Foto

Polonia, Marea Britanie si Ungaria pe podiumul european la Pitesti

La capatul a zece zile pline de baschet, duminica seara, Sala Sporturilor Trivale din Pitesti a gazduit ceremonia de inchidere a Campionatului European U20, masculin, Divizia B, festivitate care a tras cortina peste intrecerea continental derulata in “Orasul European al Sportului”. In urma disputarii fazelor finale, pe podiumul de premiere au urcat, in ordine, nationalele Ungariei, Marii Britanii si Poloniei, ultima reusind sa castige laurii continentali intr-o maniera impresionanta, dupa ce s-a impus in ultimul act in fata baschetbalistilor britanici, cu scorul de 83-71. Totodata, in afara medaliilor europene, cele trei echipe au obtinut si biletele de acces in Divizia A, elita din care tot aseara au retrogradat in urma rezultatelor inregistrate la Tallin, selectionatele Georgiei, Estoniei si Ucrainei.
 
In perioada 11-21 iulie, Sala Sporturilor Trivale si Sala Universitatea din Pitesti au fost luate cu asalt de cele 12 echipe nationale participante la Campionatul European U20, masculine, Divizia B, printre care s-a aflat si echipa Romaniei, pregatita de antrenorii Hristu Sapera, Claudiu Fometescu si Gabriel Clapon. Dupa disputarea jocurilor din faza grupelor preliminare, dar si din fazele superioare, reprezentativa Poloniei a obtinut medaliile de aur, la mare lupta in finala cu Marea Britanie, care s-a multumit cu medaliile de argint. Ungaria a intrat in posesia bronzului eureopean, dup ace a reusit sa ia fata selectionatei Belgiei in finala mica, iar Portugalia, Elvetia, Romania si Olanda si-au impartit locurile in grupa valorica 5-8, in vreme ce Slovacia, Finlanda, Luxemburg si Cipru au incheiat plutonul in grupa valorica 9-12.
La ceremonia de inchidere, inaintea decernarii medaliilor continentale, FIBA-Europe a stabilit, in urma centralizarii voturilor tuturor antrenorilor principali prezenti la turneu, si urmatoarele premii speciale:

ALL TOURNAMENT TEAM U20 ECM, DIVISION B:

EMMANUEL LECOMTE (BELGIA)
DEVON VAN OOSTRUM (MAREA BRITANIE)
MATEUSZ PONITKA (POLONIA)
ROSCO ALLEN (UNGARIA)
PRZEMYSLAW KARNOWSKI (POLONIA)

MVP U20 ECM, DIVISION B:

DEVON VAN OOSTRUM (MAREA BRITANIE) - cu 5 voturi din 12

FAIR PLAY AWARDS

Nationala Ciprului, pentru eforturile uriase depuse de a participa la competitie!

Dar iata si rezultatele inregistrate in ultima zi a competitiei si clasamentul final:
Finala
POLONIA – Marea Britanie 83-71
Finala mica
Belgia – UNGARIA 69-70
Locurile 5-6
PORTUGALIA – Elvetia 74-68
Locurile 7-8
Olanda – ROMANIA 62-71
Locurile 9-12
Luxemburg – SLOVACIA 67-68
FINLANDA – Cipru 66-57
 
CLASAMENT FINAL U20 ECM, DIVIZIA B

1. POLONIA
2. MAREA BRITANIE
3. UNGARIA
4. Belgia
5. Portugalia
6. Elvetia
7. Romania
8. Olanda
9. Slovacia
10. Finlanda
11. Cipru
12. Luxemburg
 
Prezent la ceremonia de premiere, alaturi de primarul municipiului Pitesti, Tudor Pendiuc, dar si de alte personalitati locale si oficiali FIBA si FRB, coordonatorul departamentului Competitii din cadrul forului european, Pavel Burda, a declarat: "Am o experienta vasta in astfel de evenimente. In ultimii ani am asistat la foarte multe turnee continentale de juniori si sunt de parere ca organizarea de la Pitesti a fost printre cele mai bune. Organizatoric, cu mici inadvertente inerente unor astfel de competitii, cred ca a fost cel mai bun Campionat European, Divizia B. Totul a fost la un standard ridicat si vreau sa felicit echipa organizatorica si FR Baschet pentru eforturile depuse. Se vede ca Romania are deja o experienta foarte mare, iar asta s-a vazut pe toata durata competitiei. In plus, faptul ca sala a fost arhiplina la finale, desi nu juca echipa Romaniei, asta demonstreaza ca publicul de aici este avid de baschet si iubeste acest minunat sport!". Parere impartasita de toate delegatiile prezente, dar si de oficialii FIBA, in frunte cu Branco Lozanov, comisarul sef al acestui turneu.

Foto – All Tournament Team (credit Traian Racu)

Parteneri