Foto

Revansa de orgoliu pentru BC Mures Tg. Mures in EuroChallenge

Finalista sezonului trecut a LNBM, BC Mures Tg. Mures, a obtinut o revansa spectaculoasa in grupele EuroChallenge, gruparea pregatita de antrenorul Srecko Sekulovic castigand, marti seara, partida disputata in fief-ul puternicei grupari maghiare Szolnoki Olaj, cu scorul de 76-68 (15-17, 27-17, 20-19, 14-15). In ciuda acestui succes deosebit, muresenii rateaza calificarea in faza superioara a competitiei continentale, faza in care vor accede din cadrul Grupei H echipele Tsmoki Minsk si Szolnoki Olaj.
 
Aflata la prima participare intr-o competitie europeana intercluburi, BC Mures Tg. Mures reuseste sa obtina un nou succes in cadrul Grupei H, dupa ce, marti seara, si-au luat revansa in fata echipei Szolnoki Olaj, invingand reprezentanta Ungariei chiar in propriul fief. Din nefericire, victoria obtinuta marti seara este insuficienta, insa, pentru a mai spera la o calificare istorica, deoarece ungurii, chiar daca pierd ultimul joc cu Tsmoki Minsk, au un avantaj la cosaverajul direct. De altfel, BC Mures Tg. Mures a jucat in Ungaria pe cartea “totul sau nimic” si nu a avut ce regreta, baschetbalistii pregatiti de Srecko Sekulovic demonstrand, astfel, ca infrangerea suferita, in tur, pe teren propriu, in fata Szolnoki Olaj (scor 72-85), a fost doar un accident. Decisi sa-si incerce sansa, marti seara, muresenii au inceput furtunos jocul de la Szolnok si in minutul 3 conduceau cu 7-0, gratie unui debut senzational, in care Mladenovic anunta ca se afla intr-o forma deosebita. Incet, incet, ungurii reusesc sa intre in joc si revin spectaculos pe finalul primului sfert, Keller marcand doua cosuri consecutive pentru 17-15. Bazandu-se pe o aparare foarte exacta, reprezentanta noastra forteaza nota in cel de-al doilea sfert, speculand prompt ratarile si greselile echipei gazda, si reuseste sa intre la vestiare cu un scor favorabil: 42-34. La reluare, muresenii continua sa puncteze mai ales prin Mladenovic, care nu poate fi oprit sub panouri, iar diferenta se mentine in favoarea lor si dupa derularea celui de-al treilea sfert: 62-53. Simtind ca au potentialul necesar de a obtine victoria la o diferenta mai mare si sa-si mentina, astfel, sansele pentru cursa calificarii, oaspetii continua cu un ritm naucitor si puncteaza necrutator, ducand scorul pana la 74-59 in minutul 36. O diferenta care anula scorul din tur si care-i permitea echipei din Tg. Mures sa mai spere la vizele pentru faza superioara. Din nefericire, insa, gazdele revin cu un spectaculos “run” de 9-0 si fac ca tabela de marcaj sa arate 68-74 cu 23 de secunde inainte de final. In ultima actiune, Jelenic fructifica o pasa a coordonatorului Martinic si “inchide” tabela la 76-68 in favoarea oaspetilor, care se bucura pentru revansa obtinuta, dar pierd definitiv speranta pentru ecuatia finala a calificarii.
Conform datelor oferite de FIBA-Europe, pentru invingatori au punctat MLADENOVIC (26 p, 11 rec, 2 cap), MARTINIC (16 p, 2x3, 4 rec, 7 pase, 1 int), BROWN (9 p, 1x3, 10 rec, 3 pase, 1 int), JELENIC (8 p, 1x3, 2 rec, 4 pase), LUPUSAVEI (6 p, 2x3, 2 rec, 1 pasa), IVANOVIC (4 p, 4 rec, 4 pase, 1 cap), PALTINISANU (4 p, 1 rec), JUCAN (3 p, 8 rec, 1 cap). De la gazde s-au remarcat KELLER (14 p, 10 rec, 2 pase, 1 int, 2 cap) si HOLIDAY (14 p, 2x3, 2 rec, 2 cap).
 
Declaratii la cald
 
In finalul partidei, antrenorul Srecko Sekulovic a spus: “Vreau sa-mi felicit echipa, au jucat bine si au luptat pentru aceasta victorie. Sunt foarte bucuros pentru ca am revenit in Ungaria si am castigat. Stiam ca aici in Szolnok atmosfera din tribune este frumoasa si ca gazdele sunt o alta echipa atunci cand joaca pe teren propriu.” La randul sau, tehnicianul Nedeljko Asceric a mentionat: “In primul rand, doresc sa felicit BC Mures. Au jucat bine in seara asta si au meritat victoria. Nu am reusit in seara aceasta sa ne folosim potentialul la maxim si concentrarea asa cum ne doream. A fost un program dificil, am avut duminica seara un joc greu si la fel in seara aceasta. Nu este o scuza, dar a fost principala noastra problema in seara asta. Nu imi voi omori jucatorii sau sa-i critic. Nici o problema, nu s-a intamplat o tragedie. Cred in jucatorii mei si ii sustin mereu, deci cred ca mergem in directia buna...” Fostul international roman Teodor Jucan a declarat: “Stiam ca poate fi un joc dificil. Eram obositi deoarece am jucat in week-end in LNBM. Am reusit, insa, sa dominam sub panouri la capitolul recuperari si cred ca aceasta a fost cheia victoriei in seara aceasta.” Concluzionand, Peter Lorant a subliniat: “Am fost obositi. Pot sa spun asta bazandu-ma pe experienta si pe simturi. Nu este o scuza, dar acesta este adevarul. Nu am reusit sa ne concentram, sa ne luptam sau sa jucam asa cum ne-am dorit!
 
 
Programul si clasamentul Grupei H
 
In urma acestui rezultat, coroborat cu victoria obtinuta la pas de Tsmoki Minsk pe teren propriu in fata Rilski Sportist Samokov, cu scorul de 94-75, iata cum arata clasamentul Grupei H dupa cinci runde:
 
1. Tsmoki Minsk – 9 puncte
2. Szolnoki Olaj – 8 puncte

3. BC Mures Tg. Mures – 7 puncte
4. Rilski Sportist Samokov – 6 puncte
 
Astfel, chiar daca in ultima etapa Szolnoki Olaj ar pierde jocul de pe teren propriu in fata Tsmoki Minsk iar BC Mures Tg. Mures ar castiga intalnirea din fata propriilor fani cu Rilski Sportist, cele doua echipe ar acumula, astfel, cate noua puncte in clasamentul final al Grupei H, dar gruparea magiara ar avea un avantaj la cosaverajul direct si ar obtine calificarea...
 
Reamintim ca sistemul competitional anuntat de FIBA-Europe la debutul actualului sezon european precizeaza ca primele doua clasate din cele opt grupe preliminare se vor califica in Last 16 EuroChallenge (n.n. – patru grupe de patru echipe), urmand ca in sferturile de finala sa avanseze primele doua echipe din fiecare serie.

 
Foto – copyright FIBA-Europe

Parteneri