Foto

Razvan Cenean: Vom aborda toate meciurile de la Europene la victorie!

Reprezentativa masculina U18 a Romaniei a inceput campania de pregatire pentru o participare cat mai buna la Campionatul European U18, Divizia B, intreceri care se vor derula in perioada 24 iulie – 03 august, la Sofia. Conform tragerii la sorti, tricolorii au fost distribuiti de FIBA-Europe intr-o serie destul de grea, Romania urmand sa intalneasca in Grupa B nationalele Olandei, Suediei, Ungariei si Luxemburg. La primul cantonament de la Cluj-Napoca, staff-ul tehnic format din Razvan Cenean, George Trif si Sergiu Popa, ajutati de fizioterapeutul Adela Vilt, se bazeaza pe un lot format din 15 sportivi, urmand ca “spaniolii” Cate, Uta si Popa sa li se alature acestora la inceputul lunii iulie. Intrat deja in febra Europenelor, antrenorul Razvan Cenean ne-a acordat un amplu interviu, in care puncteaza cum a creionat programul de pregatire si care crede ca sunt sansele tricolore la turneul final continental din Bulgaria.   
 
In mai putin de o luna intrati in focurile “Europenelor” U18. Care credeti ca sunt sansele noastre la turneul final continental de la Sofia?
Ne aflam deja in plina perioada de pregatire si va pot spune cu certitudine ca vom oborda toate meciurile de la Campionatul European la victorie. Momentan, nu ne putem forma o opinie clara asupra evolutiilor noastre de la turneul final european din Bulgaria deoarece nu avem deocamdata in pregatire toti jucatorii convocati. Astfel, nu putem face o evaluare corecta si reala privitoare la sansele noastre, dar va pot spune ca ne-am propus sa dam totul pe teren. 
 
Care credeti ca sunt cele mai periculoase adversare din grupa noastra?
Cele mai puternice adversare ale noastre din Grupa B sunt fara indoiala echipele Suediei si Ungariei, care in urma cu doi ani au jucat finala mica la Campionatul European de la aceeasi generatie. Nu trebuie neglijate, insa, nici Olanda, care a prezentat echipe puternice la ultimele Campionate Europene, clasanduse in primele 8 in ultimii 3-4 ani, dar nici Luxemburg, o echipa fara prea mari veleitati, dar foarte bataioasa.
 
Cum ati creionat programul de pregatire si care este nucleul de jucatori pe care va bazati la Campionatul European?
Pana in data de 8 iulie ne aflam la Cluj-Napoca, unde vom si disputa doua meciuri amicale cu echipa divizionara Universitatea Cluj, nou promovata in LNBM. Apoi vom pleca in Ungaria, unde avem programate alte doua jocuri amicale cu reprezentativa similara in 9 si 10 iulie. Revenim in tara si in perioada 11-14 iulie vom merge in pregatire la Timisoara, iar in perioada 15-18 iulie vom face deplasarea in Serbia, la Novi Sad, unde vom sustine alte doua meciuri amicale in compania Elvetiei si Danemarcei. Cam asta este programul creionat pana la plecarea spre Sofia. Referitor la nucleul nationalei, pentru noi toti jucatorii aflati in pregatire sunt foarte importanti. Unii dintre ei fac parte din loturile echipelor din Liga 1, altii sunt legitimati la echipe cu renume din campionate puternice din strainatate iar altii au confirmat in Campionatele Nationale. Din punctul meu de vedere, oricare dintre acesti jucatori pot sa ajute echipa in jocurile care le vom disputa la turneul final si fiecare trebuie sa fie constient ca trebuie sa dea randament maxim pentru a obtine rezultate notabile.
 
Care credeti ca ar fi atuurile echipei Romaniei?
Consider ca valoarea individuala a jucatorilor precum si unitatea grupului sunt principalele arme. Asa cum am mai spus, este important sa fim o echipa, in care fiecare component sa dea ce are mai bun. Sa joace la potentialul maxim!
 
Dar minusurile?
Aici putem puncta faptul ca exista o diferenta calitativa foarte mare intre meciurile internationale din cadrul unui Campionat European si jocurile din Campionatele Nationale. Este vorba de o mare diferenta calitativa, cat si mentala. Tot aici as adauga si faptul ca nu am avut la dispozitie de la inceputul pregatirii tot lotul de jucatori convocati...
 
Credeti ca tinerii tricolori au potential pentru a obtine un rezultat notabil la Europene?
Am mare incredere in aceasta generatie de sportivi. Daca nu credeam in potentialul lor, nu as fi acceptat sa fiu antrenorul principal al acestei echipe nationale.
 
Un mesaj de incheiere?
Aveti incredere in acesti tineri jucatori, cu potential urias, care pot ajunge sa reprezinte cu succes Romania la cel mai inalt nivel!
 
 
Dar iata si componenta lotului national U18, masculin:
 
Szekely Vlad
Potcoava Madalin
Gheorghe Dragos
Barabas Csongor
Brosser Wilhem
Kuti Nandor
Onea Dragos
Szabo Rolland
Gheorghe Tudor
Chiriac Vlad
Ciotlaus Marius
Nicolescu Bogdan
Covrig Caius
Iliescu Andrei
Diaconescu Anton
 
Cei trei sportivi care evolueaza la echipe din Spania, Emanuel Cate, Rares Uta si Bogdan Popa, urmeaza sa se alature lotului tricolor de la 01 iulie.

Parteneri