Foto

Nationala feminina de baschet 3x3 va evolua in Grupa A la JOT Buenos Aires 2018

Baschetul romanesc va fi din nou reprezentat la Jocurile Olimpice de Tineret, tinerele sportive Maria Ferariu, Carla Popescu, Ilinca Paun si Sonia Cazacu urmand sa concureze sub indrumarea antrenoarei Monika Boriga in cadrul intrecerilor feminine de  baschet 3x3 din cadrul JOT 2018 de la Buenos Aires. Conform anuntului FIBA, tinerele tricolore vor evolua in Grupa A, impotriva reprezentantativelor Chinei, Ungariei, Germaniei si Iran, primele doua clasate in serie urmand sa acceada in faza eliminatorie. Astazi, la Izvorani, a fost prezentata oficial Echipa Olimpica a Romaniei, iar maine este programata plecarea delegatiei tricolore spre Buenos Aires, gazda Jocurilor Olimpice de Tineret, in perioada 6-18 octombrie 2018.
 
In urma cu patru ani, baschetul romanesc participa, in premiera, in cadrul Jocurilor Olimpice de Tineret, echipa feminina de baschet 3x3 formata din Ana Ferariu, Iringo Debreczi, Kincso Kelemen si Betrice Timea Peter reusind atunci sa se claseze pe locul 12 in competitia olimpica gazduita de Nanjing. Anul acesta, delegatia olimpica a Romaniei are din nou in componenta patru sportive care vor participa la intrecerile de baschet 3x3, Maria Ferariu, Carla Popescu, Ilinca Paun si Sonia Cazacu urmand sa joace sub indrumarea antrenoarei Monika Boriga la JOT 2018 de la Buenos Aires. Cele patru sportive care vor reprezenta baschetul romanesc in Argentina au facut parte in acest an din nationala feminina de junioare a Romaniei care s-a clasat pe locul 9 la Campionatul European U18, Divizia B, din Austria, iar Maria Ferariu si Carla Popescu au evoluat si in reprezentativa tricolora de tineret care s-a clasat pe locul 4 la Campionatul European U20, Divizia B, de la Oradea.
Zilele trecute, FIBA a anuntat si componenta grupelor din cadrul competitiei de baschet 3x3 de la Jocurilor Olimpice de Tineret de la Buenos Aires, la start aflandu-se 20 de nationale feminine, printre care se numara si reprezentativa Romaniei, precum si 20 de nationale masculine. In competitia feminina, participantele au fost impartite in patru grupe a cate cinci echipe, iar componenta grupelor a fost stabilita automat, in functie de clasamentul pe natiuni stabilit de FIBA 3x3 la 1 septembrie 2018. Astfel, conform FIBA, nationala Romaniei va evolua in Grupa A, impotriva selectionatelor Chinei, Ungariei, Germaniei si Iran. Tinand cont de sistemul competitional, echipele clasate pe primele doua locuri din fiecare grupa se vor califica in faza urmatoare a competitiei. Pe de alta parte, conform anuntului FIBA, din Grupa B fac parte Ucraina, Venzuela, Sri Lanka, Egipt si SUA, din Grupa C fac parte Andorra, Franta, Indonezia, Mexic si Argentina, iar in Grupa D, supranumita si “Grupa Mortii” de catre oficialii forului international, se vor  intalni Estonia, Olanda, Republica Cehia, Spania si Australia.
Mai jos va prezentam si programul meciurilor pe care le va sustine nationala Romaniei in Grupa A:
Romania – Germania (7.10.2018, terenul principal, ora locala 10:30)
Iran – Romania (07.10.2018, terenul principal, ora locala 12:30)
Romania – China (11.10.2018, terenul principal, ora locala 10:30)
Ungaria – Romania (11.10.2018, terenul principal, ora locala 14:00)
Primele meciuri din faza eliminatorie sunt programate pentru 16 octombrie, primele doua clasate din Grupa A urmand sa joace in crucis cu primele doua echipe din Grupa C (A1 – C2 si A2 – C1), iar concursurile individuale vor avea loc in 15 octombrie.
 
Echipa olimpica a fost prezentata azi la Izvorani
 
Astazi, a avut loc in Sala Polivalenta din cadrul Complexului Olimpic “Sydney 2000” din Izvorani, prezentarea oficiala a Echipei Olimpice care va reprezenta Romania la Jocurile Olimpice de Tineret (JOT), intreceri gazduite de Buenos Aires in perioada 6-18 octombrie. Alaturi de componentii Echipei Olimpice a Romaniei au mai fost prezenti la evenimentul de la Izvorani Mihai Covaliu, presedintele COSR, Ioana Bran, ministrul Tineretului si Sportului, Excelenta Sa Felipe Alvarez de Toledo, ambasadorul Republicii Argentina in Romania, George Boroi, secretarul general al COSR, precum si membrii Comitetului Executiv al COSR, dar si conducatori ai forurilor nationale sportive cu reprezentanti in competitiile JOT Buenos Aires 2018.
Din Echipa Olimpica a Romaniei fac parte si reprezentantii baschetului romanesc, sportivele Sonia Alexandra Cazacu, Maria Ferariu, Ilinca Sofia Paun si Carla Antonia Popescu, precum si antrenorul Monika Isabela Boriga, nationala noastra urmand sa evoleze, dupa cum am precizat, in cadrul competitiei de baschet 3x3 de la JOT Buenos Aires 2018. Conform COSR, Romania va fi reprezentata in intrecerile olimpice din Argentina la atletism, baschet 3x3, canotaj, gimnastica artistica, gimnastica ritmica, judo, haltere, inot, lupte, sarituri in apa, scrima, tir sportiv, tenis de masa si tenis. La evenimentul de la Izvorani, juramantul olimpic a fost rostit de canotoarea Tabita Maftei, cea care va purta drapelul Romaniei la ceremonia de deschidere a JOT Buenos Aires 2018, iar juramantul oficialilor a fost depus de antrenorul de tenis de masa Petre Arnautu. Seful de misiune al Romaniei la JOT Buenos Aires 2018 este Florin Misca, secretarul general-adjunct al COSR, iar Dragos Tataru este adjunctul sefului de misiune. Din staff-ul tehnic al Echipei Olimpice a Romaniei mai fac parte medicul Dan Valentin Anghelescu si asistentul medical Justin Radutu, iar Liliana Dorneanu este responsabil secretariat si program cultural educative, in vreme ce Oana Enache este responsabil economic.
Conform CIO, la JOT Buenos Aires 2018 si-au anuntat prezenta 3.998 de sportivi juniori din 206 tari, acestia urmand sa se confrunte in 32 de discipline sportive. Romania va fi reprezentata de 34 de sportivi, care vor concura in 14 discipline sportive.

Parteneri