Foto

Moldova la doi pasi de cos, un real castig pentru baschetul romanesc

Timp de doua zile, cei mai valorosi 120 de copii selectionati din Bacau, Pascani, Barlad, Vaslui, Roman (n.n. – echipa comuna cu Gheraiesti), Suceava, Botosani, Piatra Neamt, Dorohoi si Falticeni au concurat in Sala Polivalenta “Elisabeta Lipa” din Botosani in cadrul turneului “Uriasii Moldovei”, organizat de Federatia Romana de Baschet ca parte finala a Proiectului “Moldova la doi pasi de cos”, finantat de Ministerul Tineretului si Sportului in cadrul “Programului Pierre de Coubertin”. Dupa mai multe concursuri de indemanare, dar si multe meciuri atractive de baschet, toti cei prezenti au fost recompensati cu diplome si medalii iar cei mai valorosi au primit trofee si premii speciale.
 
Demarat de Federatia Romana de Baschet in urma cu mai bine de doua luni prin mai multe orase moldave, Proiectul “Moldova la doi pasi de cos”, finantat de Ministerul Tineretului si Sportului, a ajuns la final, sambata si duminica, derulandu-se in Sala Polivalenta “Elisabeta Lipa” din Botosani ultima faza. Mai exact, din cei peste 1.800 de copii din clasele primare prezenti in finalul lunii septembrie la turul de forta al “Caravanei Baschetului”, cu demonstratii in Bacau, Pascani, Barlad, Vaslui, Roman, Gheraiesti, Suceava, Botosani, Piatra Neamt, Dorohoi si Falticeni, au intrat in programul de initiere si selectie peste 500 de micuti baschetbalisti cu varste cuprinse intre 7-11 ani. Dintre acestia, la capatul a opt saptamani de antrenamente in care au incercat sa descopere tainele sportului cu mingea la cos si sa-si dezvolte abilitatile baschetbalistice sub directa indrumare a profesorilor de educatie fizica si a antrenorilor coordonatori, cei mai valorosi 120 de copii au fost selectionati sa reprezinte cele zece orase din Moldova in turneul final, intitulat sugestiv “Uriasii Moldovei”.
Sambata, in prima zi a turneului, atmosfera din Sala Polivalenta “Elisabeta Lipa” din Botosani s-a incalzit brusc dupa startul concursurilor specifice, cei 120 de copii bucurandu-se din plin de frumusetea jocului de baschet si mai ales de reusitele tehnice. A fost o zi plina si reusita, care ne-a dat mari sperante ca baschetul incepe din nou sa prinda radacini serioase in Moldova, mai multi profesori care au participat activ in actiunile proiectului exprimandu-si deja dorinta de a infiinta cluburi cu echipe de baschet in orasele de resedinta! Si, in pofida locurilor ocupate in clasamentele celor sase probe specifice, bucuria copiilor a fost de nedescris, reusitele tehnice fiind aclamate de profesori, parinti si chiar de adversari. Iar daca in urma cu trei luni multi dintre cei prezenti in acest week-end la Botosani nu stiau nimic despre baschet, sambata, copii au aratat ca deja indragesc sportul cu mingea la cos, fiind nedespartiti de mingiile portocalii si incercand in momentele de pauza fel de fel de giumbuslucuri tehnice.
Duminica, a fost o zi cu multe meciuri de baschet adaptate varstei participantilor, adversarele de pe tabloul de concurs fiind stabilite in functie de locurile ocupate in clasamentul general realizat in baza rezultatelor de la probele specifice. Cu multa pasiune si dornici sa arate ce au invatat, componentii celor zece selectionate au intrat pe rand in competitie, micutii baschetbalisti incercand sa-si etaleze cunostintele si sa scuture plasele de cat mai multe ori. Au fost multe meciuri interesante, unele incheiate dramatic dupa prelungiri si executia aruncarilor libere, iar bucuria celor 120 de copii n-a cunoscut margini. De la extaz, la agonie, si invers, participantii au trait intens fiecare faza de joc, indiferent daca erau in cinciul care evolua pe teren sau se aflau pe margine in asteptarea de a intra pe scena. Si chiar daca intr-o competitie exista invinsi si invingatori, la final, toti participantii s-au bucurat din plin de baschet si si-au pus cu mandrie la gat medaliile de participanti, imaginea de ansamblu de la festivitatea de premiere fiind o dovada in plus ca familia baschetului a castigat noi membrii si ca Proiectul “Moldova la doi pasi de cos” a fost un real castig pentru o regiune istorica in care baschetul a tot pierdut teren in ultimii ani.
Inainte de a-i nominaliza pe medaliatii celei de-a doua zile a turneului “Uriasii Moldovei”, dorim sa-i felicitam pe aceasta cale pe toti cei prezenti la Botosani, copii, antrenori si parinti, si sa le uram “Bun venit!” in marea familie a baschetului romanesc.
 
Turneul de baschet
1. Piatra Neamt
2. Bacau
3. Suceava
4. Dorohoi
5. Roman
6. Vaslui
7. Botosani
8. Barlad
9. Pascani
10. Falticeni
 
In turneul de baschet, selectionata Piatra Neamt si-a adjudecat medaliile de aur dupa ce a dispus in finala de selectionata Bacau, cu scorul de 15-11, in vreme ce Suceava a intrat in posesia bronzului, depasind in finala mica selectionata Dorohoi, cu 7-6.
 
Premii speciale
Cel mai inalt sportiv: Uta Denis (Botosani)
Cea mai inalta sportiva: Hutu Alexandra (Botosani)
Cea mai tehnica sportiva: Farcas Ilinca (Bacau)
Cel mai tehnic sportiv: Floristeanu Denis (Bacau)
MVP: Hanganu Tudor (Piatra Neamt)
 
Cosul de Aur
Masculin: Apetroaie Mircea Stefan (Suceava)
Feminin: Aursuleanu Alina (Botosani)

Parteneri