Foto

O carte despre secretele baschetului, cu aplicarea teoriei in practica!

Zilele trecute, antrenorul secund al reprezentativei nationale femine a Romaniei, Alin Alexandru Radu, a venit din nou in intampinarea tuturor antrenorilor de baschet si a scos o noua carte, “Basketball Coaching: Putting Theory into Practice”, tiparita la editura Bloomsbury din Londra si care poate fi achizitionata de pe: http://www.bloomsbury.com/uk/basketball-coaching-9781472901880/.

Dupa ce in 2010 a spart “gheata” cu aparitia editoriala “Basketball - A Guide to Skills, Techniques and Tactics”, publicata de Crowood Press din Anglia (http://www.crowood.com/details.asp?isbn=9781847971876), de aceasta data, autorul Alin Alexandru Radu incearca sa intre mai mult in tainele sportului cu mingea la cos si se adreseaza prin noua sa carte atat antrenorilor si jucatorilor de baschet, cat si studentilor inscrisi la cursurile de educatie fizica (cu specializare baschet, in mod special). Asa cum se desprinde chair din titlul sau - Basketball Coaching: Putting Theory into Practice, lucrarea cuprinde multe exemple pentru antrenamentele individuale, dar si pentru cele colective, si este ilustrata cu mai multe diagrame pentru diverse exercitii (cu explicatii aferente), atingand, insa, si multe alte aspecte importante, cum ar fi analiza performantei, identificarea tinerelor talente etc. In incercarea de a descrie in cateva cuvinte cartea care a vazut lumina tiparului la Londra, in 26 februarie, antrenorul Alin Alexandru Radu puncteaza: “Pe linga exercitii si drill-uri care sa faciliteze invatarea anumitor elemente din jocul de baschet (elemente fundamentale precum pasa, driblingul, aruncarea la cos, jocul de atac si cel din aparare etc.),  cartea mai contine si alte capitole care abordeaza subiecte diferite. De exemplu, un capitol este dedicat analizei jocului de baschet (performance analysis and scouting - cu exemple clare de la echipe de top din Europa). Un alt capitol, se axeaza pe aspectele de management si marketing a evenimentelor de baschet; apoi pe structura organizatorica existenta in jocul de baschet la nivel de club, de  tara, continent (Europa) si lume (FIBA). Un altul prezinta modalitati de identificare a jucatorilor talentati si ce fac anumite federatii ca sa sprijine dezvoltarea acestor jucatori (cartea cuprinde studii de caz si exemple din Lituania, Australia, Spania, etc.). Un alt capitol prezinta principiile antrenamentului sportiv, care au aplicabilitate in jocul de baschet. Apoi, un capitol separat este dedicat streetball-ului (3x3), joc care a devenit foarte popular in ultimii ani. Cel mai probabil, unul dintre cele mai importante capitole este cel in care prezint modele ale jocului pentru juniorii de 14 ani, pentru cei de U16 si pentru cei de la nivelul U18 (aceste modele de joc si de pregatire sunt foarte utile, in opinia mea, in special pentru baschetul practicat la nivel de copii si juniori din Anglia si nu numai).
Asadar, o carte extrem de utila si care nu trebuie sa lipseasca din biblioteca antrenorilor de baschet, dar si a sportivilor. Cartea poate fi achizitionata de pe: http://www.bloomsbury.com/uk/basketball-coaching-9781472901880/.



Alexandru Alin Radu
- nascut 03.09.1974
- fost baschetbalist la divizionara A, Politehnica Iasi, ulterior fiind si antrenor secund al acestei echipe.
- a absolvit Universitatea A.I. Cuza din Iasi
- este licentiat in educatie fizica si sport, jurnalism si comunicare, management sportiv.
- este profesor in cadrul Universitatii Worcester, fiind cooptat in staff-urile tehnice al echipelor Worcester Wolves din BBL (feminin si masculin).
- de anul trecut, este antrenor secund al nationalei feminine a Romaniei
 
 

Parteneri