Foto

Moldoveanu: Este o sansa uriasa sa jucam impotriva campioanei europene si mondiale!

La putin timp dupa tragerea la sorti de la Istanbul, in care au fost stabilite cele patru grupe pentru Eurobasket 2017, mai toti specialistii baschetului romanesc s-au bucurat de “mana” pe care a avut-o legendarul Gheorghe Muresan atunci cand a trimis galonata echipa a Spaniei in grupa de la Cluj-Napoca. De altfel, inaintea evenimentului gazduit marti dupa-amiaza de impresionantul Palat Ciragan situat pe malurile Bosforului, mai toti componentii nationalei Romaniei, in frunte cu capitanul Vlad Moldoveanu, dar si multi dintre fanii baschetului romanesc, isi doreau ca Spania sa fie distruita in grupa de la Cluj-Napoca. Iar dorinta unanima a fost indeplinita, campioana europeana si mondiala pregatita de legendarul antrenor Sergio Scariolo urmand sa evolueze in Sala Polivalenta din Cluj-Napoca in cadrul Grupei C, impotriva Romaniei, Croatiei, Ungariei, Cehiei si Muntenegru. Mai jos va prezentam cateva reactii de dupa tragerea la sorti:
 
Gheorghe Muresan (singurul roman care a jucat in NBA): “Este fantastic ca la Cluj-Napoca va veni campioana europeana en-titre Spania. In primul rand este ceva extraordinar pentru publicul clujean, dar si pentru jucatorii nostri, pentru ca vor avea ocazia sa joace impotriva unor sportivi celebri, foarte valorosi. Nu stiu in prezent foarte exact cam cati vor fi, dar cu siguranta in grupa de la Cluj-Napoca vor evolua mai multi jucatori din NBA, ceea ce este fantastic! Sunt multumit de cum arata grupa Romaniei si este foarte bine ca Spania vine la noi in tara. Personal, cred ca avem si noi sansa noastra in aceasta grupa dificila”.
 
Marcel Tenter (antrenorul principal al nationalei Romaniei):“La acest nivel toate grupele sunt foarte dificile, nu se mai poate spune ca una este ceva mai usoara. Eurobasket aduna crema baschetului continental si fiecare echipa nationala are sansa ei. Inclusiv noi, mai ales ca jucam acasa, la Cluj-Napoca, in fata unui public avid si apropiat de baschet. Speram in evolutii bune la fiecare meci din grupa si, de ce nu, la o calificare mai departe. Vom intalni adversari puternici si trebuie sa fim concentrati la maxim, deoarece fiecare meci conteaza. Ne-am dorit Spania in grupa de la Cluj si pentru ca este regina Europei in baschet iar astfel iubitorii acestui sport se vor putea bucura de un spectacol baschetbalistic total. Prezenta Spaniei in grupa noastra va conta enorm si ne va motiva foarte mult.”
 
Vlad Moldoveanu (capitanul nationalei Romaniei): “Imi doream enorm sa jucam impotriva Spaniei si ma bucur de rezultatul tragerii la sorti. Este o sansa uriasa pentru noi deoarece va fi probabil ultima ocazie cand Pau Gasol, Juan Carlos Navarro si intreaga lor generatie vor mai juca impreuna. La Cluj-Napoca va fi ultima lor sansa din cariera sa obtina un nou trofeu, vor veni cu siguranta foarte motivati si va fi un deliciu pentru public sa le urmareasca evolutiile. Vom mai intalni, de asemenea, Cehia, o echipa extrem de redutabila, Muntenegru, care se bazeaza pe jucatori din NBA si Euroliga, Ungaria, pe care ne-am ales-o ca partener la acest eveniment, dar si Croatia, o nationala cu nume importante din baschetul european. Avem o grupa grea, dar nici nu se putea altfel avand in vedere ca este turneul final. Am asteptari personale foarte mari dupa ce am acumulat o experienta vasta in competitii de inalt nivel in Europa. Toata lumea isi doreste sa se califice in faza urmatoare. Pentru noi fiecare meci conteaza, va avea o miza foarte importanta si ne vom lupta pentru a obtine victoria. Vom incerca in fiecare disputa sa jucam cat mai bine si daca vom reusi sa dam tot ceea ce avem mai bun, nu poti sa stii niciodata. Cred ca Eurobasket 2017 este benefic pentru baschetul romanesc, deoarece in primul rand este o oportunitate deosebita de a creste popularitatea acestui sport in intreaga tara. Daca vom aduce cat mai multa energie pe teren, vom depune un efort urias si vom juca cu inima, suporterii nostri ne vor aprecia. Avem un exemplu, Islanda, care la editia din 2015 ne-a aratat tuturor ce inseamna sa lupti pentru fiecare minge, sa joci cu inima si sa ai incredere in fortele proprii. Trebuie sa invatam si sa urmam acest exemplu si astfel putem produce surprize. In plus, noi vom juca acasa, un avantaj pe care Islanda nu l-a avut la editia precedenta.”
 
Horia Paun (presedinte FR Baschet):“Ne-am dorit sa avem Spania la Cluj-Napoca si uite ca dorinta ni s-a indeplinit. Pau Gasol si toti ceilalti jucatori din generatia fantastica a campioanei europene vor fi prezenti in grupa organizata in tara noastra. Acum, cand cunoastem toate numele adversarilor nostri si stim ca avem o grupa cu Spania, Croatia, Cehia, Muntenegru si Ungaria, pot afirma cu tarie ca la Cluj-Napoca vom avea parte de un spectacol baschetbalistic veritabil. Ne vom bucura de jucatori de mare valoare, de echipe foarte puternice si, asa cum ne-am intitulat campania de promovare, intr-adevar putem afirma ca Gigantii Europei vin la Cluj-Napoca! Totodata, am convingerea ca Vulturii vor demonstra ca baschetul romanesc prinde aripi si vor face un nou pas pe drumul performantei.”

Reamintim rezultatele tragerii la sorti pentru grupele Eurobasket 2107:
Grupa A (Helsinki) – Finlanda, Islanda, Franta, Grecia, Slovenia, Polonia
Grupa B (Tel-Aviv) – Israel, Lituania, Italia, Georgia, Germania, Ucraina
Grupa C (Cluj-Napoca) – Romania, Spania, Croatia, Muntenegru, Cehia, Ungaria
Grupa D (Istanbul) – Turcia, Rusia, Serbia, Letonia, Belgia, Marea Britanie
 
Conform datelor statistice din istoria baschetului european, viitoarele adversare ale Romaniei au in palmares:
 
Spania – campiona europeana en-titre; de 3 ori medaliata cu aur (2009, 2011, 2015); de 6 ori medaliata cu argint; de 3 ori medaliata cu bronz
Ungaria – campioana europeana in 1955; medaliata cu argint in 1953; medaliata cu bronz in 1946. Prezenta ultima oara la un turneul final european in 1999, cand a ocupat locul 14
Croatia – de doua ori medaliata cu bronz (1993 si 1995). La ultima editie Eurobasket 2015 s-a clasat pe locul 9
Muntenegru – a participat la doua editii Eurobasket, clasandu-se pe locul 17 (in 2013) si locul 21 (in 2011)
Cehia – Prezenta constanta la turneul final european in ultimele doua decenii, fara insa sa exceleze cu performante deosebite. S-a clasat pe locul 7 la ultima editie Eurobasket 2015.
Romania - de 2 ori locul 5 (in 1967 si 1957). Ultima prezenta a nationalei noastre la turneul final european dateaza din 1987, cand s-a clasat pe locul 12.

Totodata, in baza datelor anuntate de forul european, iata care va fi programul meciurilor sustinute de reprezentativa Romaniei in cadrul grupei C in Sala Polivalenta din Cluj-Napoca:

1 septembrie ROMANIA - Cehia
2 septembrie Croatia - ROMANIA
4 septembrie Spania - ROMANIA
5 septembrie ROMANIA - Ungaria
7 septembrie Muntenegru - ROMANIA

Dupa desfasurarea meciurilor din faza grupelor (31 august - 7 septembrie), cele mai valoroase 16 echipe vor accede in fazele superioare, urmand sa evolueze la Istanbul, in perioada 8-17 septembrie, in cadrul meciurilor eliminatorii (sferturi, semifinale, finala).

 

Parteneri