraitis si Marius Runkauskas, ambii de la Lietuvos Rytas. Interesul pentru aparitia fiului celebrului Arvydas Sabonis in tricoul verde a fost extraordinar, iar pivotul Universitatii Gonzaga, care are la 19 ani inaltimea de 2,08 m, a reusit 4 puncte si 7 recuperari in 21 de minute. Pe de alta parte, campionul Romaniei cu CSU Asesoft Ploiesti, Marius Runkauskas, aflat la capatul unui sezon excelent, a facut un pas imens in cariera si a bifat prima selectie la 29 de ani, ca titular in nationala "verzilor", adunand in 14 minute jucate, 2 puncte si 2 pase decisive!
Lituania - Australia 80-68 (18-26, 23-15, 16-16, 23-11)
Conform datelor oficiale, din formula de start a echipei antrenate de Jonas Kazlauskas au facut parte: Mantas Kalnietis (8p, 3 rec, 3 pase), Antanas Kavaliauskas (10p, 6 rec), Paulius Jankunas (5p, 4 rec), Mindaugas Kuzminskas (10p, 5 rec, 2 pase) si Marius Runkauskas
 (2 p, 2 pase). La finalul partidei, selectionerul lituanian s-a declarat multumit de evolutia tanarului Saabonis, dar a mentionat ca "inca nu si-a etalat intregul potential", dupa care a punctat: "Avem multe fete noi si avem mult de lucru. Mai avem multe de pus la punct in toate aspectele jocului, dar cred ca fanii ar trebui sa fie multumiti de evolutia de azi a echipei. Am intalnit un adversar foarte puternic si ma bucur ca baietii au luptat foarte bine sub panouri pentru fiecare minge." Pe de alta parte, fiind prima partida oficiala, antrenorul principal a mizat mai mult pe jucatorii nou intrati in nationala Lituaniei si a preferat sa nu-i foloseasca pe "veteranii" Robertas Javtokas, Jonas Maciulis si Renaldas Seibutis.
Mentionam ca Lituania face parte din Grupa D a Eurobasket 2015 si va juca la Riga impotriva Belgiei, Cehiei, Estoniei, Ucrainei si Letoniei.

Parteneri