Foto

Muntenegru s-a impus in fata Romaniei la Eurobasket Women 2015

Reprezentativa feminina a Romaniei a debutat cu stangul in Grupa A a Eurobasket Women 2015, tricolorele noastre cedand, vineri seara, in Sala Sporturilor “Constantin Jude” din Timisoara in fata puternicei selectionate a Muntenegru, cu scorul de 61-79 (18-26, 4-25, 18-15, 21-13). Sambata seara, de la ora 20:30, Romania va intalni Ucraina la Timisoara, intr-o disputa ce poate fi capitala in economia calificarii pentru nationala pregatita de Florin Nini.
 
Daca ziua inaugurala a Eurobasket Women 2015 a fost poate mult prea linistita la Timisoara, cum de altfel s-a petrecut si la Oradea, Szombothely si Sopron, in schimb, ieri, debutul oficial al reprezentativei Romaniei in marea competitie continentala a mai animat atmosfera din Sala Sporturilor “Constantin Jude”, iubitorii baschetului raspunzand prezent la primul meci din Grupa A cu redutabila selectionata a Muntenegru. Din pacate, desi si-ar fi dorit enorm sa inregistreze o prima mare surpriza, entuziasmul tricolorelor noastre n-a fost suficient sa rastoarne calculele clare ale hartiei, Romania fiind obligata sa se recunoasca invinsa de nationala muntenegreana, cu scorul de 79-61. A fost un meci in care diferenta de valoare dintre cele doua nationale a devenit vizibila dupa numai cateva actiuni, baschetbalistele din Muntenegru reusind sa rupa echilibru pe finalul primului sfert si sa impuna un ritm infernal in urmatoarele zece minute, bazat pe o aparare extrem de agresiva, de multe ori la limita regulamentului, si pe un atac pragmatic, in care Dubljevic si-a aratat clasa de EuroLeague, sprijinita foarte bine de Robinson si Jovanovic. De altfel, de la 16-16 in min. 8, Muntenegru a apasat pedala de acceleratie pana la podea si a ridicat piciorul abia atunci cand a intrat la vestiare cu un avantaj care nu mai lasa loc comentariilor. Scor la pauza 51-22 si soarta partidei fusese pecetluita, in ciuda efortului depus de Gabriela Marginean si Flori Pascalau, singurele care au mai incercat sa opreasca tavalugul muntenegrean in primele 20 de minute. Revenita de la vestiare cu un alt registru tactic, bazat evident si pe diferenta consistenta de pe tabela (53-22 in min. 21), Muntenegru a aruncat in lupta toate jucatoarele mai tinere cu gandul mai mult la meciul de sambata cu Franta, fapt ce a permis nationalei noastre sa mai reduca din deficit in urmatoarele doua sferturi, la rampa iesind Sonia Ursu si Claudia Pop. In cele din urma, dupa o lupta inegala, Muntenegru a inregistrat a doua victorie clara din Grupa A, dupa cea obtinuta in ziua inaugurala impotriva Cehiei, scor 71-52, si este deja calificata in faza superioara, care va avea loc in Ungaria. Echipa noastra a parasit terenul cu capul plecat, dar incurajata de cei aproape 1.000 de fani din tribune, printre care s-au numarat si multi copii, precum si legende ale baschetului autohton, pentru ca in anumite momente de joc a aratat ca are potential si poate realiza obiectivul indraznet de a se califica in faza superioara.
Conform statisticii oficiale, punctele Romaniei au fost parafate de MARGINEAN (18 p, 5 rec, 6 pase, 2 int), PASCALAU (12 p, 1 rec), URSU (8 p, 1x3, 7 rec, 2 pase), POP (7 p, 1x3, 2 rec, 3 pase, 2 int), PARAU (4 p, 1 rec, 2 pase, 2 int), PAVEL (4 p, 2 rec), STOIEDIN (2 p, 2 rec, 2 cap), STOENESCU (2 p, 1 pasa, 1 int), OLAH (2 p, 3 rec, 1 pasa, 2 int) si IRIMIA (2 p, 6 rec, 1 pasa, 2 int). Au mai evoluat CURSARU si CRACIUN. De la invingatoare s-a remarcat in prima parte a jocului DUBLJEVIC (19 p, 6 rec, 7 pase).
 
In urma rezultatelor de pana acum, Muntenegru si-a asigurat calificarea, Franta pare a nu avea problem, iar Romania se va lupta pentru pozitia a trei din clasamentul Grupei A cu Ucraina si Cehia, ultimele doua oferind tot vineri seara o partida plina de suspans, in care Cehia s-a impus intr-un final pe muchie de cutit, cu 80-79.
 
Dar iata rezultatele si clasamentul Grupei A dupa doua zile:
Muntenegru – Cehia 71-52
Ucraina – Franta 55-79
Cehia – Ucraina 80-79
Romania – Muntenegru61-79

1. Muntenegru – 4 puncte
2. Cehia – 3 puncte
3. Franta – 2 puncte
4. Ucraina – 2 puncte
5. Romania – 1 punct
 
La Oradea, Arena “Antonio Alexe” a gazduit meciurile din runda a doua a Grupei B, cu reprezentativa Belarus in mare forma si punand la colt si nationala Poloniei, cu scorul de 65-49, in vreme ce Italia si Grecia au oferit o partida prea mult tacticizata, in care grecii au iesit invingatori, cu scorul de 51-46.
Dupa doua zile de intreceri, iata cum arata si clasamentul Grupei B:
1. Belarus – 4 puncte
2. Grecia – 2 puncte
3. Turcia – 2 puncte
4. Italia – 2 puncte
5. Polonia – 2 puncte

In celelalte grupe care se desfasoara la Szombothely si Sopron, batalia pentru calificare este in continuare deschisa, cu Rusia si Slovacia in pole-position:
Grupa C
1. Rusia – 4 puncte
2. Croatia – 3 puncte
3. Serbia – 2 puncte
4. Letonia – 2 puncte
5. Marea Britanie – 1 punct   
Grupa D
1. Slovacia – 4 puncte
2. Suedia – 3 puncte
3. Spania – 2 puncte
4. Lituania – 2 puncte
5. Ungaria – 1 punct
 
Mai jos va reamintim programul din urmatoarele zile din Sala Sporturilor “Constantin Jude” din Timisoara si Arena “Antonio Alexe” din Oradea, cu precizarea ca meciurile Romaniei se disputa de la ora 20:30:
Grupa A (Timisoara)
13 iunie
Franta – Cehia
Ucraina – Romania
14 iunie
Muntenegru – Ucraina
Romania – Franta
15 iunie
Franta – Muntenegru
Cehia - Romania
 
Grupa B
13 iunie
Polonia – Grecia (ora 18:00 la Oradea)
Turcia – Belarus (ora 20:30 la Oradea)
 
14 iunie
Italia – Polonia (ora 18:00 la Oradea)
Grecia – Turcia (ora 20:30 la Oradea)

 
15 iunie
Belarus – Grecia (ora 18:00 la Oradea)
Turcia – Italia (ora 20:30 la Oradea)

Parteneri