Foto

Optimi cu surprize in FIBA EuroBasket 2017

Caravana baschetului european s-a mutat de cateva zile in Istanbul, metropola de pe malurile Bosforului devenind gazda meciurilor eliminatorii din FIBA EuroBasket 2017 pana in data de 17 septembrie. Astfel, dupa ce au trecut prin “sita” grupelor principale, cele mai valoroase 16 reprezentative nationale din intrecerea continentala continua cursa spre podium si implicit pentru cucerirea trofeului “Nikolai Semaschko”, primul obstacol fiind optimile de finala. Si daca in grupele principale n-au fost inregistrate prea mari surprize, in schimb, in week-end-ul recent incheiat, prima faza eliminatorie gazduita de impunatoarea “Sinan Erdem Arena” din Istanbul a adus mai multe rezultate neasteptate. Cotate printre favorite, Franta, Lituania, Croatia si Muntenegru au parasit prematur cursa continentala, fiind eliminate inca din optimi de Germania, Grecia, Rusia si Letonia, in vreme ce Spania, Slovenia, Serbia si Italia au completat in mod asteptat tabloul sferturilor de finala FIBA EuroBasket 2017.
 
Sambata, in prima serie din cadrul optimilor de finala, galonatele nationale ale Frantei si Lituaniei, au fost eliminate din cursa de Germania si Grecia, la capatul unor dispute extrem de interesante, in care invingatoarele au gasit resursele necesare pentru a elimina din competitie doua nume mari ale baschetului continental. Astfel, prima disputa eliminatorie din week-end-ul recent incheiat a adus fata-n fata pe parchetul arenei Sinan Erdem din Istanbul doua nationale cu pretentii diferite, Slovenia si Ucraina, prima venind din postura de lider neinvins al Grupei A, in vreme ce a doua venea din postura unei echipe ce a prins optimile pe ultima suta de metri in defavoarea Georgiei. Dupa un meci fara istoric, Slovenia si-a pastrat aura de echipa invincibila si a inregistrat al saselea succes consecutiv la turneul final european, impunandu-se cu scorul de 79-55, gratie evolutiei deosebite a trioului format din Randolph (21 p) – Prepelic (14 p, ) – Doncic (14 p, 9 rec, 6 pase). A urmat o confruntare de zile mari intre doi “titani”, Germania si Franta, in care diferenta a fost facuta de Schroder (22 p) si Theis (21 p), in pofida unei opozitii spectaculoase venita din partea lui Fournier (27 p). Dupa un debut in forta al baschetbalistilor din Hexagon, care pareau decisi sa se desprinda in castigatori dupa un prim sfert ireprosabil, scor 19-10, nemtii au declansat o cursa nebuna de urmarire si au revenit in joc pas cu pas, recuperand din diferenta pana la finalul celui de-al treilea sfert, scor 56-55 in favoarea Frantei. In ultimele zece minute, Germania a gasit solutii de contracarare a ofensivei adverse si bazandu-se pe un tir cu o precizie incredibila in aruncarile de la mare distanta (6x3) a reusit sa incline definitiv balanta victoriei in favoarea ei, fluierul de final inregistrand eliminarea Frantei… Scor final, 84-81 in favoarea Germaniei, si fostii campioni ai Europei au iesit prematur din cursa! A treia partida din optimi a opus nationalele Finlandei si Italiei, baschetbalistii din Peninsula reusind sa obtina o victorie muncita, cu scorul de 70-57, datorita unui prim sfert furtunos, in care s-au desprins pana la un incredibil 30-17 si nu au mai cedat avantajul pana la final. Ultima confruntare din prima serie a meciurilor eliminatorii a produs o alta mare surpriza, Lituania fiind scoasa din cursa de Grecia, scor 64-77, la capatul unui joc dominat clar de eleni, care au beneficiat de apetitul ofensiv al lui Sloukas (21 p).
Duminica, in cea de-a doua serie a meciurilor din optimile de finala, surprizele au continuat in “Sinan Erdem Arena” din Istanbul, nationalele Croatiei si Muntenegru parasind competitia dupa ce au fost eliminate de Rusia si Letonia. Prima intalnire a adus fata-n fata nationalele Letoniei si Muntenegru, dar disputa de pe parchet a fost una fara istoric, balticii intregistrand o victorie la o diferenta care ne scuteste de orice comentarii, scor 100-68. A urmat confruntarea dintre Serbia si Ungaria, in care Bogdanovic (17 p), Kuzmic (17 p), Marjanovic (14 p) si Macvan (14 p) s-au intrebuintat serios pentru a obtine in final o victorie meritata, cu 86-78. Detinatoarea trofeului, Spania, a obtinut in mod firesc cea de-a 12-a victorie consecutiva in intrecerile continentale, “Furia Roja” trecand la pas de nationala Turciei, cu scorul de 73-56, dupa un nou regal baschetbalistic oferit de Rubio, Rodriguez si fratii Gasol. Ultima confruntare din faza inaugurala a meciurilor eliminatorii a scos pe teren reprezentativele Croatiei si Rusiei, dar calculele au fost rasturnate total de baschetbalistii pregatiti de antrenorul Sergey Bazarevich, care s-au impus cu 101-78, dupa o evolutie impresionanta a “argintului viu” Aleksei Shved, care a bifat si un double-double (27 p, 12 pase).
In urma acestor rezultate, iata cum arata programul meciurilor din cadrul sferturilor de finala ale FIBA EuroBasket 2017:
12 septembrie (Sinan Erdem Arena Istanbul)
Germania – Spania (ora 18:45)
Slovenia – Letonia (ora 21:30)
13 septembrie (Sinan Erdem Arena Istanbul)
Grecia – Rusia (ora 18:45)
Italia – Serbia (ora 21:30) 

Foto - Spania isi continua marsul triumfal si elimina din cursa Turcia (copyright www.fiba.com)

Parteneri