Foto

Meci dificil cu Suedia in campania de calificare la Eurobasket 2015

Reprezentativa de seniori a Romaniei va intalni, miercuri seara, de la ora 19:00, incomoda selectionata a Suediei, in cel de-al doilea meci din cadrul Grupei F de calificare la Eurobasket 2015. Intr-un meci de totul sau nimic, in care miza este uriasa pentru ambele combatante, tricolorii vor incerca sa obtina a doua victorie din aceasta campanie europeana, mizand foarte tare si pe sprijinul suporterilor proprii, care sunt asteptati in numar mare in Sala Sporturilor „Transilvania” din Sibiu. De altfel, la fel ca si la meciurile amicale, intrarea este libera, un motiv in plus ca fanii baschetului romanesc sa umple pana la refuz tribunele si sa fie alaturi de nationala pregatita de antrenorii Marcel Tenter, Claudiu Fometescu si Milorad Perovic.
 
Dupa victoria de week-end-ul trecut, din Slovacia, cand s-au impus in fata nationalei tarii gazda cu scorul de 81-69, tricolorii nostri vor aborda cu incredere sporita cea de-a doua disputa din prelimiariile Eurobasket 2015, programata sa se desfasoare la Sibiu, mercuri seara, de la ora 19:00. Desi vor intalni un adversar de calibru, Suedia fiind una dintre principalele noastre rivale in lupta de calificare, componentii nationalei Romaniei sunt optimisti si spera la un joc foarte bun, concretizat si pe tabela printr-o noua victorie. De altfel, intreaga echipa nationala a Romaniei este constienta de importanta jocului de miercuri seara si mai ales de necesitatea unei victorii in ecuatia calificarii, mai ales ca Suedia a venit la Sibiu cu gandul de a sterge cu buretele esecul din prima runda a Grupei F, cand s-a inclinat pe teren propriu in fata Letoniei, cu 50-62.
Intalnim maine seara un adversar mai valoros decat echipa pe care am invins-o in primul meci, Slovacia. Suedia are o echipa tanara, cu multi jucatori de care veti auzi in plan international. Dar, chiar si asa, avem capacitatea sa-i invingem pe suedezi! Speram ca, si cu ajutorul publicului, sa-i oprim miercuri seara”, a declarat optimist antrenorul Marcel Tenter in cadrul unei conferinte de presa, adugand si ca lotul tricolor este valid, desi „mai sunt unele mici probleme medicale, dar nu de natura sa-i tina departe de teren pe jucatori.” La randul sau, capitanul echipei nationale, Mihai Silvasan, a mentinut acelasi optimism in declaratii si a facut un apel la suporterii baschetului romanesc sa vina in numar cat mai mare la Sala Sporturilor „Transilvania”, intrarea la meciul cu Suedia fiind libera. „Suedia este o echipa puternica, cu multi jucatori talentati si cu un potential net superior Slovaciei. Miercuri seara, presiunea este pe ambele echipe, si pe noi, si pe suedezi. Ca sa ramana in cursa de calificare ei trebuie sa castige la Sibiu. Numai ca si noi avem nevoie de victorie si avem avantajul de a juca in fata propriilor suporteri. Cred ca cine va rezista mai bine la presiune va castiga!", a declarat Silvasan, mentionand si ca spera ca tribunele sa fie pline. „Eu unul stiu bine ce inseamna un public turat la maxim, la Sibiu! Sper ca maine seara publicul sa vina in numar cat mai mare la meci. Avem nevoie de sprijinul suporterilor!".
Marti seara, dupa antrenamentul tricolorilor, si internationalul Vlad Moldoveanu s-a aratat optimist in ceea ce priveste soarta partidei cu Suedia, dar este constient si ca nationala oaspetilor este o echipa periculoasa, chiar daca este lipsita de jucatorii care evolueaza in NBA. „Cunosc foarte bine cativa dintre jucatorii din nationala Suediei si stiu ca pun o presiune foarte mare pe adversar. Se apara foarte bine si chiar daca nu au forta ofensiva deosebita, deoarece le lipsesc si cei din NBA, au cativa tineri dornici de afirmare. Sunt convins ca daca ne vom face jocul nostru, daca vom gresi cat mai putin si vom avea sprijinul suporterilor, vom castiga... Este foarte importanta o victorie in economia calificarii si trebuie sa invingem. Avem deja un plus de experienta si maturitate in joc fata de anii trecuti si asta conteaza mult in astfel de campanii. Pe de alta parte, sa nu uitam ca in urma cu patru ani am castigat la Cluj meciul impotriva Suediei, cu Jonas Jerebko (n.n. – jucator la Detroit Pistons) pe teren!”, a subliniat Vlad Moldoveanu, in vreme ce colegul sau de generatie, Titus Nicoara, care a avut o contributie sustantiala la victoria din Slovacia, a opinat realist: „Victoria cu Slovacia a trecut. Urmeaza acum meciul cu Suedia, care este foarte important atat pentru noi, cat si pentru ei. Va fi un alt joc fata de cel din prima runda, cu o miza mare, iar noi trebuie sa obtinem maximul: victoria! Este important fiecare pas pe care-l facem in aceasta campanie si trebuie sa fructificam avantajul terenului propriu”, a punctat Titus Nicoara, cel care in urma cu patru ani, cand Romania trecea de Suedia la Cluj, cu 70-54, si-a trecut in „cont” un double-double, cu 16 puncte si 10 recuperari.
 
Meciul Romania – Suedia va fi trasmis in direct de DIGI SPORT 3, cu incepere de la ora 19:00, iar suporterii nationalei care vor fi prezenti in tribune se vor bucura si de cateva surprize pregatite de Federatia Romana de Baschet si Asociata al 6-lea Jucator, una dintre acestea fiind si „aruncarea norocoasa”.

Adversarii Romaniei au sosit marti dupa-amiaza in Sibiu si au efectuat obisnuitul antrenament de acomodare. De remarcat ca in staff-ul tehnic al suedezilor se afla si un roman, antrenorul secund Stefan Timbus, in vreme ce pivotul Brice Massamba a fost inregimentat recent de CSU Atlassib Sibiu.

FOTO - copyright Denisa Popsor

Parteneri