Foto

Meciuri de cosmar in Eurochallenge

Cele trei reprezentante ale LNBM in actualul sezon al Eurochallenge, CSM U Oradea, U-Banca Transilvania Cluj-Napoca si Energia Tg. Jiu, au capotat, marti seara, in meciurile din etapa secunda a primei faze din competitia continentala, primele doua cedand pe teren propriu iar detinatoarea Cupei Romaniei in deplasare. Vicecampioana LNBM, CSM U Oradea, a pierdut fara drept de apel in fata puternicei grupari ruse Avtodor Saratov, scor 74-101, clujenii au fost nevoiti sa se recunoasca invinsi, in prelungiri, de incomoda echipa turceasca Trabzonspor Medical Park, scor 80-81, iar gorjenii au trecut de putin pe langa o noua victorie in Grupa B, dar au cedat intr-un final dramatic pe terenul gruparii maghiare Egis Kormend, cu 76-77, dupa ce cu doua minute inainte de final conduceau cu 76-71!
 
 
Cea de-a doua etapa din grupele Eurochallenge a fost una nefasta pentru reprezentantele noastre, CSM U Oradea, U-Banca Transilvania Cluj-Napoca si Energia Tg. Jiu, fiind nevoite sa se recunoasca invinse in meciurile disputate marti seara.

La un pas de fericire!

In Grupa B, detinatoarea Cupei Romaniei, Energia Tg. Jiu, a reusit din nou un meci foarte bun, de aceasta data, in deplasare, in fief-ul gruparii maghiare Egis Kormend. Dupa succesul obtinut in etapa inaugurala in fata echipei estoniene Tartu University Rock, scor 74-56, baschetbalistii pregatiti de antrenorul Antonis Constantinides au plecat cu ganduri mari in Ungaria. Din nefericire, insa, gorjenii au fost la un pas de un nou rezultat notabil, dar au cedat intr-un final dramatic, cu scorul de 76-77 (14-27, 27-24, 20-13, 15-13), dupa ce cu doua minute inainte de final conduceau cu 76-71! Astfel, gorjenii au fost nevoiti sa plateasca un tribut greu pentru startul nefast (scor 27-14 in min. 10), desi ulterior au reusit sa revina in joc si sa controleze clar celelalte trei sferturi. A fost insuficient, insa, pentru a obtine o noua victorie, gazdele gestionand foarte bine finalul de joc, cand au reusit un spectaculos “run” de 6-0 in ultimele doua minute, care le-a adus victoria cu 77-76. Conform datelor statistice, punctele echipei din Tg. Jiu au fost marcate de VLAICU (18 p, 5 rec), TROUPE (14 p, 4x3, 3 rec, 2 pase, 3 int), KREMEN (11 p, 3x3, 6 rec, 3 pase, 1 int), DARBY (8 p, 3 rec, 4 pase, 2 int), WATSON (7 p, 1x3, 2 rec, 1 pasa, 1 int), MILOSEVIC (6 p, 2 rec), TURNER (5 p, 1 rec, 1 cap), KARPELESZ (4 p, 1x3, 5 rec), AKTAS (3 p, 1x3, 1 rec, 1 pasa). De la gazde s-au remarcat englezul RICHARDS (18 p, 1x3, 7 rec, 1 int) si internationalul roman TOROK (16 p, 4 rec).
La finalul partidei, cei doi antrenori au declarat:
Antonis Constantinides (antrenor Energia Tg. Jiu) – “Felicitari pentru Kormend, pentru prietenul meu Ante, dar si pentru suporterii locali, care au realizat o atmosfera deosebita in timpul jocului. Pot imparti jocul nostru in doua parti. In prima parte, am jucat foarte rau, fara suflet. La pauza, am vorbit despre greselile noastre si toata lumea a realizat ca putem mai mult, Am fortat echipa gazda sa faca multe greseli, am inceput sa atacam mai bine si in acelasi timp am strans apararea. In ultimele minute a fost un echilibru evident intre echipe si oricine putea castiga. In final, am pierdut la un singur punct! Evident ca suntem dezamagiti, dar de aceea baschetul este cel mai frumos sport din lume.
Ante Perica (antrenor Egis Kormend) – “A fost un joc nebun. In prima parte, am jucat foarte bine, dar in a doua parte am fost la polul opus. Am avut multe oscilatii in timpul meciului. In partea secunda am permis adversarilor sa se apropie prea mult, jocul nostru nu a mai functionat si de aceea ne-a fost greu sa marcam. Adversarii au pus o presiune mare pe noi si am fost obligati sa luam decizii. Dar, in cele din urma, am fost capabili sa obtinem victoria si asta conteaza!
In urma acestui rezultat, coroborat cu succesul obtinut de Tartu University Rock in fata Lukoil Academic Sofia, scor 71-59, iata cum arata clasamentul grupei B dupa primele doua etape:
1. Egis Kormend – 4 puncte (2 victorii)
2. Energia Tg. Jiu – 3 puncte (1 victorie, 1 infrangere)
3. Tartu University Rock – 3 puncte (1 victorie, 1 infrangere)
4. Lukoil Academic Sofia – 2 puncte (2 infrangeri)

Fara vlaga

 
In Grupa D, vicecampioana LNBM, CSM U Oradea, a cedat in fata presiunii impuse de puternica grupare rusa Avtodor Saratov si a fost nevoita sa paraseasca terenul cu capul plecat, fluierul final al arbitrilor consemnand scorul de 74-101 (16-25, 14-24, 21-27, 23-25). De altfel, a fost un meci fara istoric, dominat clar de oaspeti in toate cele patru sferturi la toate capitolele, spre dezamagirea baschetbalistilor pregatiti de antrenorul Cristian Achim, dar si a suporterilor oradeni veniti in numar mare in Arena “Antonio Alexe” sa-si sustina favoritii. Conform datelor statistice prezentate de FIBA-Europe, punctele oradenilor au fost realizate de DILLON (23 p, 2x3, 6 rec, 2 pase, 3 int), HATTEN (12 p, 3 rec), KRAPIC (12 p, 4 rec, 1 pasa, 1 cap), MARKOVIC (12 p, 2x3, 1 rec, 1 pasa), SUBOTIC (7 p, 1x3, 5 rec, 2 pase), PANTIC (6 p, 6 rec, 2 pase), GUTOAIA (2 p, 3 rec). Au mai evoluat POPESCU (2 rec, 2 pase, 1 int) si POP. De la invingatori s-au remarcat DOWNS (21 p, 4x3, 1 rec, 1 int, 1 cap) si VZDYKHALKIN (21 p, 4x3, 3 rec, 1 pasa, 3 int).
La conferinta de presa de la finalul partidei, cei doi antrenori au declarat:
Cristian Achim (antrenor CSM U Oradea) – “A fost un joc dezamagitor pentru noi. Am avut si inca avem o serie de probleme medicale in lot, dar nici nu vreau sa ma gandesc la asta de acum inainte. Trebuie sa mergem mai departe si sper sa ne aratam adevarata valoare in meciurile urmatoare. Desigur, este foarte dificil sa joci bine cand nu poti sa te antrenezi la un nivel inalt sau macar normal. E adevarat, am intalnit o echipa foarte buna. Felicit echipa adversa, dar si noi le-am facilitat cumva acest joc foarte bun.”
Sergei Mokin (antrenor Avtodor Saratov) – “Cred ca astazi am reusit un meci mare deoarece coordonatorul nostru de joc (n.n. - Courtney Fortson a bifat 16 p, 7 rec, 8 pase, 3 int)a reusit sa imprime jocului un ritm foarte alert. Il felicit pentru asta, dar de asemenea vreau sa felicit intreaga echipa pentru victorie. Am studiat si invatat cum joaca Oradea si le-am oprit aruncarile de 3 puncte. Cred ca asta a fost cheia succesului nostru.
In urma acestui rezultat, coroborat cu victoria obtinuta de BC Astana, in prelungiri, in fief-ul echipei turcesti Tofas SC Bursa, cu scorul de 106-102, iata cum arata clasamentul grupei D dupa primele doua etape:
1. Avtodor Saratov – 4 puncte (2 victorii)
2. BC Astana – 4 puncte (2 victorii)
3. Tofas SC – 2 puncte (2 infrangeri)
4. CSM U Oradea – 2 puncte (2 infrangeri)

Final de infarct!

 
In Grupa F, U-Banca Transilvania Cluj-Napoca a scapat printre degete o victorie importanta la debutul din Sala Polivalenta, cedand intr-un final de cosmar in fata incomodei echipe turcesti Trabzonspor Medical Park, in prelungiri, cu scorul de 80-81 (13-13, 27-18, 13-19, 17-20, 10-11). In fata a 5.000 de spectatori, un record in materie pentru baschetul romanesc, clujenii au jucat foarte bine si pareau la un moment dat ca vor reusi sa sparga gheata si sa obtina victoria, mai ales ca pana la pauza si-au dominat adversarul si au intrat la vestiare cu un avantaj consistent: 40-31. La reluare, gazdele forteaza desprinderea si se distanteaza pana la 15 puncte (scor 49-34 in min. 26), dar turcii au o riposta foarte puternica, domina clar lupta de sub panouri, si recupereaza pas cu pas handicapul in numai patru minute, astfel ca sfertul al treilea se incheie la scorul de 53-50 pentru clujeni. Ultimele zece minute din timpul regulamentar se deruleaza sub semnul echilibrului, ambele combatante incercand sa incline balanta victoriei in favoarea lor, dar fluierul de final al arbitrilor consemneaza egalitate, Marshall reusind sa trimita meciul in prelungiri: scor 70-70. Bazandu-se pe un plus de experienta, oaspetii gestioneaza mai bine minutele de prelungire si reusesc sa obtina victoria, cu 81-80, desi clujenii au beneficiat de ultimul atac dupa timpul de odihna cerut cu 19 secunde inate de final. Conform datelor oficiale, puncte grparii clujene au fost marcate de MILLAGE (21 p, 1x3, 6 rec, 1 pasa, 3 int), HARGROVE (19 p, 5x3, 3 rec, 3 pase), SILVASAN (16 p, 2x3, 4 pase), MANDACHE (12 p, 1x3, 4 rec, 1 pasa, 2 int), BARNETTE (6 p, 1x3, 9 rec, 2 pase, 1 int, 1 cap), BACIU (2 p, 3 rec, 1 pasa), JUCAN (2 p, 1 rec, 1 pasa), LALOVIC (2 p, 2 rec, 2 pase). Au mai jucat CUIC (3 rec, 1 pasa) si MEDVEDJ (2 pase, 1 int). De la invingatori s-a remarcat HARDY (27 p, 3 rec, 2 pase, 1 int).
La terminarea meciului, cei doi antrenori au declarat:
Dorin Pintea (antrenor U-Banca Transilvania Cluj-Napoca) – “In primul rand doresc sa felicit echipa din Turcia pentru victorie. Au jucat un pic mai bine decat noi, au avut mintea mai limpede pe final, si, datorita recuperarilor – au avut 18 recuperari ofensive (n.n. – diferenta la capitolul recuperari dintre cele doua echipe a fost de 34-53!) – au reusit sa castige.
Hakan Demir (antrenor Trabzonspor Medical Park) – “A fost un meci foarte tare pentru ambele echipe, dar si pentru fani, un joc echilibrat care a ajuns in prelungiri, deci un meci de baschet foarte bun. Trebuia sa existe un invingator si noi am castigat, dar de asemenea si Clujul putea castiga si nu era o surpriza pentru nimeni, pentru ca au luptat din greu. Inaintea jocului, unul dintre pivotii nostri s-a accidentat si am fost obligat sa schimbam jucatorii. A trebuit sa ne schimbam jocul si tactica si am reusit sa stam in joc. Felicit echipa mea, felicit echipa gazda. Am vazut mai multe meciuri ale Clujului si este o echipa foarte buna.
In urma acestui rezulat, coroborat cu succesul obtinut de Magnofit GK pe terenul gruparii maghiare Atomeromu SE, cu scorul de 80-70, iata cum arata clasamentul Grupei F dupa disputarea primelor doua etape:
1. Trabzonspor Medical Park – 4 puncte (2 victorii)
2. Magnofit GK – 2 victorii (2 victorii)
3. U-Banca Transilvania Cluj-Napoca – 2 puncte (2 infrangeri)
4. Atomeromu SE – 2 puncte (2 infrangeri)

Programul din grupele Eurochallenge

 
Mai jos va prezentam si programul meciurilor pe care cele trei echipe romanesti le mai au de disputat in Eurochallenge:
 
18.11.2014
CSM U Oradea – SC Tofas (Grupa D, ora 18:00, in direct pe DIGI SPORT)
U-BT Cluj-Napoca - Atomeromu SE Paks (Grupa F, ora 20:00, in direct pe DIGI SPORT)
19.11.2014
Energia Tg. Jiu – Lukoil Academic Sofia (Grupa B, ora 18:00, in direct pe DIGI SPORT)
02.12.2014
CSM U Oradea – BC Astana (Grupa D, ora 20:00, in direct pe DIGI SPORT)
U-BT Cluj-Napoca - BK Magnofit (Grupa F, ora 18:00, in direct pe DIGI SPORT)
Tartu Rock - Energia Tg. Jiu (Grupa B)
09.12.2014
Avtodor Saratov - CSM U Oradea (Grupa D)
TS Medical Park - U-BT Cluj-Napoca (Grupa F)
Energia Tg. Jiu – Kormend (Grupa B, ora 19:00, in direct pe DIGI SPORT)
16.12.2014
SC Tofas - CSM U Oradea (Grupa D)
Atomeromu SE Paks - U-BT Cluj-Napoca (Grupa F)
Lukoil Academic Sofia - Energia Tg. Jiu (Grupa B)

FOTO - Millage, principalul marcator al clujenilor (credit - Melinda Nagy)

Parteneri