Foto

Meciuri de infarct pentru tricolori la Jocurile Europene de la Baku

Nationalele de baschet 3x3 ale Romaniei au pasit cu stangul la prima editie a Jocurilor Europene, intreceri care se deruleaza in aceste zile la Baku, ambele selectionate tricolore fiind invinse in meciurile de debut din faza grupelor de echipele Lituaniei. In competitia masculina, Romania a fost foarte aproape de o victorie importanta, dar a cedat in prelungiri, cu scorul de 15-16, iar in intrecerea feminina, echipa noastra a capotat intr-un final incandescent, cu scorul de 12-14.
 
Prima zi a intrecerilor de baschet 3x3 din cadrul primei editii a Jocurilor Europene de la Baku a fost nefasta pentru nationalele Romaniei, ambele echipe tricolore fiind obligate sa se recunoasca invinse de selectionatele similare ale Lituaniei la capatul unor partide total nerecomandate cardiacilor.
In competitia masculina, Romania a debutat in cadrul Grupei A impotriva Lituaniei, intr-o reeditare a semifinalei primei editii a Campionatului European de la Bucuresti, castigata anul trecut de tricolorii nostri cu scorul de 18-13. De aceasta data, partida de la Baku a fost mult mai incrancenata, chiar daca Santana, Vlaicu si Popescu au incercat in mai multe randuri sa se desprinda in castigatori. De altfel, tricolorii au preluat initiativa inca de la primele actiuni si au condus ostilitatile pana in minutul 5, cand Lituania a preluat pentru prima data conducerea pe tabela, gratie reusitei lui Luksa, care a facut ca scorul sa le devina favorabil cu 9-8. Imperial sub panou si in disputa de 1x1, Vlaicu a egalat de doua ori, 9-9 si 10-10, dupa care prin doua reusite spectaculoase a adus Romania in avantaj, scor 13-11 atunci cand mai erau doar doua minute din timpul regulamentar. Balticii riposteaza ferm si egaleaza la 13, acelasi Vlaicu mai reuseste inca o data sa-si pacaleasca adversarul si face ca scorul sa devina 14-13 cu 55 de secunde inainte de final, iar Tarvidas duce partida in prelungiri, egaland situatia pe tabela, 14-14. In primul “overtime” al acestei editii, Vlaicu mai aduce un punct la zestrea echipei noastre, insuficient, insa, pentru a castiga si jocul, fluierul final consemnand victoria Lituaniei, cu scorul de 16-15.
In intrecerea feminina, Romania a deschis “balul” din Grupa D primind replica incomodei echipe a Lituaniei, care a venit la Baku avand in lot una dintre cele mai inalte baschetbaliste din lume, Kristina Alminaite (24 ani), tripla campioana a Lituaniei avand 2,05 m si 86 kg! Romania a inceput in formula Marginean, Sipos si Haas, si a incercat sa puna presiune pe adversare inca din primele secunde, dar pivotul lituanian Alminaite s-a dovedit a fi foarte greu de oprit sub panou. Iar in momentele in care aceasta a fost blocata de defensiva noastra, a iesit spectaculos la rampa Taraseviciute, fosta campioana europeana cu echipa de junioare a Lituaniei reusind sa puncteze foarte bine si sa duca scorul pana la 6-2 in min. 3. Dornice sa tina aproape si sa ramana in joc, Marginean si Sipos reduc din diferenta, scor 6-8 in min. 5, dar balticele reusesc din nou sa gaseasca brese in apararea noastra si intra in ultimele doua minute regulamentare de joc cu un avans de cinci “lungimi”, scor 11-6 in min. 8. Haas inscrie de dincolo de semicerc, Taraseviciute si Alminaite riposteaza prompt si cu 54 de secunde inainte de final scorul devine 13-8. Fara sa-si piarda speranta, Marginean si Sipos inscriu pe rand de la mare distanta si relanseaza partida, scor 12-13 cand mai erau 17 secunde de joc, dar fosta campioana europeana de junioare Taraseviciute inscrie de la linia de libere, in vreme ce Marginean nu gaseste tinta la ultima aruncare, astfel ca sirena anunta finalul intalnirii si tabela “ingheata” la scorul de 14-12 in favoarea Lituaniei.
Conform programului anuntat de organizatori, maine, selectionatele Romaniei vor sustine ultimele doua partide din faza grupelor:
24 iunie 2015
Ora 13:30 Rusia – Romania (Grupa D, feminin, terenul central)
Ora 15:10 Romania – Israel (Grupa D, feminin, terenul central)
Ora 15:35 Israel – Romania (Grupa A, masculin, terenul central)
Ora 18:45 Romania – Slovenia (Grupa A, masculin, terenul central)

Parteneri