Foto

Mentiuni privitoare la eligibilitatea jucatorilor cu dubla cetatenie pentru loturile Romaniei

In ultimii ani, presedintele FRB, Carmen Tocala, a solicitat la FIBA eligibilitatea pentru nationala Romaniei pentru mai multi sportivi cu dubla cetatenie, cum ar fi Anamaria Cata-Chitiga, Niv Berkovitz, Roye Zeen Berkovitz, Ionut Ionescu, Daniel Grunfeld, Jonathan Nir etc. Toti acesti sportivi s-au aflat in vederile loturilor nationale ale Romaniei. Asta nu inseamna, insa, ca sportivii respectivi (in afara americanului Daniel Grunfeld) s-au antrenat sau au jucat vreodata pentru echipele nationale ale Romaniei. De altfel, toti acesti sportivi care detin dubla cetatenie (printre care si cea romana) nu pot juca pentru nationala Romaniei deoarece, momentan, nu sunt declarati eligibili pentru Romania de catre FIBA.
 
Tinand cont de acestea, va prezentam mai jos precizarile pentru aceste cazuri din “Regulations of FIBA-Europe, cap. VIII, National Status of Players”:
In Art 88, punctul 2, din Statutul National al Jucatorilor, se precizeaza: “Daca un jucator detine doua sau mai multe cetatenii legale, la nastere sau prin naturalizare, poate alege la orice varsta sa joace pentru echipa nationala pentru care doreste.” In plus, se mai arata ca, “daca un jucator care are doua sau mai multe cetatenii este selectionat de catre o echipa nationala dupa implinirea varstei de 18 ani, este obligat sa aleaga pentru care dintre echipele nationale doreste sa joace”. In final, se puncteaza ca, “daca un jucator a jucat pentru o nationala intr-o competitie majora FIBA, se considera ca acesta a ales echipa nationala a tarii respective, cu exceptia Art 88 punct 4. (n.n. - inaintea varstei de 17 ani poate juca pentru o alta nationala, daca cele doua federatii nationale sunt de accord ca dupa aceea sa joace pentru o a doua nationala).
Pe de alta parte, la Art 88, punctul 5, se precizeaza ca, “un jucator care a jucat dupa 17 ani pentru o nationala intr-o competitie majora FIBA nu mai poate juca pentru o alta nationala a altei tari.”
Referitor la baschetbalistii Niv Berkovitz, Roye Zeen Berkovitz si Jonathan Nir, conform datelor FIBA-Europe, acestia au jucat pentru Israel la Campionatele Europene, fiind eligibili la FIBA pentru nationala acestei tari. In cazul sportivului Jonathan Nir, conform datelor FIBA, acesta este nascut in 03.07.1986, are dubla cetatenie (israeliana si romana) si are 2,04 m. A jucat pentru nationala Israel la 2 Campionate Europene: European Championship U18, Division A, din 2004 (Israel locul 8, NIR a fost cel mai bun marcator si recuperator al echipei) si European Championship U20, Division A, din 2006 (Israel locul 12, NIR a fost cel mai bun marcator si recuperator al echipei). Totodata, Jonathan NIR a evoluat si in nationala universitara a Israel, in 2009, la Turneul International “Nation Cup – Munster 2009” – vezi foto.

Parteneri