Foto

Programul National Performbaschet, pregatire si educatie pentru marea peformanta

La inceputul acestei saptamani a avut loc, in Brasov, o intalnire cu toti antrenorii coordonatori din cadrul Programului National de Dezvoltare “Performbaschet, un pas inainte”, lucrarile fiind conduse de directorul acestui program initiat in urma cu un an si jumatate de FRB, domnul profesor Ion Nicolau. La intalnirea de la Brasov au raspuns prezent 14 antrenori si coordonatori din centrele regionale ale “Performbaschet, un pas inainte”, iar discutiile au fost cat se poate de constructive. In afara  instruirii tehnice a antrenorilor pentru derularea in conditii optime a actiunilor din acest nou sezon al “Performbaschet, un pas inainte” s-au mai luat in discutie o serie de teme importante, directorul programului, domnul profesor Ion Nicolau, punand accent si pe faptul ca antrenorii trebuie sa contribuie si la educarea tinerilor sportivi pentru fenomenul de performanta. Totodata, s-a mai punctat si faptul ca antrenamentele de individualizare cu varfurile si tinerele talente (n.n. – nu numai cu jucatorii de talie) nu trebuie sa se faca meteoric, doar o data pe saptamana, concluzionandu-se ca este nevoie de marirea numarului de ore de pregatire individuala. Au mai fost luate in discutie si anumite variante pentru sistemele competitionale de la categoriile de varsta U13 pina la U23, precum si faptul ca, pe viitor, trebuie organizate mai multe stagii de perfectionare pentru antrenori. In plus, asistenta a apreciat pozitiv faptul ca, din acest an, actiunile Performbaschet au fost extinse si la sportivii nascuti 1999 si 2000, categorie de varsta unde se pune accent pe acumularea si invatarea cunostintelor tehnice.
In acest sezon, actiunile Performbaschet pentru sportivii nascuti 1997 si 1998 se desfasoara centralizat, incepand din finalul lunii septembrie, in noua centre regionale (Bucuresti, Galati, Iasi, Cluj, Brasov, Oradea, Timisoara, Craiova si Tg. Mures, in ultimul desfasurandu-se doar sedinte de pregatire pentru masculin, in vreme ce in restul centrelor activitatea este mixta), urmand ca in decembrie sa aiba loc o selectie a sportivilor nascuti 1997 pentru loturile nationale U16, numai cu tinerii jucatori care au participat la aceste actiuni. Pentru sportivii nascuti 1999 si 2000, actiunile Performbaschet se desfasoara local, incepand cu octombrie, in 15 orase: Bucuresti, Brasov, Constanta, Iasi, Galati, Cluj, Timisoara, Targu Mures, Craiova, Arad, Sibiu, Pitesti, Baia Mare, Oradea si Ploiesti.
 
Apel catre antrenorii de baschet
 
Pentru o cat mai buna derulare a actiunilor “Performbaschet, Un pas inainte” in sezonul 2012/2013, domnul profesor Ion Nicolau, directorul programului national, a tinut sa transmita prin intermediul site-ului FRB urmatorul apel: “Stimati antrenori de BASCHET! Doresc sa va transmit, astazi, un mesaj si in acelasi timp un apel antrenorilor de baschet din Romania, care lucreaza cu copii si juniorii. Dupa cum bine stiti, Biroul Federal al FRB a hotarat, in unanimitate, ca participarea la Programul derulat de FRB, Performbaschet, al carui director sunt, sa fie o conditie OBLIGATORIE de a participa la actiunile de selectie organizate de FRB si implicit de a putea fi selectionati in loturile reprezentative. M-am intalnit, in trecutul nu tocmai indepartat, cu diferite dispute, animozitati intre antrenori, intre antrenori si federatie s.a.m.d., care in fond nu duc la nimic bun, constructiv?! Ideea de BAZA este ca, prin aceste "devieri" de la normalitate, le faceti in primul rand un mare RAU tinerilor pe care ii antrenati. Ar fi de dorit, si ca un test de profesionalitate, sa informati si parintii copiilor,  pe langa sportivi, despre aceste consecinte! Parerea mea este ca nu este obligatoriu de a parcurge drumul catre performanta, dar cei care se decid sa-l urmeze, sa se supuna unor reguli, care trebuiesc respectate!! Este vorba aici de un interes national, care in mod logic, ar trebui sa se situeze peste alte interese, cu toata intelegerea pentru "interesele" de club. Asteptand o "reactie concreta", va transmit salutari colegiale.”

Foto - Directorul Performbaschet, domnul profesor Ion Nicolau (copyright www.frbaschet.ro)

Parteneri