Foto

REFLECTII DUPA SUMMERCAMP PERFORMBASCHET, BRASOV 2014

Directorul coordonator al Programului National de Dezvoltare „Performbaschet, Un pas inainte!”, derulat de Federatia Romana de Baschet de mai bine de patru ani, a realizat cateva reflectii dupa ce a participat activ la „SummerCamp Performbaschet 2014”, tabara de pregatire care a avut loc in Brasov, in finalul lunii iulie. Prof. Ion Nicolau, impreuna cu antrenorul coordonator FRB Vasile Popa, au asigurat buna desfasurare a campului de la Brasov pe durata a cinci zile, lucrand alaturi de 13 antrenori romani si 2 antrenori americani cu 81 de tineri baschetbalisti nascuti 2001 si 2002. Intitulate „Ganduri pentru un baschet mai bun!”, reflectiile prof. Ion Nicolau fac referire asupra modului in care a fost organizat SummerCamp Performbaschet 2014, asupra programului derulat in stagiul din Brasov si mai ales asupra modului in care antrenorii de copii sa aplice si sa exerseze unele elemente esentiale dezvoltarii jocului de baschet.

Si in acest an, Brasovul a gazduit a patra editie a Summercamp Performbaschet, oferind conditii optime pentru desfasurarea programului propus. Cu sprijinul Federatiei Turce de Baschet, am beneficiat si in acest an de prezenta a doi antrenori americani – Chris Dial (a participat la toate editiile Summercamp Performbaschet) si Joey Tate (pentru a treia oara prezent la acest stagiu), antrenori de o exceptionala valoare pedagogica si tehnico-metodica! Alaturi de ei au participat si 13 antrenori romani, selectionati din centrele de  Performbaschet care au lucrat in program, in sezonul 2013-2014. Vreau sa subliniez, aici, aportul lor la desfasurarea excelenta a programului preconizat, prin participarea activa, disciplina aratata si implicit dragostea pentru meseria de a lucra cu copiii! Participanti au fost copiii selectionati in urma turneelor semifinale si finale ale Campionatelor Nationale de U13 si de la Festivalul de Minibaschet (anul 2002). Asadar,  au fost prezenti 81 de copii, 48 nascuti in 2001 si 33 nascuti in anul 2002, dintre care 40 baieti si 41 fete. Trebuie subliniata si implicarea financiara a FR Baschet, care a acoperit toate cheltuielile aferente (in afara de cheltuieli transport copii). Conducerea Summercamp Performbaschet 2014 a fost asigurata de dl. Popa Vasile, antrenor emerit – antrenor coordonator din partea FR Baschet, si prof. Ion Nicolau, antrenor emerit – directorul programului Performbaschet, Un pas inainte. In urma unor discutii profesionale, zilnice, cu antrenorii romani, a unor schimburi de pareri intre antrenorii americani si subsemnatul, am decis sa semnalam niste aspecte care sa duca la o mai atenta preocupare (exersare) a unor elemente esentiale dezvoltarii jocului in viitor. Ne adresam aici, de fapt, tuturor antrenorilor care lucreaza cu copii de aceasta varsta.
*Imbunatatirea aruncarii:
Pregatit de aruncare (ready for shot) in perimetrul de aruncari posibile. Acest aspect legat de tripla amenintare la intrarea in posesia mingii
Aceasta pozitie legata apoi de depasire cu incrucisare (cross-over), sau pe aceeasi parte (same side)
„Auto pasare” àaruncarea mingii spre inainte cu 2 maini, cu efect (spin), venire catre minge, prindere, aruncare (sau combinata cu depasiri)
 
*Exercitii de ball handling de introdus in timpul diferitelor exercitii (cei care nu executa practic)
 
*Aruncare din alergare (lay-up)
Pe tot terenul cu viteza crescanda
Power lay-up
Dupa da si du-te (give and go)
                        *Exercitii – jocuri 3:3 cu blocaje la jucatorul fara minge (de exersat simultan atac si aparare)
                       *Aparare: pozitia aparatorului mai intai statica si apoi cu deplasari dirijate
Deplasari in zig zag pe jumatate si intreg terenul; atentie la pozitionarea picioarelor
Marcaj la o pasa departare de minge si la doua pase departare!
                        *Rebound – apropiere de cel ce a aruncat (close out) si apoi blocaj defensiv (box out); si in exercitii de 2:2
                       *In general jocul de picioare, in aparare si atac (demarcaje, depasiri, pozitionarea picioarelor la aruncare) permanent in atentie!
”, a mentionat prof. Ion Nicolau, iar in final a tinut sa adreseze un mesaj tuturor antrenorilor de baschet care activeaza la nivel juvenil.
 
Stimati colegi,
Aveti datoria PERMANENTA de a-i ajuta pe copii sa progreseze in cadrul colectivului pe care il conduceti si cele de mai sus sunt un mic aport la acest deziderat comun. Fiti deschisi de a asculta si alte pareri!
Succes in activitate!
Prof. antrenor emerit
Ion Nicolau

 
Reamintim pentru cei interesati ca, la finalul SummerCamp Performbaschet, Brasov 2014, a fost realizat si un album foto pe pagina de facebook a FR Baschet:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.492157114248719.1073741893.157898037674630&type=3

Parteneri