Foto

Optimism tricolor pentru Eurobasket Women 2015!

Dupa ce si-au aflat adversarele de la Eurobasket Women 2015, echipa Romaniei urmand sa dea ochi in Grupa A cu puternicele nationale ale Frantei, Cehiei, Ucrainei si Muntenegru, componentele reprezentativei noastre tricolore au apreciat la un ison ca este foarte important ca vor evolua in fata propriilor suporteri. Antrenorul principal Florin Nini, precum si baschetbalistele Gabriela Marginean, Annemarie Parau, Claudia Monica Pop, Anita Meszaros si Elisabeth Pavel, si-au exprimat parerile “la cald” in acest week-end, pareri pe care vi le prezentam mai jos in exclusivitate.
 
La cateva ore dupa tragerea la sorti a grupelor pentru Eurobasket Women 2015, intreceri care se vor derula, anul viitor, in sapte orase din Romania si Ungaria, in perioada 11-28 iunie, am solicitat mai multor componente ale nationalei Romaniei, precum si antrenorului principal Florin Nini, prima opinie despre viitoarele adversare. Liderul tricolorelor, valoroasa extrema Gabriela Marginean, care evolueaza in prezent la Abdullah Gul University Kayseri, liderul campionatului Turciei, a declarat: “In primul rand, vreau sa spun ca este o adevarata onoare sa participam la Eurobasket Women 2015.Stim cu totii ca rezultatele lotului national de baschet feminin au cam lasat de dorit in ultimii ani, dar eu cred in echipa noastra si puterea de lupta de care vom da dovada la aceste intreceri europene. Jucam acasa, lucru incredibil de favorabil, si sper din suflet ca vom putea folosi din deplin acest avantaj imens. Toate echipele participante sunt echipe de top, cu jucatoare valoroase. Grupa A, din care facem parte, este una care ne lasa sa ne luptam de la egal la egal cu majoritatea echipelor. Franta este o echipa de top, vicecampioana Europei, si peste valoarea noastra, dar asta nu inseamna ca nu vom intra pe teren cu gandul ca vom castiga. Si, daca vom compara rezultatele noastre cu restul echipelor, ajungem la concluzia clara ca toate ar fi peste noi. Toate au participat la Eurobasket Women 2013. Dar sunt si ele oameni, cu doua maini si doua picioare! Ne vom lupta cu toate echipele ca si cum ar fi ultimul meci pe care il vom juca vreodata. Este o sansa unica, care a batut la portile noastre, si vom da tot ce este mai bun din noi  sa reusim sa ne creem si noi un nume si sa demonstram la toata lumea ca si noi suntem in stare sa jucam baschet la un alt nivel. Fiecare meci din grupa va fi extrem de dificil, in primul rand din punctul de vedere al experientei noastre comparat cu celelalte echipe si in al doilea rand fiecare meci este o batalie aproape pe viata si pe moarte in cazul nostru. Cred ca o calificare din grupa va fi extraordinara dar o victorie dupa iesirea din grupe va fi ceva istoric. Stiu ca aproape nimeni nu ne acorda atentie si incredere dar sincer nici nu avem nevoie pentru ca in momentul meciului vor fi doar 12 jucatoare pe teren si este tot ce avem nevoie. Va fi momentul de afirmare al nationalei noastre. Acum ori niciodata... precum textul imnului care ne reprezinta!
La randul sau, antrenorul principal Florin Nini s-a declarat optimist, precizand ca, indiferent de valoarea adversarelor, trebuie sa ne luptam pentru sansa noastra in toate meciurile: “Pentru mine si echipa nationala acest Campionat European de anul viitor reprezinta o adevarata provocare, dar si o sansa foarte mare. Indiferent cu cine ne asteptam sa cadem in grupa ar fi fost greu, drept urmare, in actuala grupa, care este una foarte dificila prin prisma rezultatelor obtinute in ultima vreme de Franta, Cehia, Ucraina si Muntenegru, trebuie sa jucam fara prejudecati si fara teama si trebuie sa credem pana la capat in sansa noastra.Suntem constienti de nivelul la care ne aflam, dar asta nu inseamna ca trebuie sa plecam ca victime sigure, ci ca posibili castigatori! De altfel, voi alege in echipa nationala pentru Eurobasket Women 2015 acele jucatoare care au atitudine si dorinta de a se lupta pentru fiecare minge. Ne vom pregati si vom munci cat mai bine si vom incepe sa credem pas cu pas in sansa noastra!
Alte doua sportive din lotul national care activeaza in strainatate, extrema Claudia Monica Pop si pivotul Anita Meszaros, au raspuns pe acelasi ton pozitiv si sunt increzatoare in sansele echipei noastre. Din Spania, Claudia Monica Pop, legitimata in prezent la echipa Gernika Bizkaia din prima liga iberica, a declarat: “In ceea ce priveste grupa de la Eurobasket Women 2015, cred ca nimic nu este imposibil. Suntem intr-o serie cu echipe puternice, care au ocupat locul 2, 6, 9 si 13 la editia precedenta... Cred ca putea fi si mai greu de atat, dar totodata si mai usor.... Cu siguranta nu plecam ca si favorite, dar cred ca trebuie sa profitam de ocazia care o avem, sa jucam in fata suporterilor proprii, si trebuie sa ne indreptam atentia spre avantajele echipei noaste si nu catre adversare. Cu siguranta, va pot spune ca suntem dispuse sa sacrificam tot pentru indeplinirea visului nostru, dar si al multor romani!” Din Franta, pivotul Anita Meszaros, care evolueaza in prezent in LF2 la Limoges ABC En Limousin, crede in sansa nationalei: “Cu siguranta avem parte de o grupa dificila, cu favorita certa vicecampioana europeana Franta, insa cred ca nu este imposibila. Sunt nerabdatoare sa jucam impotriva elitei baschetului european si o sa incercam sa facem o figura cat mai frumoasa. Si, de ce nu, sa producem cateva surprize, care sa ne aduca o calificare mult dorita in faza urmatoare. Trebuie sa avem incredere in potentialul nostru si sa dam randament maxim in fiecare meci!
De peste Ocean, extrema Cristina Bigica, care evolueaza pentru Marquette University in NCAA, a mentinut tonul de optimism si a subliniat: "Sunt foarte entuziasmata ca vom juca la Eurobasket Women 2015 in fata propriilor suporteri. Este o competitie de un nivel inalt, in care vom juca impotriva unor echipe foarte valoroase. Cred ca Eurobasket Women 2015 este un pas important pentru noi si o sansa foarte buna sa aratam ca baschetul romanesc poate obtine rezultate bune. In grupa, Cehia si Franta sunt adversarele cele mai puternice, insa cu un plan de joc bine pus la punct, cred ca putem surprinde si echipele de top. Fiecare meci va fi dificil, insa vom intra pe teren pregatite si cu mentalitate castigatoare. Cred in echipa noastra si in sansele noastre din vara anului viitor!"
Din Liga Nationala de Baschet Feminin, coordonatoarea de joc Annemarie Parau, in prezent legitimata la ACS Sepsi SIC Sf. Gheorghe, foloseste acelasi ton plin de speranta si puncteaza: “La un asemenea nivel, consider ca toate grupele sunt dificile, cu adversare foarte valoroase. Indiferent cu cine vom juca, ca este vorba de Franta, Cehia, Muntenegru sau Ucraina, va trebui sa tratam fiecare meci in parte cu seriozitate si sa jucam la randament maxim. Suntem un lot intinerit si vom juca cu echipe care au o experienta foarte mare, dar important este sa avem incredere si sa ne jucam sansa. Evident ca ne dorim sa ajungem cat mai sus, sa trecem de faza grupelor. Sunt convinsa ca vom reusi sa ne indeplinim acest vis daca vom fi o echipa unita si vom da totul pe teren!” La randul sau, pivotul Elisabeth Pavel, care a fost obligata in ultima vreme sa stea departe de teren din cauza unei accidentari, se declara optimista si crede ca Romania poate face o figura frumoasa la Eurobasket Women 2015: “Chiar am fost placut surprinsa de grupa in care am cazut si pot spune ca este una mai accesibila... Pe frantuzoaice le-am vazut si la Campionatul Mondial, dar si la Eurobasket Women 2013, unde au castigat medaliile de argint. Cred ca sunt favoritele grupei si ca vom avea un meci tare greu cu ele. In rest, celelalte adversare din Grupa A nu sunt de speriat. Cred ca ne putem lupta cu ele pentru a obtine calificarea in faza urmatoare. Nu le-am vazut jucand, dar cred ca la echipa pe care o avem in prezent si cu o tactica de joc atent pregatita, o sa putem face o figura frumoasa. Sunt foarte optimista ca vom trece de grupe!

FOTO - nationala Romaniei in campania din aceasta vara de pregatire a Eurobasket Women 2015

Parteneri