Foto

Monika Boriga: Cu cat iti este mai greu, cu atat succesul este mai dulce!

Fost capitan al reprezentativei feminine a Romaniei, participanta la trei turnee finale ale Campionatelor Europene de senioare si cu peste 300 de selectii in nationalele tricolore, Monika Brosovszky-Boriga este fara indoiala o legenda a baschetului feminin romanesc postdecembrist. Avand o vasta experienta competitionala, cumulata in cei aproape 30 de ani petrecuti pe parchet, Monika a fost cooptata recent ca antrenor secund in staff-ul tehnic al nationalei Romaniei si a raspuns prezent in campania de pregatire pentru Eurobasket Women 2015. Aflata in Bucuresti, intre doua antrenamente la Arena de Baschet, Monika Boriga a acordat un interviu site-ului www.frbaschet.ro, in care a vorbit despre atmosfera din tabara tricolora, despre potentialul nationalei, cat si despre Eurobasket Women 2015.  
 
Peste numai trei saptamani vei debuta la Eurobasket ca antrenor secund al echipei Romaniei. Emotii?
 
Ma simt ca la prima convocare sub tricolor! Normal sa am emotii... Cine nu ar avea!? Vom participa la un nou turneu final european iar de data aceasta vom juca chiar in fata propriilor suporteri. Ma bucur nespus de mult ca am din nou ocazia sa fiu alaturi de fete, de echipa Romaniei, chiar daca de aceasta data de pe banca... (zambeste larg)
 
Crezi ca-ti va fi greu pe banca, mai ales ca esti obisnuita sa fi prezenta mai mult pe teren?
 
Cu siguranta ca-mi va fi foarte greu si ca va trebui sa-mi stapanesc toate emotiile, toate reactiile de moment. De cele mai multe ori, mai greu este pe banca tehnica decat pe teren. Am venit cu tot sufletul in cantonamentul tricolor si incerc sa le ajut cat mai mult pe fete. Le voi impartasi cat pot de mult din experienta pe care am capatat-o ca jucatoare la echipa nationala. Cu multe dintre ele am fost colege de echipa sau colege la nationala si le cunosc foarte bine. Imi doresc sa le fiu o prietena apropiata, de mare nadejde mai ales in momentele dificile, sa le pot ajuta cat mai mult si sa aduc un plus, fie el cat de mic, la evolutiile de la Eurobasket Women 2015.
 
Cum este atmosfera in echipa nationala? Crezi ca Romania are potential pentru a obtine un rezultat notabil la turneul final organizat pentru prima oara de tara noastra si Ungaria?
 
Ca de fiecare data, atmosfera din echipa nationala este deosebita. Suntem o familie si avem un tel comun. Este si normal sa fie asa, pentru ca fiecare dintre noi avem acelasi obiectiv la Eurobasket Women 2015 si trebuie sa vaslim in aceeasi directie pentru a obtine un rezultat cat mai bun! Iar la final, dupa ce tragem linie, sa nu avem indoieli ca nu am facut totul posibil pentru a reusi ce ne-am propus. Avem nevoie de o motivare foarte buna, de o determinare totala, si sunt convinsa ca asa vom putea realiza ceva frumos!
 
Care crezi ca sunt atuurile echipei noastre?
Personal, cred ca principalele noastre atuuri sunt agresivitatea si viteza. Mai putem pune la socoteala spiritul de echipa, mai exact unitatea grupului, dar si aportul suporterilor din tribune, care sunt convinsa ca ne vor sustine asa cum stiu ei mai bine la toate meciurile din Grupa A. Cred ca toate acestea constituie avantajele echipei noastre pentru Eurobasket Women 2015.
 
Cum caracterizezi adversarele din Grupa A?
Grupa A este o grupa puternica, Franta fiind din nou una dintre marile favorite la castigarea trofeului european iar Cehia, Ucraina si Muntenegru reprezinta echipe care au fost mereu abonate la turneele finale europene. In fapt, vom juca intr-o serie din care fac parte ocupantele locurilor 2, 6, 9 si 13 in clasamentul final al ultimei editii Eurobasket Women 2013 si este firesc ca misiunea noastra sa fie dificila. Dar, din proprie experienta pot afirma cu tarie: cu cat iti este mai greu, cu atat succesul este mai “dulce”!
 
Pe final, un mesaj pentru suporterii nationalei!
Baschetul romanesc are un public admirabil iar suporterii Nationalei au fost mereu aproape de noi si au facut spectacol in tribune. Le transmit sa vina in numar cat mai mare in tribunele salii de la Timisoara, sa realizeze o atmosfera asa cum numai ei stiu sa o faca, si sa fie mereu alaturi de fete pe durata intrecerilor, mai ales in momentele grele. Noi ne vom stradui sa nu-i dezamagim si sunt convinsa ca impreuna vom obtine rezultate frumoase! Hai Romania!

Iti multumim si mult succes!

Parteneri